ÖNCE DİNLEMESİNİ BİLELİM!

 

Kim olursa olsun, ne konuşursa konuşsun, ne söylerse söylesin; önce dinlemesini bilmek, sonra da dinlediğimizle ilgili olarak güzel güzel konuşmak gerekir.

 

Konuşmak bilgi, kültür, maharet, bilgi sunabilme becerisi;  dinlemek, dinlemesini bilmek, saygı, hoşgörü, fedakârlık gerektirir.

           

Dinlemek, dinleyebilmek, hele de karşıt fikirdekileri dinlemek, ilk bakışta aleyhimize gibi görünen konuşmaları dinleyebilmek erdemli bir kişiliğin çok önemli belirtileridir. Erdem yani er kişinin özelliklerini bünyesinde bulundurmak, kendinin, kendi fikirlerinin, kendi haklılığının, kendi sözünün, kendi özünün farkında olmak…

 

Günümüz insanı dünün insanına göre daha çok konuşuyor fakat daha çok dinlemiyor. Dinliyor zannettiklerimizin birçoğunun da dinliyor görünenler olduğunu da düşünürsek dinleme, dinleyebilme erdemi bakımından notumuz pek sevindirici sayılmaz.

 

Zamane insanı sadece kendini onaylayanı, kendini destekleyeni dinliyor, kendi gibi düşünmeyenleri, kusurlarını dürüstçe söyleyeni, aleyhindeki doğruları ne duymak ne dinlemek istemiyor.

 

Sadece kendini, sadece kendini haklı ve doğru bulan, onaylayan sözleri dinlemek aslında bir hastalık belirtisidir. Bu hastalığın tek tedavisi vardır o da ilme, gerçeğe, kendine saygılı olmak denen esaslı erdemle donanmaktır. Bu erdemden yoksunluk, aslında birçok güzel hasletten yoksunluk, yavan kalmak, fasit ve kısır bir döngü içerisinde kendini ve kıymeti zamanı tüketmek demektir.

 

İlmî, tarihî, insanî özellikleri bulunan, gerçeği dillendiren, geleceğimize yönelik güzellikler sunan, barışı, başarıyı çiçeklendireceği hususunda şüphe barındırmayan sözleri, konuşmaları dinlemek; bizim bilgi hazinemizi daha da kuvvetlendirecek, kültür dağarcığımızı zenginleştirecek, zihnimizi daha bir aydınlık kılacak, fikir ve görüşlerimizin daha bir mana kazanmasına katkıda bulunacaktır.

 

Önce dinlemesini bilelim.

           

Önce dinlenilecek sözleri dillendirmeyi bilelim.

 

Dinleyerek düşüncelerimizi daha dingin daha zengin kılalım.

 

Dilimizle güzel konuşmaya, kulağımızla güzel sözleri dinlemeye, aklımızla, yüreğimizle iyiye, güzele yürümeye alışalım vakit bitmeden.

 

 

Fikri HAKLI

( Önce Dinlemesini Bilelim! başlıklı yazı Fikri HAKLI tarafından 19.05.2013 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu