Gerek rahatsızlığımdan gerek işlerin yoğunluğundan gerekse tembelliğimden dolayı aylar öncesinden almama rağmen bu kitabı,  dün nihayet okudum.İşe giderken olsun işten gelirken olsun gözgöze gelir,"bana neden vakit ayır mıyorsun," diyerek yaralı bir ceylan,hasta bir yavrucak gibi serzenişte bulunurdu.

Bu kitabı kimler okumalı? Aklın ve aklının gücüne  inanan,kendi kurallarını kendisi belirleyip ve uyan,yöneticiler,yönetici  adayları, öğrenciler ve okumayı seven, kendini geliştirmek isteyen herkesin okumasını isterim.Yönetici deyince aklımıza hemen bir fabrikanın müdürü ya da bir futbol takımının başkanı  gelmesin,"kendi çapında her birey  bir yöneticidir ve kendisini yönetmekle mükelleftir."

Okurken altını çizdiğim altın değerindeki sözler:
"Önemli olan kavganın içindeki köpeğin büyüklüğü değil,köpeğin içindeki kavganın büyüklüğüdür.Mark Twain

"Servet ve şöhret miras kalan şeylerdir ama başarı miras kalmaz." Erma Bomberck

"Başarı ve dram kardeştir." Abebe Bikila ( Olimpiyat altın madalyasını kazanan ilk Afrikalı)

"Tüm muhteşem hikayeler iki şekilde başlar: Ya bir insan yolculuğa çıkar ya da şehre bir yabancı gelir."Tolstoy

"Ne en güçlü olan tür hayatta kalır ne de en zeki olan;değişime en çok adapte olabilendir hayatta kalan."Darwin

"Bilgi sahibi olmadan  fikir sahibi olunmaz."Uğur Mumcu

"Zamanınızı lüzumsuz konuşmalar için harcamayın.Hayatınızdaki gereksiz sesleri kısın,bu sayede değerli olanları duymak için daha fazla zamanınız olur."Jim Rohn

"Başarının yolu,konuşmayı bırakmak ve yapmaya başlamaktır."Walt Disney

"Ay'a giderken yalnızca iki sorunu çözmeniz önemlidir.Bunlardan ilki oraya nasıl gidileceğidir.İkincisi ise oradan nasıl geri dönüleceğidir.Kritik nokta her iki sorunu da çözmeden oraya gitmemektir." Ay'a adım atan ilk insan olarak tarihe geçmiş Amerikalı astronot Neil Amstrong.

"Başarının  bedelini bir dönem için ödemeyenler,başaramamanın bedelini bir ömür boyu öderler." Mümin Sekman

"Kelimeler, tecrübelerimizi dizdiğimiz ipliktir." Aldous Huxley

"Kelimelerin gücünü bilmeden,insanı anlamak imkansızdır."Konfüçyüs

"Dil düşüncenin çocuğu değil,annesidir."Oscar Wilde

"Ufak tefek şeyler mükemmellik yaratır fakat  mükemmellik ufak tefek bir şey değildir." Michelangelo

"Herkes insanlığı değiştirmeyi düşünür ama kimse önce kendisini değiştirmeyi düşünmez." Victor Hugo

"Mutlu olduğumuz için gülmeyiz,güldüğümüz için mutluyuz." Prof.William James

"İnsan,birlikte en çok zaman geçirdiği beş kişinin ortalamasıdır." Jim Rhon

"Dünyanın en gereksiz,en işe  yaramaz adamını alın,bir  gişe memuru yapın.Kendini önemli biri zannedip hemen sizi aşağı görecektir." Dostoyevski

"Unutmayın; geleceğiniz,sadece sizin hayal gücünüzle sınırlı olacaktır." Brian Tracy


"İnsan hayal ettiği müddetçe yaşar." Yahya Kemal Beyatlı

"Hayal gücü bilgiden daha önemlidir.Çünkü bilgi sınırlıyken, hayal gücü tüm dünyayı kapsar." Albert Einstein

 "Hayatımızı Yönlendiren Dijital Hastalıklar" konusu en çok hoşuma giden bölümdü.Sanal dolandırıcık,sanal oyun,sanal para,sanal aşklar,sanal kumarbazlık...Bu hastalıklar şunlarmış:

Dijital Obezite:Dijital ortamlarda birbirinden bağımsız,dağınık ve birbiri ile bağlantısı olmayan tüketim sürecini ifade eder.

Photolurking:Bir kişinin bir başkasının /başkalarının  fotoğraflarına uzun süre bakması sonucu ortaya çıkan bir sağlık problemidir.Yani  başkalarını incelemek,profillerine bakmaz sürekli.

Egosurfing:Kişinin  kendisi  hakkındaki yorumları,beğenileri veya yorumları sürekli olarak  takip etme isteğinde olması, kendi ile ilgili sürekli olarak internette  bir arayış içerisinde olması.İlk kez 1995'te Sean Carton tarafından kullanılmıştır bu terim.

Borderline Selfitis:Bir kişinin bir gün içerisinde en az üç defa kendi fotoğrafını çekmesi ve bunu herhangi bir sosyal medya platformunda yayınlamaması demek.

Başkalarını Hayal Kırıklığına  Uğratma Korkusu (FODO):Hep başkalarını ne düşünür  diyerek  kendini  olduğundan farklı yansıtma eğilimi.

Geride,Eksik Kalma Korkusu((FOMO):Bir  şeyleri kaçırıyorum korkusuyla özellikle sosyal medyada  oradan oraya sürüklenmek.

Nomofobi:En basit tanımıyla cep telefonundan kopmaktan aşırı  korkmak.

Plagomani( Şarj Bağımlılığı): Araştırmalar gösteriyormuş ki şarjınız  istediğiniz seviyede değilse  vücudunuzda "melatonin" salgılaması azalıp strese neden oluyormuş.

Parlayan  Nesneler  Sendromu:Yeni  heyecan  verici fırsatların cazibesine kapılarak projelerden kolayca sapmak ve odağını kaybetmek.Dikkat  dağınıklığının en önemli sebeplerinden bir tanesidir ve mutsuzluğa,başarısızlığa,kendine  dair inançsızlığa sürükleyebildiği gibi  öğrenmeyi  de zorlaştırabilir.

Hayalet Titreşim(Vibranxiety):Cep telefonu çalmadığı halde  çantada,cepte,titreşim hissettiğimizi  düşünüp devamlı telefona bakmak.

Ne diyelim,Allah hepimizi her türlü hastalıklardan muhafaza etsin.

Öğrendiğim diğer üç kavram da şu:

Atalet:Kişinin bir işi yapması gerektiği kadar o işi niçin  ve nasıl yapması gerektiğini bilmesi, yapmadığında neler  olabileceğini ve kaybedeceklerini bilmesi ama o işi yine de yapmaması durumu.

Öğrenilmiş çaresizlik:Herhangi bir süreç içerisinde defalarca denemesine rağmen  başarıya ulaşamayan kişilerin, tekrar denese de başarıya ulaşamayacağını düşünüp bir daha deneme cesaretini kendisinde bulamaması.

Plasebo Etkisi:Kişinin hastalığı için kanıtlanmış tedavi edici bir etkisi olmamasına rağmen bir ilacı aldığında kendisini iyileştirebileceği algısının oluşması ve bu algıyla birlikte iyileştiğini hissetmesi hali.

Ayrıca sahtekar sendromu,otodidakt öğrenme, 20 dakika kuralı, kapıya ayak koyma tekniği ve Dunbar yaklaşımı nedir gibi bir çok önemli konulara da değinilmiş;edebiyatın,felsefenin ve psikolojinin iç içe  olduğu bu kitabı  okuduğunuza asla pişman olmayacaksınız.
( Hayat Senin Kuralları Sen Koy başlıklı yazı berberce tarafından 29.06.2023 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.