Hikaye / Anı Hikayeler

Eklenme Tarihi : 15.05.2013
Okunma Sayısı : 1040
Yorum Sayısı : 0
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU HAFTASINI  KUTLARKEN ...

    Saygıdeğer gönül dostlarım. Allah'ın kelamıyla sizi selamlıyorum. Selamünaleyküm. Bu günkü konum beni maziye götürdü anılarımı tazeletti.
Sosyal güvenlik kurumunun  1970 yıllar da ne demek olduğunu, ne işe yaradığını bilmiyordum. Ankara da bir süpermarkette çalışmaya koyuldum.
Merhum patronum Bekir Köprülü benim hilesiz, düzenli işimden çok memnun
olmuş ki bana ilk teklifi şu oldu. 

      Beni evladı gibi görürdü: Zeki oğlum diye hitap ederdi. Oğlum fotoğrafını ve kimliğini ver dedi. Ben de ne yapacaksın Bekir ağabey dedim? . Patronum seni sigortalı  yapacağım deyince benim Biraz aklıma elektrik akımları  geldi, o tarihlerde ilçeye, köylere yeni elektrik ulaşıyordu. Sigortanın da ona bağlandığını biliyordum. Yine de merakımı gidermek için patronumun açıklamasını dinledim.

      Bak oğlum sigortalı olman primini yatırman sana Sosyal Güvence Kurumu sayesinde emekliliğini sağlayacaktır. Sağlıktan da yararlanacaksın bedava tedavi olacaksın dedi. Benim de yaşım genç olduğundan, emekli olanların çok yaşlı olabileceğini düşünüyordum. Ve şöyle dedim. Bekir ağabey henüz erken değil mi beni yaşlandırmak mı istiyorsun dedim. 

      Patronum söze şöyle devam etti. Bak oğlum aklını erdir sen Zekisin! şimdiden pirim ödemeye başlarsan erken emekli olma şansını yakalarsın ve maaş almaya başladığında da bana dua edersin. Bu düşünceye aklım yattı ve kimliğimi, fotoğrafımı verdim. Kısa süre içinde sigortam yapıldı 120  gün pirim yatırıldıktan sonra da dişimin rahatsızlığından dolayı  Ankara Kızılay  semtinde ki sigorta hastahanesine tedavi için gittim, muayene oldum. 

     Benden beş kuruş tedavi masrafı almadılar çok sevindim. Patronumun düşüncelerini o günden onayladım. Aradan yıllar geçti asker oldum. Patronum askerlik dönüşümde de bekliyordu kapım sana açık oğlum diyordu ama köy işlerimizin çokluğundan devam edememiştim. Daha sonra Isparta ilime yerleşerek ve bir kaç resmi kurum da, özel kuruluşlarda çalıştım.

       Biraz da esnaflık yaparak pirim borçlarımı ödeyerek  Sosyal Güvenlik Kurumu sayesinde emeklilik hakkını kazandım, çok şükür emekliyim.
Bana gelen kutlama  mesajında  14 mayıs ve 20 mayıs arası kutlanması gereken Sosyal Güvenlik Kurumu haftasını içtenlikle kutluyorum, Ülkemize de
hayırlara vesile olmasını diliyorum. Her vatandaşımız mutlaka bu kurumun haklarından yararlanmalıdır. 

       Günlük iki üç paket sigara içen tiryakilerin boşa giden bu paraları sözünü ettiğim kuruma yatırsalar kolayca emekli olurlar. Şahsım adına ben zarar veren her maddeden uzaklaşarak  zor şartlar da çalışarak sigorta pirimi yatırdım, şimdide imkanlar dan  yararlanıyorum. Darısı umutla bekleyenlerin başına diyorum. Devletimizin tüm kurumları milletimizi kucaklamaktadır.

     Sosyal Güvenlik Kurumu sayesinde vatandaşlarımızın emekli olmaları için her türlü imkanlar sağlanmaktadır. Yine size kendimden örnek vererek sözü bağlamak istiyorum. Sigaraya aylık vereceğim parayı sigorta pirimi yatırıp eşiminde emekli olmasını sağladım. Bu kuruma ödediğiniz paraların hepsi katlanarak zamanla size geri dönecektir. Yeter ki ödemeniz düzenli olsun. Bu vesileyle tüm çalışanları kutluyorum hayırlı emeklilik diliyorum. Hoşça kalınız.

*   Y A Ş A M  *

Her şeyin dört dörtlük oluşsa bile,
Fesatlar arttıkça düşersin dile,
Rahatsız ederler basarlar zile,
Arzumuza göre yaşayamayız.

Çadırdan kalkıp ta villaya gitsek,
Çevreyi yeşert sek çiçekler diksek,
Kayığı, yelkeni denize itsek,
Arzumuza göre yaşayamayız.

Yaradılış şeklin vardır kuralı,
Havası bedava suyu paralı,
Sünneti, farzında emir sıralı,
Arzumuza göre yaşayamayız.

Komşular, komşudan hakkını arar,
Her türlü insan var veriyor zarar,
Zararlı maddeler direnci kırar,
Arzumuza göre yaşayamayız.

Mutlu bir yuvayı herkes arzular,
Kazadan, afetten yürek sızılar,
Okunması gerek, Zeki yazılar,
Arzumuza göre yaşayamayız.

*   Z  O  R    *

Yıllardır çekilen emek dağıldı,
Neyin var neyin yok hepsi soyuldu,
Yaşanan bu afet çabuk duyuldu,
Böyle bir ortamda yaşamak zordur.

Yiyecek içecek bulunamıyor,
Bulsan da pahalı alınamıyor,
Güvensiz yerlerde kalınamıyor,
Böyle bir ortamda yaşamak zordur.

Çocuklar çok küçük güçleri yetmez,
Hanımın telaşı saymakla bitmez,
Dramatik olay başımdan gitmez,
Böyle bir hayatta yaşamak  zordur.

Gelirim kısıldı gider artıyor,
Dişlerim döküldü midem batıyor,
Bunalıma girdim kriz tutuyor,
Böyle bir ortamda yaşamak zordur.

Yarına yönelik yoktur güvence,
Ölmekte kurtuluş değildir bence,
Zekiye bu ömür oldu işkence,
Böyle bir ortamda yaşamak zordur.

Ispartalı Zeki Çelik  TÜRKİYE İLESAM  il temsilcisi.
( Sosyal Güvenlik Kurumu Haftasını Kutlarken ... başlıklı yazı Ispartalı tarafından 15.05.2013 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu