Ben de tarih ve din kitaplarının kalınlığından,cümlelerinin uzun olup dikkatleri dağıttığından böylece okuyucuyu sıkarak  yeterince anlaşılmadığından yakınanlardanım.Benim ne demek istediğimi tüm yayınevlerinin tarih kitaplarının satış sayısından daha iyi anlayabiliriz,tarihi romanlar da dahil buna.

Şuan elimdeki bu kitap dini bir kitap olmasına rağmen,kısa ve anlaşılır eğer bu kitaptan notlar almasaydım kendimi suçlu hissederdim.
"Ne,nedir,kim ve kimdir?"soruları eşliğinde hazırlanmış eşsiz bir  eser M. Hanefi Palabıyık'ın "Siyerin 100'ü" adlı kitap.Araştırıp yazandan,bu kitabı basandan,satandan ve dağıtan herkesten  Allah razı olsun.Özellikle bu tip kitapların çocuklar tarafın okunması  için kendimize misyon yüklenmeliyiz müslümanlar olarak.

Hz. Peygamberin hayatını ve şahsiyetini,teblig  faaliyetlerini,siyasi ve askeri mücadelelerini konu alan bilim dalı:Siyer.
Hz.Peygamber'in risaletinden sonra başlayıp vefatına kadarki dönemi ifade eden terim: Asr-ı Saadet(Mutluluk dönemi)
Hz.Muhammed'in peygamberlikle görevlendirilmesi ve gönderildiği  tarih anlamına gelmektedir: Bi'set.
Hz. Peygamber'in dokuz veya on iki yaşlarındayken amcasıyla birlikte ticaret için  yolculukta Suriye'de görüştüğü rivayet edilen rahip:Bahira.
"Kul ve erkek köle"anlamına gelen abd kelimesi "kadın köle" manasına gelen cariye kelimesiyle birlikte şöhret kazanmıştır.
Araplar sınıflı bir toplum olup üç kısımdam oluşmaktadır:Hürler,azadlılar ve köleler.
Hz.Peygamber tarafından cennete girecekleri daha hayatta iken kendilerine müjdelendiği kabul edilen on sahabiyi ifade etmek için kullanılan terim:Aşere-i Mübeşşere(Ebu Bekir,Ömer,Osman,Ali,Talha b. Ubeydullah,Zubeyr b.Avvam,Abdurrahman b.Avf,Sa'd b. Ebi Vakkas,Ebu Ubeyde b.Cerrah ve Said b. Zeyd)

Cahiliye döneminde ve İslam'ın başlangıcında putperestliği şirk adetlerinden uzak duranlara verilen ad: Hanif.
Hz.Peygamber'in kabilesidir.Kabe'nin de içinde bulunduğu Mekke'nin büyük ve önemli kabilesidir.Aynı zamanda Kur'an'da  da 106.surenin ismidir: Kureyş.
Yaşadıkları  toplumda öne çıkmış,akıllı,zengin ve tecrübe sahibi,meseleleri çözmede mahir ve ileri görüşlü,kabilenin veya boyunun lideri veya önderi  konumunda olan:Mele.
Emevilerden itibaren "Arap olmayan Müslümanları'ı ifade etmek için kullanılmıştır:Mevali.
Medine şehrinin güneydoğusunda,Mescid-i Nebevi'nin hemen yakınında,müslümanların kurduğu ilk mezarlık:Cennetü'l Baki.
Abdulmuttalip,Ebu Talip ve Hz.Hatice'nin defnedildikleri Mekke'nin en eski mezarlığıdır:Cennetü'l Mualla.
Müslümanların ilk baş şehri Medine'dir.
Resulllah'ın ve Müslümanların  hicretten hemen sonra Medine'de inşa ettikleri ilk mescit:Mescid-i Nebevi.
Hicaz bölgesinde,her türlü çatışmanın yasak olduğu haram aylarda meydana gelen  savaşlardır:Ficar.
Bizzat Hz.Peygamber'in katılarak sevk ve idare ettiği  askeri seferler: Gazve.
9 Eylül 622 günü başlayan  hicret 15 gün sürmüştür.
Hz.Peygamber'in  katılmayıp görevlendirdiği kumandanlarla sevk  ve idare ettiği seferler hakkında kullanılan terim:Seriyye.

İslam öncesi Mekke müşriklerince Kabe'de tapınılan en önemli putlardan biri: Hübel.
Hac zamanının yaz mevsimine getirilmesi için takvim ayarlamasının yapılması:Nesi.

Hem vaktimizi değerli geçirmek hem de genel kültür bilgilerimizi artırmak için başvuru yapabileceğimiz  kitapların  başında yer alıyor bu yapıt.
( Siyerin Yüzü başlıklı yazı berberce tarafından 25.03.2024 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.