GÖLMARMARA KURTARILMAZSA 
EGE SİZİ UNUTMAZ...
Şehzadeler şehri Manisa nın Lidya Kralıgından beri gelen Tümülüs tepeleri ile bin tepeler mevkiine gelmeden dümdüz tepsi gibi araziden oluşan Gölmarmara diye küçük bir ilçe var .Sırtını dağlara vermis ve ovaya  açılan köyleri ile sahip olduğu 6000 Hektar alana sahip dogal bir göl vardı!. Şimdi gölcük kurudu icine bırakılan balık larvaları, kurbağa larvaları öldü.. Topraklar  traktörlerce alt ust edildi ilac ve gubrelerle su hayati ve izleri yok  edildi..Bedava Toprak diyen işgalciler, birbirine girdi öldürüldü yaralandı..Sakin şehir katil şehre dönüsdu. Gölün etrafında nufusu 100 bin üzerinde olan 3 vilayete esit 3 ilce var..
Ve bu göl kurudu..
Şimdilerde etrafi dağlarla çevrili Artvin de baraj yaparken harcanan paralar ,Gediz su havzasini ve yer altı su kaynakları ile besleyen gölü kurtarmak için onda bir arıtma tesislerini bu alana tahliye edilse idi en az 3 köy geçimini balıkçılık la devam ettirirken diger ova köyleri ise sulu tarım yapiyor olacakti. Gediz deltasındaki çiftçilere sağlanan fayda  hariç.. .Yani Yusufeli barajini 10 yılda bitirirken 35 katrilyon para harcarken 410 km yol ve 275 metre yükseklikte yaklaşık 11.500 hektar yani yaklaşık Gölmarmara daki gölün 2.5 kati yer yapilirken para harcanmış ama doğanın verdiği göl, göz göre göre kurutulmuştur.. 
Tamam Çoruh un azgın sularından binlerce megawatt elektrik uretilsin  ama sulu tarımla 10 donum yerden,  domates ureticisi yaklasık 1 milyar TL  para kazandi İlk kez..Yine Buğday dönüme kuru tarım olarak yapılırsa 200 kg verir Amerikanvari yaparsan 2 ton ürün alırsın.. Üretimi ve doğayı öldürdüğün zaman sizin ürettiğiniz elektrik  11 köye sahip ilçenin 300 km2 lik coğrafyasına yenilir..
Eger o ilce nin sakinlerinin parası olmazsa sen o elektriği urettigin gibi stoklamak zorunda kalırsın ve maliyetlerin 2 ,3 katına çıkar.. 
Gediz deltasi,Gölde 1938 yılından sonra yapılan rezervuarlar ile uygulanan setleme yöntemi ile Ege tarımının bel kemiği Gediz deltasinda besleme kaynağı olmustur..Bu hali ile  ege tarımı, gölün  besleme kaynaklığı ile gelişmiştir  
2002 yılından beri Trakya ovası öngörülü şekilde Türkiye nin en modern ciftciliginin yapıldığı köyleri öldürülmüş, boşalmış ve Sanayi bölgelerine yapılan  göçler sebebi ile araziler islenememistir..
Tıpkı 2002 öncesi  Konya Kırşehir Yozgat gibi sehir efsanesi seklinde  söylenen bilinçli geri bırakılma hali Trakya da çiftçiye uygulanmış ve başarılı da olunmuştur..
 Ege de malum sosyal ve siyasal yapı iktidar karşıtlığı, göz göre göre bir gölü ,kurutmuş ve geri dönülmez şekilde çiftçi fakirlesmeye mahkum edilmiştir.. Oysa Salihli Alaşehir Akhisar in arıtılmış suyunun kanallarla beslemesi saglansa idi bu göl kurtulmuş olacakdi.. 
Doga katliami, ölen su hayati ve içinde yasayanlar ile göçmen kuslara yapılan ihanetleri  ve ölüme terkleri buraya yazmaya bile gerek yok..Toprak icin öldürülenlerin ahını da unutmamak gerek .
Devletten beklentimiz acilen bu işe el atarak Gölmarmara Gölünü kurtarmasıdır

Torun Halili
( Gölmarmara Kurtarılmazsa Ege Sizi Unutmaz başlıklı yazı HALİLİ tarafından 14.01.2023 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.