JENEOLOJİ

        Soybilim de denilen jeneoloji ,aile köklerini akrabalık ilişkilerini inceler..Mezar taşları geriye doğru okumalar,aile birliği sağlanmasında etkin rol oynar..
        Değişik memleketlerde gömülenler soy kütüğünde gözükse de mezar yeri ,öezar tqşları ile köy bilgisi ,atasoy ilişkisi kurularak yapılmalıdır.(Ahmet oğlu,Ali oğlu Nizip yeniyapandan gelme gibi )
        Jeneologlar sözlü gelenek,tarihi kayıtlar,yapılan görevler,adli sicil ,mahkeme ilamları , mezar taşları ile ilişkilendirerek aile tarihini oluşturır..
         Doğru olan memleket/ köy mezarlıklarının doğru tutulması ,özenli tarihi yapılar haline dönüştürülmesi ile olur..Büyükşehir olmayan yerlerde olabildiğince büyük arazi parçası mezar yeri olrak işletilmelidir..
           Köy de yaşayanlar inadet yerine geçmek üzere mezarlığın bahar temizliğini yapmalıdırlar.Her ölene selvi çamı ekmelidir ki köy tozu toprağı ve kokusunu en iyi çeken ağaçdır..Mezarlığa Meyve agacı dikilmez ,dikilmişsede meyvesi yenilmez.. Köy mezarlığı deyip geçmeyin köyün en güzel yapısı oraya gelenlerin huzur bulması ile mümkündür..Geçmişden geleceğe tutulan aynadır .Sade kuru briket görüntüsü değil bir nesil sonra gelenler,mezarlık duvarının sıvasına nişleririni yaptırarak, atasoylarına hediye etmelidir.Bereket günü sayılan yörenin hasılatlarının toplanmasını müteakip,sonbahara girmezden evvel okullar açılmadan ,herkesin köye gelebileceği ortak sabit bir günde hayır yemeği müştereken verilmelidir. Tüm ölmüşlerimizin ruhuna giden yola bir taş döşemel istiyorsan bir dıanı eksik etmeyeceksin …Torun Vakfı Derneği ilerleyen yıllarda bu misyonu kimseye külfet getirmeden bölgesel hayırlarını yapacaktır..
         Yaban ellerde gömüldüğünüzde 2 .kuşakdan sonra mezarınızı ziyaret eden bile zor bulunır .Anneane,babaane ve dede mezarlarının ziyaret edildiğini dua edildiğini görmedim..
           Eskiden cenaze nakil işleri büyük problemdi .Şimdi allaha şükür bu işi belediyeler yerine getirebiliyor..
            Mezar yerinizle bile geride kalan neslinize ders vermek istiyorsanız,duaları ile koruma kabul edecekseniz ..Köy mezar yerlerini koruyunuz,güzelleştiriniz..
         Allaha emanet olun sağlık ve afiyet dilerim tüm ölmüşlerimizin ruhuna el fatiha

Torun Halili
( Jeneoloji başlıklı yazı HALİLİ tarafından 21.01.2025 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu