Doğrudur; bahara belki kimsenin bir şey dediği yok gibi görünüyor da!..Ama bu ülkede diğer mevsimlerle birlikte dört mevsim yaşanırdı bir zamanlar…

 
Şimdilerde ya da ahir zamanda bir günde bazen dört mevsimi yaşadığımız oluyor adeta…
 
Vücudumuz çoğu zaman uyum sağlamada gerçekten zorlanıyor. Tabii ki, bu da beraberinde çeşitli hastalıkları getiriyor haliyle…
 
Şu bir gerçektir ki, her mevsimin kendine göre -riskleriyle beraber- bir güzelliği vardır.  Bu mevsimlere ilk bakışta biz insanların dahli yokmuş gibi görünür de, aslında mevsimler sanki de bizlerin karakterlerini yansıtmaktadır…
 
Mevsimlerin değişikliğe uğramasının sebebi olarak insanı gösterirsek belki yanlış söylemiş olmayız.
 
Günümüzde her çeşit insanla karşılaşabiliyoruz; suratı asık, sinirli, agresif, durgun, naçar, mutsuz, umutsuz, telaşlı , gözleri yaşlı, kırgın, dargın simalar ağırlıkta; mutlu ve umutlu olan, yüzü gülen ve yaşam heyecanı taşıyan çok az insan var!..
 
Mevsimlere uyarlarsak; biraz önce tatlı dil ve güler yüzlü olan birinin az sonra son derece hırslı, hırçın ve saldırgan olduğuna şahit olabiliyorsunuz…
 
Ani değişiklikler gözlemlediğiniz insanların yoğun olduğu bir dünyada yaşıyoruz artık, tıpkı mevsimler gibi…
 
Bu değişkenliklerin fazlalığı ortaya ciddi bir güven sorunu çıkarmaktadır; aynen mevsimlerdeki ani değişikliklerin insanı hasta ettiği gibi…
 
İş, eş ve aş seçiminde tereddütlerin yaşanması işte bu nedenden dolayıdır.
 
Ülkemiz açısından mevsimlere baktığımızda ilk ve son baharları atlayarak yazdan kışa, kıştan yaza geçtiğimiz görülüyor. Elbette arada ufak tefek sızıntı kabilinden yalancı baharlar da yaşanıyor…
 
Biz insanların hakkına razı olmayıp tabiata sun’î ve fennî müdahalelerle tacizde bulunması sonucu doğal dengeyi el birliğiyle bozmuş olduk!..
 
Eskiden yaz mevsimleri, kış mevsimleri ve baharlar böyle miydi?..
 
Tabiatın doğallığını bozunca, tabiattan normal yoldan faydalanıp beslenemedik. Bu durum da hem çeşitli hastalıklara neden oldu ve hem de insan ömrünün kısalmasına yol açmış oldu.
 
Müdahale edilen topraktan doğal bitkisel beslenme yapılamaz!.. Yine  tabiîliği kalmamış tabiattan  beslenen hayvanların da doğallığı kalmaz!..
 
Hangi taraftan bakarsanız bakınız işin ucu gelip insana değiyor!.. İnsanoğlu çok nankör ve zalimdir gerçekten:
 
“O (Allah) size kendisinden isteyebileceğiniz her şeyi verdi. Eğer Allah'ın nimetlerini sayacak olursanız, onları (saymakla) bitiremezsiniz. (Buna rağmen) kuşkusuz insan çok zalim ve çok nankördür.” (İbrahim Suresi, 34)
 
Kimi zaman insanoğlu nankörlüğünü itiraf edip hayıflanmaktadır; hep kendi ellerimizle yaptıklarımızın ceremesini çekiyoruz diyerek!..
 
“İnsan Rabbine karşı gerçekten çok nankördür. Doğrusu kendisi de bunların hepsine şahittir.” (Âdiyât Suresi, 6, 7)
 
-          Şimdi gelelim yine konumuza; mevsimlere ne oluyor böyle?

-          Yazlar niye normal değil? Ya kışlar niye böyle?

-          Küresel ısınma neyin nesi? O da nereden çıktı?

-          Ozon tabakası delindiyse, güneş ışınlarının direkt olarak yeryüzüne gelmesinin sebebi nedir?

 
Bütün bunların ve mesela, helak olan kavimlerin; helak nedenlerinin en arka planlarında insanların maddi ve manevi doğal dengeyi bozmaları yatmaktadır!..
 
Her mevsimin bahar olmasını istemeyenlerimiz de az değildir; kimi özellikle kışı ve kışın sisli-puslu havasını, kimisi yazın kavurucu sıcağını emellerine ulaşmak için arzulamaktadır!..
 
Kulların fiilleri ve talepleri doğrultusunda Yüce Allah yaratmaktadır. Şöyle ki;

 

“Kula bela gelmez,

Allah yazmadıkça.

Allah bela yazmaz,

Kulu azmadıkça!”

 

Neredeyse hiç hasta olmayan insanın zor bulunduğu dünyamızda akıbetin hayrolması dileğiyle!..

 

MFK

 

( Mevsim Hallerimiz başlıklı yazı MFK tarafından 14.11.2015 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu