1 Kapatılan Askeri Hastaneler Ve Ukrayna Savaşı
KAPATILAN ASKERİ HASTANELER VE UKRAYNA
Asayiş ve güvenliğe ait birimlerden biriside askeri hastanelerdir. Kamu hizmeti niteliği taşıyan bu tip hastanelerde ; görev alanlar açısındam tam  , yararlananlar acısından ise askeri personel yanında yakını ve seyyar birliklerde oluşturulan hizmet ağı ile de  sivillerin yararlandığını biliyoruz. Fetö terör örgütünün kalkışmaya ilişkin anayasal suçu işlemesi  neticesinde bu kurum da nasibini kapatılmak olarak aldı.. TSK SAĞLIK HİZMETLERİ KOORDİNASYON VE YÖNETİM MERKEZİ BİRİMİ oluşruruldu.. 6756 Sayılı Kanun İle MSB ve İçişleri Bakanlığından Devralınan Sağlık Tesisleri İle İlgili Koordinasyon sağlanarak hizmetler sivilleşdi.. ..
Askeri cerrahi, askeri psikiyatri ve askeri rehabilitasyon bir süre sonra rutinleşen tedavi yöntemleri ile araştırma inceleme gibi süreç alan aşamalarla, tedaviyi geciktirmeksizin uygulama şartlarını, derhal beraberinde getirir.. Bir kol koptuğunda 3 saate kadar damar ve hücrelerin deformasyonuna bağlı olarak kurtarılma ihtimali vardır. İnsan vucıdında 2.5 kğ kanın, bir kesiden  boşalması, kesi derinliği ve boyutuna bağlı olarak, 15 dakıka da mümkündür. .
Ukrayna savaşı, kaçan sivillerle birlikte, siviller içinde bulunması muhtemel hekımlerın, aksamaz hizmetlerin, nasıl aksayabileceği konusunda, almasını bilene ders vermiştir.. 1 gün  önce elinde kumanda, tv seyrederken bir gün sonra aynı eller, kaleşinkof tutmaktadır
Ülkemiz de Hekimliğin tarihçesi çok daha eskilere dayansa da modern anlamda tıbbiye eğitimi, 14 Mart 1827 yılında 2. Mahmut zamanında Mektebi Tıbbiyeyi Şahane ismi ile başlamıştır..
30 Aralık 1898 de 2.Abdülhamit tarafından iyileştirmek maksadı ile "Gülhane Seririyat Hastanesi" adını almıştır..Tıbbıyeyi Şahaneyi bitiren   Askeri tabipler, 1 yıl Gülhane de eğitim aldıktan sonra asker hekim olarak kıtalara ataması yapılıyordu.. Gülhane, 1941 de Ankara ya taşınmış 1947 de GATA ismi ni almıştır.. 31 Temmuz 2016 yılında 699 sayılı KHK ile Sağlık Bilimleri Üniversitesine devredilmiştir..
Bu süreç de kapatılan sadece askeri bir eğitim kurumu değil, 19 yüz yıldan cumhuriyet kuruluncaya kadar  her gün savaşan, cumhuriyet kurulduktan sonra, Kore de 3 yıl Kıbrıs da 28 gün savaşmış, 1984 sonra da terör mücadelesi sebebi ile çalışan askeri hastaneler vardı.. Askeri cerrahi, askeri yanık, askeri psikiyatri ve rehabilitasyon konusu da  "" know how" üssü olmuş yurt dışı ndan bile bu hastanelere hasta ve yaralılar tedavi için getirilmiştir..
Fetö kalkışması sonrasında oluşturulan TSK SAĞLIK HİZMETLERİ KOORDİNASYON VE YÖNETİM MERKEZİ BİRİMİNİN GÖREVLERİ  arasımda bu hizmetlerin sivilleşmesi uer alırken , ek binalara dönüşmüş ve bazıları da atıllaşmşdır. 
26 askeri jastanenin yerlerinde yeller esiyor.Devirden önce toplam yatak kapasiteleri 6 bin 500’den fazla idi. Hastanelerin ikisi kapandı, 24 tanesi bağımsız hastane özelliğini yitirdi, bulundukları illerdeki devlet hastanelerine bağlı “ek binalar” haline getirildi.Bunlar olabili mi? Verimlilik esası ve çalışma disiplini içeridinde hasta kabul sayıları gözetilerek kısmen mümkün olabilir.. Ama tamamen kapatılması ileri de doğacak faciaların şimdiden habercisidir.. 
Askeri Tıp konusu, diğer tıp alanlarını da içermekle birlikte uzmanlık gerektiren askeri cerrahi, askeri psikoloji gibi konyularda daha da yetkin olarak görev yaparlar ..
Japonya 2 dünya savaşı sırasında Mançurya da ele geçirdiği çin liler üzerinde canlı deneylerle bir bilgi ağı oluşturmuşdu.. Esirin elinde patlayan bomba sonuçu ne kadar zaman da ölüyor? Kopan kol dikimi ne kadar süre de yapılıyor? Her ölünün organı diğer yaralıda  işlevsel hale gelir mi? Kan guruplarına verilen tepkiler i hep bu lşkenceci deneylerle çözüm üretmiş ve daha da ileri giderek mançurya bölgesinde konteynırlarda ürettiği biyolojik silah niteliği taşıyan, çiçek mikrobu yüklü pireleri yerel halkın üzerine uçaklarla atmıştır.. Burada ki tüm uzmanları savaş sonrası ABD ele geçirmiş ve yargılamadan bu uzmanlara ait bilgi havuzunu kendi oluşturmuştur..
Askeri cerrahi önemlidir.El bombasının, Etkisini azaltmak için üstüne kapaklanarak arkadaslarını koruyan bir kimsenin parçlanmış karnı, mayından geçerken bacağı kopmuş birisinin tedavisi yanında arkadaşı füze ile vurulmuş bir kimsenin yaşadığı travma sonrası uygulanacak tedavi yöntemleri bilen için sadece rutinin uygulanmasıdır.. Tedavi sonrası kayıplar bu profesyonellıkte bindelik dilimlerle ölçülür..
Bunun yanında, cephe savaşlarında yada terör mücadelesi kapsamında, terör bölgesinde yapılan görevlerde" ani ve anlık tedavi şekil ve usulleri" teröre karşı duruşu belli sağlık personelince yerine getirilmesi bir zarurettir.. Uzuv kayıplarında bir ambulans soförünün yada acil tıp teknisyeninin terörist olmasa da sempati ile bakması hizmetin aksamasına bir kahramanın organı ya da hayatını kaybetmesine yol açacaktır..,. Bölge hastanelerinden elde edilençatışma sonrası, askeri personelin ölüm ve sakat sayıları kapanma öncesi ve sonrası karşılaştırıldığında acı reçete ortaya çıkar.. İnsan vucudunda  kan  boşalması 15 dakika da  gerçekleşmekyedir.. KAn kaybı en önemli yaralamalı olaylarda ölüm sebebidir..Arındırılmış tehlikeli bölgede arınmış personel vazgeçilmez hizmet sürekliliği şartıdır..
Tarihi bilgi birkimi, tedavi usul ve şekilleri, seyyar hizmet üretebilme kabiliyeti, uluslararası alanda bile yanık tedavilerindeki şaşmazlık halleri, nakli bilginin daha kolay  kuşaklar arası personel arasında naklini   sürekliliğini ve bilginin arşivini sağlar..Askeri personelin çatışma sonrası yada uzuv kaybı sonrası yasadığı travma sonrası stres bozukluğu ile bir sivil trafik kazası sonrası travma sonrası stres bozukluğu arasında fark vardır.. Birisinde hastayı dinlemezse  bile askeri sağlık personeli çözümü otomatiğe bağlanmış gibi hastanın kendini eksik yada hiç ifade edememesi, inceleme gerekliliği gibi husıslarla zaman kaybetmeden çalışma sistemi, doğrudan çözüm odaklı olacaktır..
Askeri çalışma şartları zor ve disiplin gerektirir hallerdir.. Cephe savaşlarında bilgi yanında yürek ve itaate dair askeri bilgi ve beceri de ister.. Zorla sivil çalıştırma yerine hazır askeri personelin kullanılması bir seçenek değil mecburiyettir.. Ukrayna savaşı, sivillerin kaçışın ın ne kadar kolay olduğunu göstermiştir.. Oysa asker kişi kaçarsa onun adı mülga da olsa 1111 sayılı yasada tanımını bulan  firar olur ve  külfetlerine katlanır..
Askeri lojistiğin yurt içi ve yurt dışı cephe mücadelerinde, koordinasyonunun daha kolay sağlanması kurumlar arası iletimşimsizlik yada önem derecesi gözetilmeden ani ve birlikte gerçekleşmesi kaçınılmazdır..
Askerin sivilleşerek, tekrar askerleşmesi kadar mantık dışı bir yapılanma yoktur.. Bir sivil askerleşir ama bir asker emeklide olsa sivileşmesi zordur.. ASkeri sağlık hizmeti de böyledir.. Sivilleştiremezsiniz.. Barış zamanı olur gibi gözüken seylerin olmadığı,  savaş zamanında elbette göreceğiz..Ama iş işten geçmiş olur..Amerika yı yeniden keşfe gerek yok.. 
Fetö ve benzeri devlet düşmanlarını kaldıracagız, devleti veya kurumlarını değil

TORUN HALİLİ 

.
( Kapatılan Askeri Hastaneler Ve Ukrayna Savaşı başlıklı yazı HALİLİ tarafından 1.03.2022 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.