…..Anadolu köylerimizde güzel bir adet vardır. Birinin kızı ya da bir oğlu evleneceği zamanlarda düğüne gelenlere yemekler verilirdir.

…..Yemekler verilir’ de çoğu yerlerde bu yemeklerde kullanılan yemek malzemelerin pek çokları düğüne gelenler tarafından ya da düğün evinin bulunduğu yerdeki konum komşuları tarafından, düğün evine yardım olsun diye getirilirdir. Bir nevi yardımlaşma ile olurdur çoğu yerde bu düğünler.

…..Sonra düğün sahibinin, bulunduğu köylerdeki komşular bir araya gelir topluca ormana giderler ve orman idaresinden aldıkları izinlerle, ormandaki kurumuş odunlardan enkazlardan odunlar toplayarak köylerine hayvanlarla topluca düğün odunu olarak keser getirirlerdir.

…..Sonra düğün sahibin ve düğüne gelenlerin düğüne katkımız olsun diyerek getirdikleri çeşitli yemeklerin malzemeleri, yemek olacak şekilde hazırlanarak, kazanlara yemek olacak şekilde konurdur ve kazanların altına ateşler yakılarak düğün yemekleri kazanlarda pişirilmeye başlardır. Kısacası Anadolu’ daki köy düğünlerinde, az çok herkesin bir katkısı mutlaka olurdur.

…..Sonra kazanlarda pişirilen bu nefis kokulu yemekler hep birlikte eğlenceler çalan davullar zurnalar önünde düğün yapılırken düğündeki misafirler tarafından güle oynaya neşe içinde yenirdir.

…..Anadolu köylerimizdeki yardımlaşma adı altında yapılan bu adetler ne güzel bir adetlerdir değil mi. Anadolu köylerinde düğün sahibine yardım etmek, düğün yemeğine getirdikleri malzemeleriyle kazanların altında yanacak odunlarına varıncaya kadar yardım etmek az ya da çok katkıda bulunmak ne güzel bir adettir.

…..Bir de şu vardır. Bizim Anadolu köylerinde aynı işler bir haneden bir ölü çıktığında, da yapılmaktadır. Ölünün bulunduğu yerdeki komşular tarafından yine mutlu bir gün olan düğünlerinde olduğu gibi yine yemekler yapılmaktadır. Ya da ölü evinde yine pişirilmesi gereken yemeklere, konum komşu yemekleri malzemeleriyle gelip burada pişirilmesiyle yahut da, kendi evlerinde pişirilip getirilmesiyle hatta dağıtılmasıyla her şeyiyle yardım etmek yine bizim Anadolu köylerimizin atalarımızdan bu yana süregelen en güzel yardımlaşma adetlerinden birileridir.

…..Yardımlaşmak bazen düğünlerde en mutlu günlerimizde olduğu kadar, işte ölüm günlerinde de yapılan, ya da hastalık günlerinde de yapılan en güzel Anadolu adetlerimizden geleneklerimizdendir.

….Bir de eskiden, şöyle bir yardımlaşma vardı. imece denirdi bunun da adına. Köylerde bir yere bir su mu getirilecek, ya da bir yolun tamiri mi yapılacak, veya toplumun birlikte faydalanacağı bir yer mi yapılacak halk toplanır gider beraberce yaparlardı yapılması gereken topluma ait bu yapılması gereken bu işleri.

….Sanırım şimdiler’ de böyle bir iş var, haydi hayırlısı.

 

..... 05 Nisan 2013

( Anadolu Adetleri başlıklı yazı Ahmet Yüksel tarafından 5.04.2013 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu