Her çalışanın bildiğini  düşünüyorum ama yine de hatırlatmakta fayda var: Aynı işverenin iş yerinde en az 1 yıl çalışırsan kıdem tazminatı hak edersin yani kadroya geçersin halk ağzıyla,yıllık izin kullanırsın.Burada her şey normal,anormal durum tazminat konusunda başlıyor şöyle:

Diyelim ki beş yıl,on yıl aynı iş yerinde çalıştınız,yönetim değişti,ekip değişti veya yüksek maaşlı bir iş buldunuz,sıkıldınız vs gibi bir çok nedenlerden dolayı işten ayrılmak istiyorsunuz önünüzde iki yol var;
a) İstifa edeceksiniz ve hiçbir hak talep edemeden çekip gideceksiniz,
b)Tazminatınızı ve emeklerinizi düşünerek her şeye boyun eğeceksiniz.

"Yasalar güçlüden yana mıdır yoksa güçlü yasadan yana mı?Bazı yasalar işçileri ve haklarını koruyormuş gibi görünse de gerçekler pek öyle  görünmüyor.

Kardeşim zorla güzellik olmaz,adam  kararını vermiş çalışmak istemiyor,bu kişiden nasıl verim alacaksın;zulüm,kul hakkı ve mobbing gibi kavramlar burada karşımıza çıkıyor işte.Yani alacağın para seni esir almış oluyor istesen de istemesen de.

Bu husus hakkında  yasa olmalı,emekliyi ve emekçiyi mütemadiyen koruyan.
*İstifa etse bile tazminat ödenmeli,işçi bunu hak etmiş zaten maaşından  her ay tıkır tıkır kesilmiş.
* Veya tazminatlar devlete ödensin ve kişi bunu ihtiyaç kredisi adı altında kullanabilsin neden işverene kalsın,işveren işçiden  fakir mi?

Kafa karıştıran ve çözüm bekleyen bir konu da şu:4500 gün ve 25 yılı  dolduranlar istifa etseler bile kıdem tazminatı alabiliyorlar fakat pirimi olup yılı doldurmadığı için bu  haktan yararlamayan binlerce insan var tıbkı emekli olamayanlar gibi.

İşçilerimizin mağdur olmaması dileklerimle.
( Tazminat başlıklı yazı berberce tarafından 24.10.2023 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.