KOMŞUM ve KOMŞULAR...

Merhaba duyarlı gönül dostlarım. Saygılar, sevgiler, selamlar ileterek bu konuyla ilgili paylaşıma devam ediyorum. Komşum ve komşular kısacık ömrümüzün dert ortaklarıdır. Komşusuyla dargın olanlar mahalle de huzur bulamazlar. Birileriyle iyi olacağım derken diğerlerini dedikodu edenler de o mahalle de barınamazlar. Komşu ve komşularından acizlik getirenler de kiracı ise ev değiştirirler, mülk sahibi ise satıp başka yerlere göç ederler.

Bence her iki düşünce de çözüm değildir. Çünkü gidecekleri mahalle de
beterin beterine rastlaya bilirler. Hatayı önce kendimiz de aramalıyız. Acaba biz nereler de kusur işliyoruz da mahalle sakinleriyle uyum sağlayamıyoruz.
Mahallede ki on komşudan sekizi ile dargınsak tavrımız mutlaka değişmeli. Komşuluk da ilk aranan güven, ve itibardır. Sen ona, o sana güvenmeli, siz de itibar görmelisiniz. Saygının olmadığı yerler de sevgiye rastlayamazsınız. 

İslam dinimizde de komşu hakların dan sıkça bahsedilmektedir. Bununla ilgili bir çok hadisi şerif vardır. Komşusu açken tok yatan bizden değildir. Diye aktarılan anlamlı sözler bir çok düşünceyi şeffafça ifade etmektedir. Mahalle sakini olmadan önce,Ev alma, komşu al. Ata sözününe de uymalıyız. Burada ki ifade de komşuluğun önemini bir kez daha bizlere hatırlatmaktadır.

Komşular birbirlerine güvenmeli diyorum. Çünkü geçmişte yaşanan hırsızlık olayları son dönemlerde de artış göstermektedir. Hane halkının evde olmadığını fark eden hırsız, komşusunun da duyarsızlığının dan istifade edip rahatça soygununu gerçekleştirir. Sadece hırsız yönü ile ele almayalım. Evde yanık bırakılan sobadan çıkan kıvılcım yuvanın sönmesine neden olabilir.

Komşuların her zaman birbirleriyle irtibat kurması hepsinin menfaatinedir.
Hastalıkta, sağlık da an meselesidir. Gecenin bir vaktinde komşunun birisi kalp krizi geçirirse vasıtası da yoksa, telefonu da yoksa kime haber verebilir ki? . Ama komşu olarak kapı pencerenizin vurulmasıyla haberdar olursunuz, yardımına koşarsınız. O komşu da sizin bu iyiliğinizi ömür boyunca unutamaz.

Komşu komşuna her zaman muhtaçtır. Yardım gördükçe de minnettarlık
duygularını dile getirmelidir. Bir hanede eksikler bitmez ama komşusuyla iyi geçinenler o eksikleri uzağa gitmeden tamamlarlar. Örneğin senin şekerin yoksa onun da çayı eksiktir. Senin soğanın yetersizse, onun da patatesi bitmiş olabilir. Pazar kurulana kadar birbirinizden istifade edebilirsiniz.

Komşuluklar iyi oldukça çocuklarımıza da güzel örnek sergileyebiliriz. Hatta yavrularımız büyüdükçe, geliştikçe, yıldızları barıştıkça dünür de olunur. Hısım, akraba boyutları daha da gelişir. Yan yana arazisi, bağ, bahçesi olan zaman çerçevesinde miras bölüşümünde birleştirebilirler. Her konuya sıcak bakmasak da evrensel düşüncelerle yaklaşmalıyız. Senin incittiğini hisseden komşum sana hasım olursa ufkun kararabilir. 

Kimin kime muhtaç olacağı belli olmaz. Meyveler, sebzeler, çiçekler sulanması gerekirken başkalarından medet umman yanlıştır. Kedi, köpek, tavşan, tavuklara da bakım gerekiyor. Sözü yine çok uzattığımın farkındayım ama söylenmesi gerekenleri şiirlerimde özetlemeye çalıştım. Sizlere sunulan paylaşımların hepsi de ibret vericidir. İnşallah komşusuyla kötü olanlar okur da ders alırlar. Allah komşuların da hayırlısını nasip etsin. Hoşça kalınız. 

***** K O M Ş U M *****

Evimiz yan yana vukufumuz var,
Gerçekler orta da hukukumuz var,
Arazide ekli, takıntımız var,
Korumak hakkımdır o benim komşum.

Yalınız saymayın destek çıkarım,
Savunma amaçlı yumruk sıkarım,
Malını gözetir korur bakarım,
Karışmak hakkımdır o benim komşum.

Hasım olamayız dostluklar baki,
Yüz yüze gibiyiz her daim sanki,
Kardeşten ötedir bazen inan ki,
Konuşmak hakkımdır o benim komşum.

Çocuklar el ele tutar oynaşır,
Hanımlar barışık sıkı kaynaşır,
Hak'kını bilene böyle yaraşır,
Savunmak hakkımdır o benim komşum.

Zekiyim görerek asla ezdirmem,
İçime atarım derdi sezdirmem,
Uyum sağlıyorum, moral bozdurmam,
Avutmak hakkımdır o beni komşum.

***** K O M Ş U L A R *****

Balkon ortasına attım masayı,
Geride bıraktım derdi, tasayı,
Döşedim sandalye uzun, kısayı,
Çay, kahvem hazırdır gelin komşular.

Oral et, tarçında yerini aldı,
Kekik,kuşburnunda canımız kaldı,
Ihlamur, kakao arayan buldu,
Ayırım yapmadın bilin komşular.

Hava serin, ılık yeller esiyor,
Kimisi barışık, kimi küsüyor,
Bazısı ilgiden fazla şişiyor,
Peçeteyle tozu silin komşular.

Her türlü kanalı seçip bakınız,
Bahçemden rengarenk çiçek kokunuz,
Videoya komik film sokunuz,
Kederi unutun gülün komşular.

Dargın durmayalım çok kaynaşalım,
Zekice düşünüp hep anlaşalım,
Bazı sorunları tez uzlaşalım,
Bütün ekmeğimi bölün komşular.

Ispartalı Zeki Çelik TÜRKİYE İLESAM il temsilcisi.
( Komşum Ve Komşular ... başlıklı yazı Ispartalı tarafından 28.06.2013 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu