Bir insana Muhabbet nedir diye sorsanız, nasıl bir cevap veya tepki alırsınız. İnsanlar size gerçek anlamda muhabbetin tarifini verebilir mi veya muhabbeti yaşamak anlamında sizlere neler anlatabilirler. Nerde o eski muhabbetler sözcüğü ise genelde kısa olarak hem cevap karşılığında karşınıza çıkıyor ya da çoğu muhabbeti tarif edemediğinden bu cümleyi geçiştirmek amacı ile kullandıkları ortaya çıkıyor.

Şimdi diyeceksiniz nereden çıktı muhabbet kelimesi. Aslında nereden çıktı demek sanki bana küfür edilmiş gibi ya da muhabbeti bilmeyenler insan olamaz diye düşünüyorum. Sanki vatan hainliği gibi. Düşündükçe fanatikleşiyorum. Moralim bozuluyor. Neyse gelin şöyle muhabbet üzerine biraz muhabbet edelim.

Muhabbetin kelime anlamını tarif etmek o kadar kolay bir şey olmadığından bu konunun bu kısmına fazla takılmadan girelim muhabbete.

Konu üzerinde sistematik olarak, anket düzenler gibi bir çok ortamda toplumun her kesiminden insanlara muhabbet nedir diye sordum. Buradan çıkardığım en önemli konu ise eski muhabbetler ile yeni muhabbetler arasında çok büyük bir fark oluştuğunu gördüm.

Eskiden toplumun en cahil kesimi diye adlandırılan köylerimizde bile muhabbet ederken insanlar birbirlerine karşı saygı ve sevgiyi gösterirlerdi. Şimdi ki muhabbetler nasılsın iyi misin birkaç dakika sonra canı sıkılan o ortamdan ayrılmak istiyor. Ya da kahvelerde oyun arkadaşlığı muhabbetleri kaldı. O kadar da kötümser olmayalım arada sırada öyle muhabbetler yakalıyorum ki saatlerce dinlemek istiyorum.

Geçenlerde televizyon kanallarından birinde, İstanbul Topkapı Sarayı Müdürü tarihçi ilber ORTAYLI’nın 90 yaşını aşmış hocası ile muhabbeti vardı. Muhabbetin içinde neler var neler. Bir kere karşınızda koskoca bir tarih var. Öğretmenle öğrencisinin birbirlerine olan sevgi ve saygıyı gördünüz mü. Tonlarca bilgi akıyor dudaklardan, daima gülücükler fışkırıyor gözlerden, yıllara meydan okumuşlarından bahsediyorlar. Aman yarab dedim. Öyle takılmışım ki bu muhabbete saati, uykuyu unuttum. Sabah işe gideceğim sanki umurumda, ben bulmuşum muhabbeti bırakır mıyım. Program bitti şöyle geriye doğru bir anda gittim geldim.

Ne muhabbet dostlarım vardı benim aynı televizyonda olduğu gibi. Çoğu rahmetli olmuştu. Bir film şeridi gibi aktı geçti gözlerimin önünden, tutamadım kendimi, başladım ağlamaya. Çünkü çok özledim be abi. Ah nerede o eski muhabbetler diyerek oturduğum yerden kalktım. Lavoba da elimi yüzümü yıkadım. Evde herkes uyuyor. Bu fırsattan yararlanarak kafayı dağıtmak için o soğukta çıktım balkona yaktım bir sigara. İçim dondu. Yine de içtim zıkkı mı.

Çok hoşuma gittiğinden öğretmenle öğrencinin bu muhabbeti üzerine ben de rahmetli ilkokul öğretmenim Ahmet BOSTANDERELİ adına iki Fatiha bir Elham okudum. Çok öğretmenim oldu ama bu öğretmenimi unutamıyorum. Allah rahmet eylesin. En güzel muhabbetlerin sizlerin olması dileği ile hoşçakalın.
( 32- Muhabbet başlıklı yazı Necmi Yaprak tarafından 5.01.2010 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu