6.KOĞUŞ-Anton Çehov

          Dünya üzerinden kimler geldi kimler geçti.. Ölümsüzlük iksirini arama yolunda ölen krallar ,güç zehirlenmesinin kör ettiği gözlerle aslında yaşayamadılar ..Aradıkları ile hayatlarını zindan ettiler..
Ölümsüzlük,bırakılan  eserlerde idi . Bazen içinde bin dünya barındıran bir dörtlük,bazen bin başı içinde secde ettiği bir ibadethane,ya da onbinlerce öğrencinin eğitim gördüğü yetiştiği bir kampüs eser de olabilirdi..Sağlıklı bir neslin ilk dünyaya göz açtığı bir hastane yada yolda  kalmışın susuzluğunu giderdiği bir çeşme bile ölümsüzlüğün damgası idi..ve tüm Yazar şair heykeltraş filozof bilmesede bu iksiri bulmuşlardı..2500 yüz yıl sonra Heredot u okuduğunda Hezimete uprayan Pers Komutanını ,Spartalı komutan esir aldığında sarayın persli aşçılarına, saray sofrası ile Spartalı aşçılara aynı anda sofra hazırlatır..Doğunun saray mutfağı hem lezzet çeşitliliği,hem sunumdaki altın kap kaçaklardaki şamdanlı sofra göz kamaştırır..Ottın çöpten Ege mutfağında gösteriş yoktur..Spartalı komutan Basar kahkahayı “Pers Kralı 2 dünyanın sultanı şu bizim sofradaki ekmeği suyu almak için mi   6 milyon askeri yardımcı elamanları buraya taşıdı ?”derken, liderin zorunlu unsırlardan espri gücünü bu tarih isimli eseri yazmasaydı nereden bilecektik?  
Anton Çehov da 6.Koğuşu yazdığında eserleri ile anılan sınıfına girmişdi..Kilise korsunda şarkı söyleyen çocuk ken bile edebi bir tanımlama da bulunmuş baba baskısı ile ifa edilen görevi” kölelik” olarak nitelendirmiştir.Aile baskısı ile bir şeyleri yapmak zorunda bırakılan mutsuz çocukları önceki yüzyıldan haber ediyordu.. 
        Antoni Çehov 1904 yılında verem tedavisi gördüğü Güney Almanya karaormanlar bölgesinde öldüğünde 44 yaşındaydı..Zorlu bir çocukluk dönemi geçirmiş ,Babasının iflası sonuuçu okurken çalışmak  zorunda kalmıştır. Tıp fakültesini bitirdiğinde tiyatro ve kısa hikayelerinde kurgusallıığını ilk kez yaparak edebiyat tarihinde kendine has bir çığır açmış oldu. Doğrudan olay ve kişi özelliği dışında anlatımlara yer vermedi .Nokta atışlı var olan kişi ve olayı çıplak gerçekliği ile dillendirdi..
6.Koğuş adlı eserinde Akıl Hastanesindeki İşine sadık ,naif ve nazik , başhekimin arkadaşları tarafından nasıl hasta durumuna düşürülerek “inme “sonucu sadece 2 kişi eşliğinde mezara konulduğunu anlatıyor..Bu anlatımda ikili dialoglarda ,Çarlık Rusya sının pespaye hali bir hastanede pislik ve yolsuzluğu,iki yüzlü riyakar insanları ve tedavi ettiği hastayı konuştururken ,o şartlarda sistemi sorgulamayı topu topu 80 sahife de yapıyor..
Akıllı adamları seviyorum ..Çehov da akıllı bir adam dır..Namus abidesiyim diyen adil gözükenlerle de dalga geçiyor.. Boşvermişliğin sonu ile hiç bir şeye sahip olmayanları aynı pota da nasıl erittiğini hayretler içinde okuyacaksınız ..

Torun Halili
( 6.koğuş-anton Çehov başlıklı yazı HALİLİ tarafından 2.04.2024 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu