Onlar benim en kıymetlilerim,karanlık yolumu aydınlığa çeviren fenerlerim,öğrenmeyi ve öğretmeyi sevdiren değerli öğretmenlerim,aldatmayı ve aldanmayı aklının ucundan bile geçirmeyen en samimi dostlarım,sevgililerim...

"Okunacak kitap listesi çok ama okuyacak adam sayısı az,"derim her zaman çünkü saatler boyu sosyal medyada harcadığı vaktinin,çeyreğinin çeyreğini okumaya ayırmaz;sonra  da ülkeyi kurtarmaktan bahseder.

Son günlerde okuduğum Niccolo Machiavelli 'nin yazdığı  "Prens" adlı kitaptan altını çizdiğim bazı notlar:

"Bir değişim daima bir başka değişime ortam hazırlar."
"Başkasının güçlenmesini sağlayan kişi kendi yıkımını hazırlamıştır;çünkü o üstünlük ya kurnazlıkla ya da güç kullanarak elde edilmiştir ve üstünlüğü kazanan kişi  her iki türlüsüne de kuşkuyla bakmalıdır."
"Talihe en az bel bağlayan kişi en güçlü iktidarı kurar."
"İnsanlar ya korkudan ya da nefretten zarar verirler."
"İnsanlar,kötülük  bekledikleri birinden iyilik görürlerse o kişiye daha yakından bağlanırlar;dolayısıyla halk onu,kendi desteğiyle prens yaptığı birinden çok daha çabuk benimser."
"İyi ordunun olduğu devlette iyi yasalar vardır."
"Bir prensliği yöneten kişi,kötü olaylar henüz başına gelmeden onları fark edemiyorsa,gerçekten bilge değildir;bu öngörü de pek az kişiye bahşedilmiştir."
"Hiçbir şey,kendi gücünü temele almayan bir iktidarın şanı veya gücü kadar belirsiz ve değişken değildir."
"İnsanlar,babalarının ölümünü mallarının  kaybından daha çabuk unuturlar."
"Mücadele etmenin,biri yasal ve diğeri zor kullanarak olmak üzere iki yolu olduğunu bilmelisiniz ki ilki insanlara ikincisi ise hayvanlara yaraşır;ancak ilki çoğunlukla yetersiz kaldığı için ikinciye başvurmak zorunlu olur."
"Talihi, taşkın olduğunda ovaları basan,ağaçları ve  binaları sürükleyip götüren,toprağı bir yerden alıp başka bir yere taşıyan coşkun akarsulara benzetiyorum."
"Demek ki talih daima kadın gibi davranır ve genç erkeklerin sevgilisidir;çünkü onlar daha az ihtiyatlı,daha vahşidir ve ona yüreklilikle hükmeder."
"Tanrı,özgür irademizi elimizden almamak ve başarının bize düşen payından bizi mahrum bırakmamak için her şeyi kendi yapmak istemez."

Ayrıca paralı askerlere ve yardımcılara güvenmenin  ciddi bir hata olduğunu,az para verildiğinde savaşmadıklarını,savaş çıktığında ise savaştan kaçacaklarını söyler ve bir prensin sağlam temeller atmasını "iyi yasalar ile iyi silahlar"sayesinde olacağını düşünür. 

"Türk devletini ele geçirmenin zor olmasının nedenleri nelerdir?"
"Ele geçirilen devletleri elde tutmak için hangi yollar izlenmelidir?"
"Kral Louis  Lombardiya'yı neden kaybetti,"gibi soruların cevaplarını bu kitapta bulmak mümkün.

Prenslerin halkı her zaman baskı altında tutmasını ve halka zulmederek başarılı olacağını;halkın prens olarak seçtiği prenslerin zayıf olup halkın her an bu prensi ayaklanarak indirebileceğini söyleyerek "savaş yanlısı" olduğunu ilan etmiştir adeta .

Kilise tarafından bu kitap "yasaklı şeytanın kitabı,"olarak anılmış ve Machiavelli'nin ölümünden beş yıl sonra yayımlanmıştır.

Onun en ünlü sözüyle noktalarsak:
"Düşmanınıza saldırabilirsiniz; doğru mu yanlış mı yaptığınızı düşünmeniz gerekmez, er ya da geç yargı(ç)larınız sizi haklı çıkarmak için en iyi gerekçeleri bulacaktır nasıl olsa".
( Prens başlıklı yazı berberce tarafından 20.11.2023 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.