Hikaye / Yaşamdan Hikayeler

Eklenme Tarihi : 21.03.2013
Okunma Sayısı : 1182
Yorum Sayısı : 0
ÜLKEMİZDEKİ  YAŞLILARIN  YAŞLILAR  HAFTASINI  KUTLARKEN...

       Saygıdeğer duyarlı gönül dostları :SELAMÜNALEYKÜM. (merhaba) Sizlerle satırlarımda buluştukça faydalı olacağıma inanıyorum. Elimden geldiğince beyin gücümü zorlayarak Allah'ın izniyle en önemli güncel konulara açıklık getirerek paylaşabilmeyi umut ediyorum. Bu günkü konum yaşlılar haftası. Mart ayı içerisinde o kadar çok kutlamalar var ki önemlilerini özetleyecek olursak 8-mart kadınlar günü, tıp bayramı, orman haftası, dünya şiir günü, su günü, insan hakları günü, nevruz bayramı, v.s.
       Bunların içinde bence en önemlilerinden bizi olan yaşlılar haftası  hafızalara damgasını vurmalı her yıl hatırlanmalı ve kutlanmalıdır. Yaşlılar denilince ilk aklımıza gelen huzur evleridir. Bu güzel mekanın içinde ki yaşlılarımızın bizlerden elbette beklentileri var. Yapılan her ziyaret onların ruhunu rahatlatacak, ufkunu açacaktır. (Ben bu saçları değirmen yelinde ağartmadım)  ata sözünü hatırlayacak olursak, orada ki insanlarımızın boş yere yaşlanmadığını algılamış oluruz.
       Her birinin mazisini araştırırsak sanırım gözyaşlarımıza hakim olamayız
GBYŞ. Derneği olarak yılda üç beş defa yaptığımız ziyaretler sayesinde,
TÜRKİYE İLESAM il temsilcilik görevimi de yerine getirerek orada ki huzur evi sakinleriyle aileden birileri gibi samimi olduk. Gönüllerini hoş tutabilmek için şiirler okuduk müzik eşliğinde oynadık. Huzur evi sakinlerinin gönülleri o kadar genç ki benim algıladığım gençliğinde bulamadığı huzuru yöneticiler,
ziyaretçiler sayesinde bulmaya çalışıyorlar.
       Emeği geçenlerden Allah razı olsun.Aslına bakarsanız onların yeri huzur evi değil aile yakınlarının yanı olmalıdır. Ama maalesef bir şekilde birileri sebep olmuş oraya sığınmışlar. Ömrünün son demlerinde mutluluk aramaya koyulmuşlar. Yaşlılık ömrü olanlar için beklenen bir gerçektir. Yaşlılara kadın olsun, erkek olsun aynı ilgiyi, saygı, sevgiyi, hoş görüyü sunmalıyız. Bizlerin sonumuzun ne olacağını şimdiden kestiremeyiz.
      Yaşlıların duasını almak da bizlere de yararlar sağlar. Ziyaret de, hizmete muhtaç yaşlılarımızın ihtiyaçlarını giderenler sevap kazanır. Sağlığı, sıhhati yerinde olan yaşlılarımız bizlere ihtiyaç duymasa bile, yalnız olmadıklarını hissettirmeliyiz. Bir yaşlıya uzatılan bir çiçek, saçtığın tebessüm onlar için dünyaya bedeldir. Her cadde veya sokaklarda, parklarda, kütüphanelerde, kahvehanelerde, hastanelerde karşılaştığımız yaşlıya selam vererek hal hatır sorarak yardımcı olabileceğimizi hissettirdikçe onlar öyle mutlu  olurlar ve duygularını dualarının içinde size yayarlar. 
       Tanıyıp, tanımamak önemli değil, kimliğini verdin mi senin büyüklerinin mazisini anlatırlar. Aileden biriyle de karşılaştığın da sizden övgü ile söz ederler.  Maşallah sen ne güzel hayırlı evlat büyütmüşsün benim elimden tuttu yardımcı oldu derler. Yaşlılar haftası yılda bir mart ayında kutlansa da biz bunu bir yıla yayacak şekilde insanlık görevimizi yerine getirmeliyiz. 
        Her hanede mutlaka bir veya  birden fazla yaşlı bulunabilir. Bunların hal ve hareketlerinden rahatsızlık duymadan, şeytana uymadan nefsimizi de etkisiz hale getirerek  gerekli görevlerimizi yerine getirmeliyiz. Her hanede bir yaşlının bulunması bizlere uhrevi aleme hazırlık yapmamızı hatırlatır, gelecekte bizimde aynı durumlara düşebileceğimizi hatırlatır, dünyanın imtihan mekanı olduğunu hatırlatır.
      Bizler çocukluk, gençlik ve olgunluk çağımızı teknoloji harikalarından yararlanarak en iyi şekilde yaşamaya çalışıyoruz. Ama yaşlılarımızın bir çoğunun bunlardan mahrum yaşadığını öğrenmekteyiz.  Bizlerin bu günlere
erişmemiz de yaşlılarımızın payı büyüktür. Yaşlılarımızın istenmedik, beklenmedik hal ve hareketleri olabilir. Hatalarını yüzlerine vurmadan sabır içinde hoş görü ile aklını erdirebiliriz.
      Hafıza kaybı yaşayabilirler, gözleri, görmeyebilir,kulaklar duymayabilir, vücut organları eksik olabilir. Her şey taktir  ilahidir. Yaşlılarımıza yaşlılar hediyesi sunmayı da ihmal etmemeliyiz. Yaşlılarımız bıçak kemiğe dayanmadıkça asla yavrularına beddua etmeyi düşünmezler. Basit olayları büyülterek onları üzmeye hakkımız yok. Allah korusun beddua insanını, işinden, eşinden , aşından, kardeşinden uzaklaştırır.
       Bu yaşlının bana ne faydası olacak düşüncesiyle sakın gaflete dalmayın, her duanın biri bin paradır. Bazı yerlerde dikkatimizi çeken yazılar görürüz. Benim için ne düşünüyorsan Allah sana bin katını versin, nasıl bulmak istiyorsan öyle bırak, buna benzer bir çok örnekler verebilirim ama sanırım  sohbetim çok uzadı sizi de sıkmak istemem şahsi düşüncemi soracak olursanız  ibret olarak diyorum ki yaşlandığımız zaman  yakınlarımızdan, toplumdan nasıl ilgi, saygı, sevgi, hoş görü bekliyorsak!   yol yakınken zamanında yatırım yapmalıyız.
       Emekli olmadan yatırılan primler bize nasıl maddi kazanç sağlıyorsa, Vatana, millete yapılan her  hizmet manevi katkı sağlayacaktır. Sizlerin de benim gibi düşüneceğinizden eminim. Paylaştığım konuları  benimseyenler  huzur ve saadete erenlerdir. Yaşlılar konusunda yazdığım bir çok yazım var artı, eksilerimi  şiirlerimle özetlemeye çalıştım. Vücudumuz zamanla yaşlansa bile Allah dan sağlıklı, huzurlu, ömür dilemeliyiz. Hoşça ve dostça kalınız.

*  YAŞLILAR  HAFTASI   *

Her hanede vardır mutlaka yaşlı,
Kimi çaresizdir, kimi maaşlı,
Hal hatır soralım içli ve dışlı,
Yaşlılar haftası kutlanmalıdır.

Saygıda kusuru yaratmayalım,
Bakarken çehreyi karartmayalım,
Aç koyup benzini sarartma yalım,
Yaşlılar haftası kutlanmalıdır.

Misafire açık olmalı kapın,
Huzur evlerine ziyaret yapın,
Hediye sunarak elini öpün,
Yaşlılar haftası kutlanmalıdır.

Evlatlar atayı hatırlamalı,
Sevgi, diyaloğu bitirmemeli,
Sahipsiz yerlere götürmemeli,
Yaşlılar haftası kutlanmalıdır.

Torunlar ilgiyi artırmalıdır,
Kucaktan kucağa tartılmalıdır,
Zeki de stres den kurtulmalıdır,
Yaşlılar haftası kutlanmalıdır.

*  Y A Ş L I L A R  *

Sokakta giderken elinden tuttun,
Gururu, kibri de kenara atın,
Misafir olarak evlere katın,
Saygı, ilgi bekler yaşlılarımız.

Dolmuş, otobüste yeri ayarla
Öncelik tanıyın kalkın sırayla,
Gemi, tren, metro, hepsi parayla,
Saygı, ilgi bekler yaşlılarımız.

Oğluna, kızına umut bağlıyor,
Yalınız kaldıkça gizli ağlıyor,
Onların hüznü de yürek dağlıyor,
Saygı, ilgi bekler yaşlılarımız.

Torunlar evlattan dahada sıcak,
İnşallah tütecek sönmeden ocak,
Zaman ayırsanız mutlu olacak,
Saygı, ilgi bekler yaşlılarımız.

Kimisi dededir, kimisi ebe,
Dualı ağzıyla olurlar gebe,
Zekice düşünüp yap muhasebe,
Saygı, ilgi bekler yaşlılarımız.

Ispartalı Zeki Çelik TÜRKİYE İLESAM  il temsilcisi.

( Ülkemizdeki Yaşlıların Yaşlılar Haftasını Kutlarken ... başlıklı yazı Ispartalı tarafından 21.03.2013 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu