Bakanlık ne yapıyor Allah’ını seversen. Eğitimin içini boşaltmak için bunca alayişe valayişe ne gerek var. Allah Allah... Her gün yeni bir şey çıkarıyor bu bakanlık. Ve her yaptığı değilse bile çoğu eğitime aykırı, onu deforme eden, bozan, yıkan bir işleve sahip nedense. 

Bunları yapmak için çok mu uğraşıyorlar, bilmiyorum. Bunları yapanlar alanında başarılı uzmanlar mı Allasen? Her neyse. Neyin nesi kimin fesiyse, neyi, nasıl, niçin yapıyorlarsa yapsınlar bu beni ilgilendirmiyor. Beni ilgilendiren yanı bu çalışmalarla getirilen değişikliklerin eğitimi felç ettiği, ya da gömülmeye hazır mevta haline getirdiğidir. Şimdi bu mevta yıkanıp cenaze namazının kılınarak defnedilmesini bekliyoruz. 

Neler yapıyor bu Bakanlık. Neler yapmıyor ki? Sınıf geçmeyi alabildiğine kolaylaştırdı bu bakanlık. Artık öğrenci resim, beden eğitimi ve müzikten aldığı yüksek puanlarla bir sürü zayıfı da olsa geçiyor. Bir tek dersi var ortalamayla geçemediği; o da dil anlatım dersidir. Onu da sorumlu olarak geçiyor, al sana kıyak lise öğrenimi. İşte lise öğretiminin içinin boşaltılması böyle oluyor. 

Bütün bu kolaylıkları, ucuz geçme yollarını bilen öğrenci kendisi için en kıyak yaşantıyı seçiyor. Dersten kaçmak, ya da dersi kaynatmak, bunu yapamazlarsa dersi dinlememek, gizlice müzik dinlemek, telefonla oynamak, arkadaşlarıyla konuşmak en tabii işlerden. Zil çalınca hemen kantine koşmak, fast-food yiyip arkadaşlarıyla tartışmak, itişmek, kakışmak yahut tuvaletlerde sigara içmek. İşte günümüz öğrenci tipi. 

Bu öğrenci tipini doğuran bu bakanlıktır. Ders geçmeyi kolaylaştıran bakanlık öğrencilerin bedava, hiç ders dinlemeden, ders çalışmadan, kopya çekerek sınıf geçmenin yollarını bulduğunu anlayamadı hala. Öğrenciyi başıboşluğa iten bu sistemdir. Başıboş kalan öğrenci kötü niyetlilerin oyuncağı olmaya hazır . Gerek uyuşturucu satıcıları gerek provokatörler için potansiyel hedef durumuna getirilmiştir bakanlık tarafından lise gençliği. 

Siyaset mühendislerinin bu işte dahli var mı, bilmiyoruz. Varsa bu bir ihanettir. Yahut ta bilmeden yapılmış ve kötü niyetlilerin ekmeğine yağ sürülmüştür. Her iki hal de ihanetle eş değerdedir, bu yanlışlar ve ülkenin altına dinamit atmakla birdir. 

Gezi-vari eylemlerin oluşumunda bakanlığın içini boşalttığı eğitimin payı yok mudur, dersiniz? Bir araştırma yapılmış mıdır acaba bu eylemlere katılanların kaçı lise öğrencisiydi. Bir araştırma yapılışa görülecektir ki bu içi boşaltılmış lise eğitiminin sonucudur bu tür eylemlerin nedeni. 
S

orumluların bir an önce bu içi boşaltılmış eğitimin içini doldurmak için gerekli önlemleri almaları hayati derecede önem kazanmaktadır. Bir mühendislik işi değilse de büyük bir sorumsuzluk örneğidir bu yapılanlar ve eğitimi ortadan kaldırmaktan başka bir anlam taşımamaktadırlar. 

Ne yapıp edip bu gidişi durdurmalı, bu konuda, öğrencilere çalışmayı özendirecek tedbirler alınmalıdır. İlk etapta bu ortalamayla geçme ya kaldırılmalı tümden ya da revize edilmelidir. Ortalamayla geçme en az 60 olmalıdır en azından. Eğitimde çalışmalar yapılırken mutfağa inilmeli, eğiticilerin görüşü alınmalı ve sonuçlarla ilgili veriler toplanarak değerlendirilmelidir. Veriler değerlendirildikten sonra alınan karalar gözden geçirilmeli, sistemin aksayan yanları telafi edilmelidir.

Ahmet Kemal

( Eğitimin İçini Boşaltan Yenilikler başlıklı yazı EDİP GÜL tarafından 15.11.2022 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.