Sevgi
                           SEVGİ 

"Sevgi... Sevgi, hiç şüphesiz büyülü bir duygu. Bir insanı severseniz o insanın hatalarına karşı affedici olursunuz. Bir mesleği severek yaparsanız o işin getirdiği zorluklara severek katlanırsınız. Sevginin karşıdaki kişiye daha karşı daha hoşgörü daha şefkat hissettirdiği inkar edilemez bir gerçektir. Aynı zamanda yapmış olduğunuz işin sevgiyle yapılması da o işin gerektirdiği zorluklara karşı göğüs germeyi kolaylaştırır.

Japon asıllı ünlü düşünür Masumi Toyotome'nin "Sevgi hissi'' ile ilgili şahsına ait bir anekdotu bulunmaktadır. Masumi Toyotome 'nin "Sevgi" ile alakalı verdiği anekdota göre "Sevgi üç türlüdür. Birincisi" Eğer" türü sevgidir. Buna göre bir insan karşısındakini koşullu sever ve şöyle der :"Eğer, benim dediğimi yaparsan seni severim, eğer beni dinlersen seni severim, eğer şöyle olursan eğer böyle olursan...''  Kısacası "Eğer" türü sevgide koşullu sevgi vardır ve karşındaki seni ancak onun istediği gibi olursan sever.

İkinci sevgi türü "Çünkü türü" sevgidir. Çünkü türü sevgi de aslında koşullu bir sevgi türüdür ve o da şöyle gelişir : "Seni seviyorum çünkü zenginsin, seni seviyorum çünkü başarılısın, seni seviyorum çünkü güzelsin" vb... tarzı bir sevgi türüdür. Karşıdakinin sevilmesi belli şartlara bağlıdır. Başka türlü sevilebilmesi asla mümkün değildir. Bu sevgi türü de koşullu sevgi türlerinden biridir.

Son olarak da "Rağmen" türü sevgiden bahseder Masumi Toyotome. ''Yüreklerin susadığı ve en çok istenen sevgi aslında budur.'' der. "Rağmen" türü sevgi, diğer sevgi türlerinden farklıdır Diğerleri koşullu, bu sevgi türü ise koşulsuz sevgi türüdür. Bu sevgi türü " Seni severim yoksul olsan da, seni severim başarılı olamasan da seni severim güzel olmasan bile" vb.. türünde bir sevgidir. Bu sevgiye  Victor Hugo'nun"Notre Dame'ın Kamburu" isimli romanı en güzel örnektir. Bu hikayede fakir bir Roman kızı olan Esmerelda, Notre Dame Katedralinin korkunç kamburu olan Quasimado'yu  olduğu gibi kabul eder ve onu her şeye rağmen sever. "Rağmen" türü sevgi tıpkı bu örnekteki gibi koşulsuzdur ve kişi tüm kusurlarına rağmen sevilir ve kabul edilir.

Bana kalırsa Masumi Toyotome yüreklerin en çok susadığı sevginin bu sevgi türü olduğunu söylemekte haklıdır. Bana göre birçok şey koşullu şartlı olabilir hayatta ama "SEVGİ" koşulsuz olmalıdır.


Kendime ve tüm sevdiklerime bu uzun ve yorucu hayat yolculuğunda "Rağmen" türü sevgilerle karşılaşabilmeyi diliyorum. Gerçek sevgi bence "Rağmen" türü sevgidir ve "SEVGİ" büyülü bir histir. "


                                            SEZGİ KAYA 
( Sevgi başlıklı yazı Sezgi Kaya tarafından 23.03.2024 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.