Gecenin saat birinde. Balıkesir Devlet Hastanesi Acil servisi önünde. Bir grup vatandaş toplanmış muhabbet ediyor. Baktım çoğunu tanıdım. Selam verdim hoş beş ettik. İçlerinden bir tanesi yıllar önce emekli olmuş polis memuru.İster istemez konuşmaları dinliyordum.

Birisi soruyor "abi hayvancılık işi nasıl gidiyor"
Arkadaşta cevaplıyor "hiç sormayın anlatmaya başlarsam sabaha kadar bitmez, siz siz olun sakın emekli olmayın"
Baktım derdi çok. "Abi ben sabaha kadar buradayım, ben seni dinlerim, anlatta şu derdini bir dinleyeyim" dedim.

Beni tanımıyordu. Şöyle bir baktı. "Tamam ula kardaş işimi bitireyim yanına uğrayacağım" dedi. Biraz sonra herkes dağıldı gitti.

Hastahane polisliği yapmaya başladım. Bir baktım sabahın üçü. Adam hiç üşenmemiş yanıma geldi. Hastahanede ki akşam kalabalığı kalmamıştı. Ortalık sakindi. "Anlaşıldı abi senin derdin çok herhalde" dedim ve polis odasına buyur ettim.

Adamcağız on yıl önce emekli olmuş. On yılda denemediği iş kalmamış. Son iki yıldır da büyükbaş hayvan besiciliği yapıyormuş. İşlerin zorluğu nedir diye sorduğumda. Aslında işin zorluğu yok. İşi zorlaştıranlar var, hangi işe el atsan o işin başında bir veya iki kişi sorumlu olmuş, bütün Türkiye onların elindeymiş.

Her iş aynı borsa gibi olmuş. Bir bakıyorsun fiyatlar fırlıyor. Hükümetlerde göstermelik olsun diye yandaşları olan bu kişilere aba altından sopa gösteriyor. İthalat yapılıyor. İthal edilen malların ne olduğu belli değil. Bir gün önce kesime kilosu 28 liradan verdiğin hayvan iki gün sonra 13 liraya düşüyor.

Et fiyatları yükseldi diye dama 20 tane hayvan aldım. Kilosu en az 20 lira karşılığında. Şimdi benim zararım ne olacak. Hayvancılar derneği toplantısına gitmiştim iki ay önce. Toplantıda et fiyatlarının yükselmesinde en büyük sebebin bazı hayvan tüccarlarının piyasadan hayvanları topladığını ve suni bir et fiyatının yükseltilmeye çalışıldığını söyleyince bir tek dayak yemediğim kaldı. Bana aynen şunu söylediler "sen parti içinde muhalefet yapıyorsun, bu konuda birlik ve kararlı olacağız" demezler mi.

Yani kardeşim Türkiye'de hangi ürün veya işe el atsan o işi birileri sahiplenmiş her şey onların elinde. Eski deyimle her iş tekelleşmiş. Birde piyasada ki kasapların da vicdansızlık yaptığını, fırsat bu fırsat diyerek et fiyatlarını bilerek düşürmediklerini söylüyor. Dün tarihi ile Balıkesir hayvan kesimevlerinde kilosu 13 liradan kesim yapılmış.

Sabah işten çıktım. Eve gitmeden şöyle bir kaç kasap gezeyim dedim. Baktım fiyatlarda kesim fiyatı arasında iki kat var. Et alacaktım ama vazgeçtim. Kasaplara özellikle atılan bir suçlama değil bu anlattıklarım. Kimse üzerine alınmasın. Demek işler böyle oluyormuş. Kısa yoldan vur bakalım vurgunu. Nasıl olsa piyasada kerizler çok.

Bu tür dalgalanmalar arasında birileri batıyor, birileri de vurgunu vuruyor. Peki bu işin hayrı olacak mı. Bu gün sen vurdun vurgunu yarın sıra sana gelecek bunu bilmiyormusunuz. Nedeni apaçık ortada. Anlamıyormusunuz her şey tekelleşmiş diyoruz. Bu tür sistemde küçük esnaflar batmaya mecburdur.

Büyük marketler ayakta duracak. Son on yılda açılan marketler kimlerin ellerinde bir araştırın bakalım ne göreceksiniz. Yeni piyasaya çıkmış zenginler grubu. Bu adamlar kafaya koymuş bütün Türk Milleti eninde sonunda topu topu 500 kişinin kulu kölesi olacak. Hiç kimse kendi ürettiği malı dışarıya satamıyor mutlaka onların eline düşmek zorunda bırakılan bir sistem olmuş.

Fındık piyasası öğle değil mi. Bir kişinin elinde. İspanya bağırıyor, çağırıyor Türkiye sen ne yapıyorsun diye. Avrupa da en az fındık fiyatı 7 lira iken Türkiye'de 4 lira. Bu arada ki uçurum yüzünden İspanya bağırır tabii. İşin aksi bir tarafı daha var. Bütün dünyanın fındık piyasası bizim elimizde yani elinde böyle bir koz var iken bu kozu niye değerlendirmeyip te kendi milletini perişan eden bir sistem yaratıyorsun.

Bildim bileli anlatırım bu ekonomik sistemi bu hükümetler niye düzeltemiyor. Demek ki hükümetlerin elinde olan bir şey değilmiş. Hükümetlerin yarattığı şirket sahiplerin, tekellerin suçu imiş. En sonunda işi çözdük. Vay be..

Tüerkiye'nin başında ne bela var ise ilk suçlusu hükümetlerdir. Sen başsın istediğini yaparsın. Elinde meclis gücün var. Niye yapmıyorsun. Sizler seçilmiş akıllı insanlarsınız.
Sıkıştınız mı millete danışır demeye hakkınız yok. Bu millet o kadar akıllı olsaydı sizin orada ne işiniz vardı. Her sorunun çözümü mecliste olur.

Benim milletim kan ağlıyor haberiniz yok mu. Söyleyin bana şimdi ben nasıl emekli olayım. Piyasayı çakallar kapmış. Ne iş yapmaya kalkışsan onların eline düşeceksin. Yani bizden olmazsan işin olmaz sistemine gireceksin. Allah sonumuzu hayır etsin.
( 195- Tekelleşmenin Faydaları başlıklı yazı Necmi Yaprak tarafından 7.05.2010 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu