Dolayı Hasan dolayı

 

Elazığın merkez alişam(harmanpınar) köyünde düğün vardır köy sakinleri ve civar köylerden tanıdıklar akrabalar davetlidir köy meydanında düğün hazırlığı yapılmıştır misafirler gelip meydana toplanmaktadırlar kız ve oğlan tarafı gelenleri karşılamakta ailelerde telaş heyecan koşuşturma …


Herkes elinden geleni yapmaktadır,gelenlerin içinde giyim kuşam hal ve tavırlarından muhterem görgülü kişiler olduğu kendini gösteren iki zat vardır.kendilerine ihtimam gösterirler bu kişiler civar köylerden değildir kız tarafı oğlan tarafından oğlan tarafı kız tarafından olduğu düşünülür hangi taftan olduğunu sormak yakışık almaz hem ne fark eder ki zaman geçmektedir, düğünlerdeki alışılmış sohbetler tanıdıkların hal hatır sorması vb bu arada bahse konu iki muhterem zattan biri bir vesileyle gözden kaybolur.

 

Yavaş yavaş düğün haraketlenmektedir hava kararmıştır izzet ikram oyun sohbet devam eder vakit ilerlemektedir meydanda türküler söylenmekte oyunlar oynanmaktadır bu muhterem zatlardan bir vesileyle ortadan kaybolan diğer muhterem zat gelmiştir meydanda oyuna iştirak eder izleyenleri mest etmiştir çok güzel oyun oynamaktadır köyün ahalisi misafire hürmeten kenara çekilir alkışla bu muhtereme tempo tutarlar başlar oyunla birlikte türkü söylemeye


Dolayı hasan dolayı
Alt yanıdır kolayı
Alt yanıdır kolayı
Kıllıya basma bağırır
Yünlüyü hasan yünlüyü
Yünlüyü hasan yünlüyü


Türküyü döne,döne söyler köyde, yöremizde ilk defa duyulan bir türküdür oyunu bitirir alkışlarla diğer muhteremin yanında yerine oturur, bu arada adının hasan olduğu sonradan anlaşılan diğer muhterem bir bahaneyle kısa süreliğine ayrılır, düğün coşkuyla devam etmektedir vakit gece yarısını geçmiştir dillere destan aileleri mutlu eden güzel geçen bir düğün olmuştur düğündeki muhteremde izinle ayrılır yavaş yavaş düğünün sonuna gelinir düğün bitirilir mutluluk dilekleri sunularak misafirler kendi köylerine yada köydeki dost akrabalarına giderler. Sabah olur köyde bir uğultu bağrışmalar herkes merak eder ne olduğunu anlamaya çalışırlar olay söyle cereyan etmiştir.

Köyün alt başında tenha olan evlerin ahır,ağıllarında keçi vb yerli yerinde duruyor koyunlar kayıptır çalınmıştır....

 

Yahya Koza

17.11.2015

Yıllar öncesinden günümüze kadar anlatıla gelmiştir.gerçek yada masal

Günümüzde çok çok muhteşemleri var hem de gerçek

( Dolayı Hasan Dolayı başlıklı yazı Yahya Koza tarafından 27.03.2024 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.