Kızlı Erkekli Eğitim

KIZLI ERKEKLİ EĞİTİM



A Denemeleri Eğitim Üzerine 5 Kızlı Erkekli Eğitim


Eğitim Üzerine Yazılar

KIZLI ERKEKLİ EĞİTİM

1

İşte yeni bir söylem ve yeni bir kargaşa. Herkes bir şey söylüyor. Kimse düşünmüyor, araştırmıyor, okumuyor, istatistiklere başvurmuyor, sorunları ele almıyor, olaya sorunlar ve çözümleri açısından bakmıyor. Kimse sorun çözmeye çalışmıyor, sorunları ele almıyor, çözümleri konuşmuyor.

Bu nereden çıktı, sorun neydi? Neden böyle bir noktaya vardı, ya da neden böyle bir çözüm düşünülüyor? Buraya nasıl varıldı? Bütün bunlar bilinmiyor, ortaya konulmuyor, araştırılmıyor, tartışılmıyor. Hemen saldırılar başlıyor, toplumsal linç başlatılıyor. "Urun, söyletmen" zihniyeti devreye giriyor.

Bu gün gelinen noktada sorunları bir ele alalım. Bugün nereye geldik? Haberlere bir bakalım: Üniversite öğrencisi bir genç kız doğurduğu gayri meşru çocuğu öldürmüş, kafasını dolabında saklamış. Düşünün hele bir. Başımızı kollarımızın arasına alarak bu genç kızı bu noktaya kadar getiren trendi görelim. Acaba bu olayda o genç kızınbaşına geleni kızlı erkekli eğitimin ortam oluşturduğunu inkar edebilir miyiz? Bu gün okullarda kızlı erkekli hayatın boyutlarının nereye vardığını, kız öğrencilerin kıyafetlerinin erkek öğrenciler üzerindeki etkisini araştıran ön yargısız araştırma var mı? Bu araştırmalar ne kadar öne çıkarılıyor, inceleniyor, tartışılıyor, sonuçlara varılıyor?

Ayrıca bu kızlı erkekli eğitimin öğrenci eğitim ve öğretimi, öğrenci başarısı üzerine araştırmalar ne durumda? Üniversiteler ne yapıyor? Araştırma üniversitenin işi değil mi? Araştırma görevlilerinin işi ne? Araştırma yapılıyorsa bunlar toplumla paylaşılıyor mu? Paylaşılıyorsa etkisi ne oluyor, paylaşılmıyorsa neden?

Bütün bunlar yapılmadan bir siyasinin ortaya attığı herhangi bir cümlenin karşısında kıyametler kopararak, yeni bir bunalım üretmenin masum bir tarafı olabilir mi? Şimdi biz meseleyi kamuoyuna kotarılan haberlerden yola çıkarak irdelemeye çalışalım: Özellikle erkek öğrencilerin ders motivasyonlarının karşı cins ilgisi yüzünden bozulduğunu söylemek çok yanlış olmaz. Bir eğitimci kimliğimle söylüyorum eğitimde en büyük handikap budur, bu halledilmedikçe eğitimden verim almak zor olacaktır. Hele kız öğrencilerin ilgi çekmek için etek boylarını yok denecek kadar kısaltmaları karşısında erkek öğrencilerin çaresizliğini söylemek pek yanlış olmaz sanırım.

Şimdi biz bu ortamda eğitimin bu yönü üzerine durmak lazım: Kız öğrencilerin niye daha başarılı olduğu, erkek öğrencilerin başarısız olduğu düşünülürse olayın vahameti daha iyi anlaşılır.

Ayrıca medya organlarına kadar yansıyan üniversitede erkek arkadaşlarının cinsel istismarına uğrayan kız öğrencilerin telekız olarak çalıştıklarını öğrenmek yeterince fikir verir.

 Lise ve üniversitede kız erkek ilişkisi yüzünden birbirini öldüren, intihar eden binlerce öğrenciyi unutmamak gerek. Genç yaşta hayatına kıyan ya da cinayete kurban giden bunca insanı düşünürsek olayın hangi boyutlarda olduğunu kolayca anlayabiliriz.

Lise yıllarında erkek arkadaşları tarafından iğfal edilen bunca kız öğrencinin karşılaştığı sorunları, hayatlarındaki olumsuz değişimleri ve yaşadıkları psikolojik sorunları bir düşünelim. 

Ayrıca bu ikili öğretimin eğitim öğretime olumsuz yansımalarını bir düşünelim. Bir de daha düne kadar ayrı eğitim yapan kız ve erkek liselerini ve onların eğitimdeki mümtaz yerini bir hatırlayalım. Kararın ne kadar isabetli olduğunu anlamakta zorlanmayacağız sanırım.

Ahmet Kemal
Kayıt Tarihi : 21.11.2013
A Denemeleri Eğitim Üzerine 5 Kızlı Erkekli Eğitim

Eğitim Üzerine Yazılar

KIZLI ERKEKLİ EĞİTİM

1

İşte yeni bir söylem ve yeni bir kargaşa. Herkes bir şey söylüyor. Kimse düşünmüyor, araştırmıyor, okumuyor, istatistiklere başvurmuyor, sorunları ele almıyor, olaya sorunlar ve çözümleri açısından bakmıyor. Kimse sorun çözmeye çalışmıyor, sorunları ele almıyor, çözümleri konuşmuyor.
Bu nereden çıktı. Sorun neydi? Neden böyle bir noktaya vardı. Aya da neden böyle bir çözüm düşünülüyor? Buraya nasıl varıldı? Bütün bunlar bilinmiyor, ortaya konulmuyor, araştırılmıyor, tartışılmıyor? Hemen saldırılar başlıyor, toplumsal linç başlatılıyor. Urun söyletmen zihniyeti devreye giriyor.
Bu gün gelinen noktada sorunları bir ele alalım. Bugün nereye geldik? Haberlere bir bakalım: Üniversite öğrencisi bir genç kız doğurduğu gayri meşru çocuğu öldürmüş, kafasını dolabında saklamış. Düşünün hele bir. Başımızı kollarımızın arasın alarak bu genç kızı bu noktaya kadar getiren trendi görelim. Acaba bu olayda o genç kızın kızlı erkekli eğitimin ortam oluşturduğunu inkar edebilir miyiz? Bu gün okullarda kızlı erkekli hayatın boyutlarının nereye vardığını, kız öğrencilerin kıyafetlerinin erkek öğrenciler üzerindeki etkisini araştıran ön yargısız araştırma var mı? Bu araştırmalar ne kadar öne çıkarılıyor, inceleniyor, tartışılıyor, sonuçlara varılıyor?
Ayrıca bu kızlı erkekli eğitimin öğrenci eğitim ve öğretimi, öğrenci başarısı üzerine araştırmalar ne durumda? Üniversiteler ne yapıyor? Araştırma üniversitenin işi değil mi? Araştırma görevlilerinin işi ne? Araştırma yapılıyorsa bunlar toplumla paylaşılıyor mu? Paylaşılıyorsa etkisi ne oluyor, paylaşılmıyorsa neden?
Bütün bunlar yapılmadan bir siyasinin ortaya attığı herhangi bir cümlenin karşısında kıyametler kopararak, yeni bir bunalım üretmenin masum bir tarafı olabilir mi? Şimdi biz meseleyi kamuoyuna kotarılan haberlerden yola çıkarak irdelemeye çalışalım: özellikle erkek öğrencilerin ders motivasyonlarının karşı cins ilgisi yüzünden bozulduğunu söylemek çok yanlış olmaz. Bir eğitimci kimliğimle söylüyorum eğitimde en büyük handikap budur, bu halledilmedikçe eğitimden verim almak zor olacaktır. Hele kız öğrencilerin ilgi çekmek için etek boylarını yok denecek kadar kısaltmaları karşısında erkek öğrencilerin çaresizliğini söylemek pek yanlış olmaz sanırım.
Şimdi biz bu ortamda eğitimin bu yönü üzerine durmak lazım: kız öğrencilerin niye daha başarılı olduğu, erkek öğrencilerin başarısız olduğu düşünülürse olayın vahameti daha iyi anlaşılır.
Ayrıca medya organlarına kadar yansıyan üniversitede erkek arkadaşlarının cinsel istismarına uğrayan kız öğrencilerin telekız olarak çalıştıklarını öğrenmek yeterince fikir verir. Lise ve üniversitede kız erkek ilişkisi yüzünden bir birini öldüren, intihar eden binlerce öğrenciyi unutmamak gerek. Genç yaşta hayatına kıyan ya da cinayete kurban giden bunca insanı düşünürsek olayın hangi boyutlarda olduğunu kolayca anlayabiliriz.
Lise yıllarında erkek arkadaşları tarafından iğfal edilen bunca kız öğrencinin karşılaştığı sorunları, hayatlarındaki olumsuz değişimleri ve yaşadıkları psikolojik sorunları bir düşünelim. Ayrıca bu ikili öğretimin eğitim öğretime olumsuz yansımalarını bir düşünelim. Bir de daha düne kadar ayrı eğitim yapan kız ve erkek liselerini ve onların eğitimdeki mümtaz yerini bir hatırlayalım. Kararın ne kadar isabetli olduğunu anlamakta zorlanmayacağız sanırım.

Ahmet Kemal
( Kızlı Erkekli Eğitim başlıklı yazı EDİP GÜL tarafından 9/3/2023 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.