İKTİDAR BOZAR DA BOZULUR
Devletlerin olmadığı dönemlerde yerleşik hayat yoktu. Herkes kendi hayatını yaşıyordu yada  diğer vahşilere doğaya yada daha güçlü olan kurban olarak yaşayamıyordu.. . Bir bugday tanesi, hayatı ve anlayışımızı değiştirdi.. Daha az gezmeler, avı bulmak için zorlu kış şartları, hayati tehdit ve tehlike şartları yerleşik hayatı, yetiştirilebilir, stoklanabilir ürünle birlikte  toplu yaşam alanlarını ortaya çıkardı. Her toplu alan şehir yönetimlerini meydana getirirken, yönetici özelliklerini taşıyanları  disiplin sağlayıcı olarak da iktidarı ele geçirdiklerini görüyoruz..Kimi fikir beden gücünü kullanırken, kimide bu özellikşerine uhreviyat katarak iktidar olma kudretini pekiştirdiler. 
Sümer şehir devletlerinin bir araya getirilmesi ve genişlemesi merkezi krallığın oluşması Kral Sargon la gerçekleşdi..
Devletleşme süreci, kanlı iktidar değişimlerini de beraber getirdi... Değişimler yle kanlı ve sinsice oluyordu ki Bazen oğul babayı, anne iğer oğlunu öldürüyor zehirliyor ve iktidarı ele geçiriyordu.. Acımasız Asur krallarında deri yüzme kazığa oturtma gibi usuller ıygulanmış, saraylarımda tüm bunlar resmedilerek gerek kendi halkı gereksr ziyaretçileri üzerinde psikolojik harp usulleri ile savaşsız kazanımşar sağlamıştır.. Babil krallığı ortadan kaldırılırken vergi vermeyi kabul etmeyen yahudi şehirleri yerle bir edilmiş boşaltılmıştır..
Bu savaş gücü ve yarattığı altın zenginliği dahi aile içi kanlı iktidar değişimlerine engel olamamıştır..
Yazılı kurallar ve hukuk başlangıcı bu şekilde gerek iktidarın kendini koruması için gerekse tebasına küçük bir dilimde olsa bolluk ve rafahdan pay vererek korumaya alarak şekillenmiştir..
Bizim tarihimizde de gerek Anadolu beyliklerinde gerekse son immparatorluk olan Osmanlı da  ızlardeşleri oğulların erkek kardeşlerin katlini görüyoruz..Camdaroğulları eyliğinde Kötürğm Beyazıt ın hukımranlığı küçü k oğlı iskender e bırakacagını anlayan büyük oğlu kardeşini öldürmüştür.. Bunun üzerinde bu işde dahli olan kızını kendi kızını öldürtmüş oğlu Süleyman Osmanlı ya sığınmıştır.Yime Osmanlı tarihinde 3. Mehmet 19 kardeşini tahta geçincd öldürtmüşdü. Tüm bunlar yapılırken de hep asıl içerik olan mutlak kişisel egemenliğin ve efradını koruma güdüsü  olduğu aşikaredir.
Halife olmanız, müminlere yönlendirici kurallar koyanlara emretme gücünüzün olması, hiç bir zaman egemen güç de dahil kişisel hak ve hürriyetleri koruma gücü verememiştir.. Veremediği içinde iktidar sarhoşluğunun bozulmaya başladığı ve tarihin her döneminde bu tekrarın yaşandığını ve iktidarın sonunu bizzat iktidar olanın sağladığını  görüyoruz ..
Kanlı ve yok edici sonlar, bizzat huzur sukunu sağlamakla ödevli olan devletin ve milletin zararlarına yol açması hukuk dediğimiz kurallar bütününü ve bu bütünlük içerisinde iktidarların belirlenen yöntemler dahilinde değişimini ortaya çılarmıştır.
Bu değişimde bile savaş hilesine benzer hileler ile iktidarın lezzetini alanların bu lezzete müptela olduğunu görüyorız.. ABD de Rooswelt tekerlekli sandalyeye mahkum olduğu halde halk ilişkilerinde geliştirdiği yöntemlerle ve 2.Dünya savaşı  zaferinin getirdiği genel konjonktör şartları ile 1932 den sonra her seçimi kazanmış dır.. 32.başkan öldükten sonra doğan her cocuk için ezrlden ebede hep o başkanmış gibi geldiği için ABD anayasasına 1776 dan ilk kez değişiklik yapılmış ve 2 kez başkan olabilir şartı konulmuştur..Siyaset devlet yönetimde maymuncuk dur.. Her kapıyı açar.. Hırsızın elimde olursa suç için kullanılır.. Çilingirin elinde olursa kapısı kilitlenenlerın kapısını açar.. Düşük düzey profil,  siyasetin hırsızlarını iş başına getirir ve lezzetten ayrılmak istemez.. Yüksek düzey profil de bozulmaya mahkumdur. O yüzden batıda siyaset meslek değil dönemsel faaliyettir.. Rooswelt sendromları  yaşanmasın diye 2 dönem şartı getirilmiştir..
O yüzden "kubi olayları"yaşanmasın diye vekil sıfatına sebep olan, seçmen iradesini sıfatı ile beraber değişik kapılara  dadanmasın diye şartlar konulmuştur..
Seçilrnler için durum böyleyken seçmen içinde durum farklı değildir.. Seçmen bilinçi, gerçekleştiğinde feriştahı gelse iradeyi sakatlayaöaz..
Bozulmayan iktidarlar da buluşmak dileği ile...

TORUN HALİLİ
( İktidar Bozar Da Bozulur Da başlıklı yazı HALİLİ tarafından 21.04.2022 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.