Adam olmak ya da  adam olamamak lafını sıkça duyarız.Konuşmalarımızda ve tartışmalarımızda birbirlerimizi adam olamamakla suçlarız hep.
" Adam gibi konuş!"
" Adam gibi yap şu işi!"
" Bu kafayla gidersen adam olamazsın." Sözcükteki anlamı şu: Yetişip veya düzelip iyi duruma getirmek,işe yarar  bir duruma gelmek- getirmek.
" Takımın başına geçince tüm oyuncuları adam etti."

Adam olmanın 5S Kuralı vardır:
1.Sevecek;Önce  kendini sevecek sonra ailesini,eşini,işini,herşeyi.
2.Samimi olacak.
3.Sorumluluk üstlenecek.
4.Sabretmesini bilecek bazen de susmasını.("Biliyorsan  konuş alim sansınlar,bilmiyorsan sus da adam sansınlar.")
5.Sahiplenme duygusu olacak.

" İnsan Olmanın Bilimi"adlı kitabı büyük bir merakla okudum,aslında kişisel gelişim türünde geçiyor ama antropolojiden ve biyolojiden birçok bilimsel bilgileri bulmak mümkün.
"Ben ,Homo sapiens türünün bir üyesiyim.Bunun çok da tartışmaya açık bir söylem olmadığını umuyorum."diyerek giriş yapıyor kitabına Marty Jopson.Homo habilis kimdir,Darwin'in görüşlerini,insan vücudunda yaklaşık 37 trilyon hücreden meydana geldiğini,1628 yılında anatomist William Harvey'in kan hücrelerinin vücutta nasıl dolaştığını doğru bir şekilde tanımlayan ilk kişi olduğunu,1968 yılında beyin ölümünü yasal olaral tanımlayan ilk ülkenin Fransa olduğunu ilerleyen sayfalarda açıklayan yazar,disinhibasyon etkisi,bakteriler,insanlar ve internet gibi   konulara da değinmeden geçmiyor.

"İnsanı meydana getiren nedir? Bu temel soruya çok farklı yanıtlar verilebilir.Bir fizikçiye göre cevap protonlar,nötronlar,elekronlar olabilir ve biraz daha ısrar ederseniz kuarklar,leptonlar ve bozonlar diyebilir.Bir kimyager ise muhtemelen bunu biraz açarak kompleks moleküller şeklinde organize olmuş,başta karbon,hidrojen ve oksijen olmak üzere farklı elementlerin oluşturduğu atomlardan  meydana geldiğimizi söyler.Ancak bir biyoloğun yanıtı,hücreler olacaktır.Tüm canlı organizmalar en az bir hücreden meydana gelmektedir."

Son sayfalarındaki fikirlerine ise  katılmadığı belirtmek isterim çünkü "et yemeyi bırakmalı bunun yerine sebzeleri sevmeyi öğrenmeye başlamalıyız."diyor.Yemek kültürdür; zamanla değişebilir ve o yörenin yaşam koşullarını bize anlatır.Bizler Türk milleti olarak eti seven ve eti  her sofrasında bulunduran milletiz.Bunların içinde kırmızı eti seven var,beyaz eti sevenler var,deniz ürünlerini seven var,hepsini seven var.Hatta et giren yere dert girmez derler.

Okumak;geliştirir,derinleştirir ve kısır düşüncelerimizi güzelleştirip zenginleştirir.

Peki insan kimdir? Buna da Tolstoy cevap versin:
" Bir insan acı duyuyorsa canlıdır.Başkasının acısını duyuyorsa insandır."
Hz.Ali ise " İnsanları tanıyan yalnızlaşır."der.
( İnsan Olmanın Bilimi başlıklı yazı berberce tarafından 7.03.2024 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu