** En büyük acıları yaşamaya hazır değilsen, ayrılıklardan da uzak dur. Tabii uzak durmak senin elindeyse…
** Gizleneni öğrenmeye çalışmam, ama derinde olanı merak ederim.
** Adaletsizliğe başkaldırmazsan, adil olmaktan da söz edemezsin.
** Cehaleti lanetlemen yetmez; savaşmalısın. Hem de varını yoğunu ortaya koyarak savaşmalısın. Bunun kolay bir savaş olmayacağını da hiç aklından çıkarmamalısın.
** Gördüğün her açık kapıdan içeri girme, her kapalı kapıdan da içeri girilmez zannetme.
** Anlamsızlığın anlamını, anlamaya çalışıyorum. Yaptığım boş yani anlamsız bir iş biliyorum. Ama gene de anlama isteğimi engelleyemiyorum.
** Şakşakcısı olmayan megalomanyak yoktur, buna karşılık alkış almayan sanatçı ise çoktur.
** İyinin sessizliği korkudan değil, edebindendir; kötünün narası cesaretinden değil, edepsizliğinden ve korkusundandır.
** Dava adamı, ödeyeceği bedelin miktarını hesaplamaz, sadece bir bedel ödeyeceğini bilir. Zaten ödeyeceği bedelin miktarını hesaplayana da dava adamı değil, ticaret adamı denir.
** Hayallerimizin önündeki tek engel, başarısızlık korkusudur.
** “Hayır!” demesini bilmezsen, bazı insanlar senin zamanını cömertçe tüketeceklerdir.
** Başkalarına verdiklerin başkalarından aldıklarından daha önemlidir. Aldıklarının kişiliğine katkısı birse verdiklerinin bunun birkaç mislidir.
** Bu yüz, gerçek mi sahte mi? Gülüşlerine bak! Çünkü gülmek, insan kişiliğinin aynasıdır.
** Aldattım zanneden, aldatıldığının farkında olmaz.
** Mutsuz olmak istiyorsanız beyninizi çöple, mutlu olmak istiyorsanız güzel uyarıcılarla doldurun. Beyninizin kalitesi, hayatınızın kalitesidir.
** Gökteki yıldızları tutmak istersin de, yanındaki garibanın elini tutmaktan niye kaçarsın?
** Her insan zengindir, zengin olmayan yoktur. Sadece sahip olduğu zenginliklerin farkında olmayan insan vardır.
** Sevmek cesaret ve yürek işidir, o nedenle her seven gerçekten kahraman bir kişidir.
** Ne düşündüğün kadar, nasıl düşündüğün de önemlidir. Yani düşünürken hem konu hem de yöntem gereklidir.
** Yeryüzündeki milyarlarca insan arasında birbirinin aynı olan iki kişi bile yokken, insanları fabrikasyon malı haline getirmeye çalışan kişi ve rejimler vardır.
** Hiç düşündün mü? Şu anda senin olanlar daha önce kimindi, kaç kişinindi ve senden sonra kimlerin olacak?
** Üretilen her yeni silah, öncekilere göre daha fazla insan öldürme özelliğine sahipken, dünyada savaşın yakın bir gelecekte biteceğine söylemek olsa olsa sadece iyimser bir beklentidir.
** Günümüzde tutsak alma anlayışı değişmiştir. Çünkü bedenleri tutsak alsanız o kadar insanı sığdıracak hapishane bulamazsınız. O nedenle artık zihinler tutsak alınmaktadır. Öte yandan milyarlarca insan da tutsak olduklarından habersiz bir yaşam sürmeye çalışmaktadır.
** Sınırlı bir kapasiteye sahip olan bir akılla, ilahi bir gücün sınırsız aklını anlamaya çalışıyorum. Bu mümkün mü?
** Her insanda açlık, cinsiyet ve saldırganlık güdüleri vardır. Bunların frenlenmesi; belli kural ve değerler çerçevesinde, en uygun zamanda tatmin edilmesi gerekir. Toplumsal yaşam bireylere bunu öğretir. Güdülerin istendiği zaman, uluorta tatmini bireyi insanlıktan uzaklaştırıp hayvanlara yaklaştırır.
** Aklını doğru kullanmasını bilen insanı tutsak edebilecek hiçbir güç yoktur.
** Vicdan rica etmez, yalvarmaz; sadece emreder.
** Her insan yaşam denizinde bir gemidir. Bu geminin selameti denizdeki dalgalara bağlıdır. Kimi gemi sakin sularda kimi gemi ise azgın dalgaların olduğu sularda dolaşır. Ama önünde sonunda her gemi mutlaka ya karaya oturur ya da batar.
**
Sevgili okur, geçen sene yayımlanan Oruç Baba'dan Aforizmalar'ın ikinci kitap hazırlığını yapıyorum. Her zaman olduğu gibi şimdi de değerli öneri ve görüşlerinizi almak üzere bu çalışmayı da internet ortamında sizlerle paylaşmak istiyorum. Katkı sağlayacak yorum ve eleştirileriniz için şimdiden teşekkürler... (ÖFH)
( Aforizmalar-2 Deneme-30 başlıklı yazı Ömer Faruk tarafından 22.07.2013 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu