...... Anketler yapılır.En iyi sanatçı kimdir.En iyi şarkı hangisi.En iyi romancı, en iyi şair kimdir. En iyi futbol takımı veya en iyi parti.
...... Peki bu anketler bize doğru olan her şeyi verebiliyor mu ? Yapılan anketler doğru mu yapılıyor ?
...... Anketlerin verileri her zaman doğru olmayabilir. Ya yalnış anket yapılıyor ya da mutlaka çifte standart ortaya çıkar.
...... Anketlerden bir kaç tane örnek vermek istiyorum.Doğru olup olmadığını, anketlerin aslında nasıl yapılması gerektiği konusunda düşüncelermi aktarmak istiyorum.
...... Zamanını hatırlamadığım "dünyada gelmiş geçmiş en büyük lider kim" anketi yapılır. Bu ankette her türlü yönüyle büyük önder Mustafa Kemal Atatürk seçilmesi gerekiyordu. Atatürk bir Türk olduğu için bir Afrikalı devlet adamı Mandela nobel ödülüne layık görüldü.
...... Her ikisini karşı karşıya getirin bilimsel olarak anketin kurallarına aykırı bir durum ortaya çıktığı görülmüştür. Burada çifte standart ortaya çıkmaktadır. Demek ki yapılan anket yalnıştır.
...... En çok sevdiğiniz yazar ve şair kimdir anketi yapılır. Anketin içinde bir çok yazar ve şair vardır. Necip Fazıl KISAKÜREK ile Mehmet Akif Ersoy birlikte yarıştırılıyor.Her ikisi de çok değerli insanlarımız. Edebiyat üzerine, yazarlık ve şairlik üzerine Necip Fazıl KISAKÜREK tartışılmaz büyük bir insandır. Mehmet Akif ERSOY'un yetişdiği dal Edebiyat değil ki. Bu iki büyük insanın aynı kategoriye sokulması bence yanlıştır. Ama Mehmet Akif ERSOY da bana göre en büyük şiiri yazmıştır. İstiklal Marşı her yönüyle bana göre en güzel ve manevi değeri paha biçilmez bir eserdir.Burada yanlış yapılıyor gibi geliyor bana. Eminim bu konua da bana katılırsınız.
...... İki yıl önce bende bir anketi bitirdim. Hiç üşenmeden liseyi ve üniversiteyi bitirmiş öğrenciler arasında beş yıl boyunca anket yaptım. Konu tarihimizde geçen Topal Osman Ağa, Ali Fuat Paşa ve Deli Halit Paşa kimdir diye sordum. Sorduğum öğrenci sayısı 1000 kişi.Anket sonucunda 3 kişi bildi. Bunlardan ikisi üniversite tarih bölümünü bitiren, birisi de branşı olmamasına rağmen tarihini seven bir öğrenci. Bu anket sonucu çok acı bir durum ortaya çıkmıştır. Acaba bu anket doğrumuydu. Doğruluk payı olsa da yanlızca yurdumuzun bir kısmında yapılan bir anket. Genelinde yapılmış olsaydı sonuç ne çıkacaktı bilinmez.
...... Bana göre bu anketler yanlış ve doğrudur. Esas yapılması gereken anket yapılırken tek bir konu seçilmesi gerekiyor. O konuya tabi olacak kişiler arasında anket yapılması gerekiyor. Ben yukarıda belirttiğim anketi yaşlılar arasında veya öğretmenler arasında yapmış olsaydım daha farklı sonuç çıkabilirdi.
...... Sizce yapılan anketler ne kadar doğrudur? Bu anket yapanların kriterleri nedir ? Ya da amaç nedir ? Esas bilinmesi gereken bunlar değil midir ?
...... Bırakalım şu anket işini de herkesin hakkını herkese verelim daha iyi olmaz mı?

16.01.2010
( 54- Anket başlıklı yazı Necmi Yaprak tarafından 16.01.2010 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu