Mardin,Şanlıurfa ve diğer doğu ilerimizde kalıplaşmış düşüncelerin üzerinde güzel araştırmalarım oldu .Bu çoğrafyada gurur ile anlatılacak çok şey var en güzel örnek misafirperverlik ve daha niceleri ama ne acıdır ki yürekleri dağlayan hatta parçalayan hikayeleride sayısızdır.Adına törede desek kalıplaşmış düşüncede desek önemli olan bu kalıplaşmış gelenek göreneklerin insan yaşamını değersizleştirdiği.
Kadına bakış açısı :
Karı koca ikileminde kocanın kadına emir yağdırması ,sosyal yaşantının erkeğin koyduğu kurallar dışına çıkmasının suç teşkil etiği bir düşünce kalıbı
Baba kız ikilimenide ise babanın yanında erkek çocuğun ekonomik önyargı göz önünde bulundurularak daha çok değer verilmesi erkek çocuğa yapılan yada yapılacak olaylar hakında danışma ve söz hakı verilmesi ama kız evladına danışma veya söz hakı sunmanın yanlış kabul edildiği en önemliside kız çocuğun görüşlerine bile baş vurmadan onun yaşamında en önemli kararların tek sahibi baba olarak kabul ediliyor .


Bu etkenlerin ne kadar önemli olduğunun farkına varmışsınızdır umarım
TÖRE

YAŞANIR BİNYILARDIR
HEP AYNI TABUTLAŞMIŞ TABULAR .
MEDENİYETE İLK ADIM ATILMIŞ BU TOPRAKLARDA
HEP KAVGALAR
HEPTEN TÖRELER İŞLENMİŞ İLİKLERİMİZE
BAZEN EL AÇIP YALVARDIĞIM GECELER
KUTSAL DEĞERLERE
AĞLA HÜNGÜR HÜNGUR AĞLA DİYE SIZILAN SESLER KULAKLARIMA
,AĞLAYINCA UNUTULURMU SANKİ
AĞLAMAK BİR SİHİRLİ DEĞNEK MİDİR Kİ
AÇILAN YALVARAN ELLER UMUDUNU YİTİREREK DÖNER ASLINA
YİNE AYNI HİKAYELER YAŞANIR BU TOPRAKLARDA
YİNE AYNI TÖRE CİNAYETLERİ
YİNE AYNI ACIMAZSIZLIK
YİNE AYNI EVLİLİKLERLE KAÇ GENÇ YÜREK EVLENDİRİLİR ZORLA
. YÜREKLERİNDE GİZLİ SEVDALARIYLA
BAMBAŞKA KOLAR ARASINDA ÖMÜRLERİ BOYUNCA ACI ÇEKECEKLER
YA NE KADAR DA BASİTE İNDİRGENİR BU YAŞANMIŞLIKLAR





İstekleri dışı zorla sevgisiz bir hayata adım atan bütün genç kızlarımıza onların acısını güncel hayatımızda anımsadığımızda biliyorum kim olursa olsun göz yaşlarına boğulur.
Hayalini okul bahçeleri üniversite kapıları süslerken bir ömür boyunca kendinden yaşça büyük sevginin olmadığı acıdan örülmüş dört duvar arasına sıkıştırılmak kadar acı ne olabilir ki
Belki birkaç kuruş başlık parası uğruna beklide körelen bir geleneğin kurbanı olan genç yüreklere ithaf en
( Kadın Ve Töre başlıklı yazı muslum--tas tarafından 19.04.2010 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.