Metamorfoz


Metamorfoz

 

Bu ifade, insan doğasının özündeki değişimleri ve dönüşümleri anlatıyor gibi görünüyor bakıyorum etrafıma ve bana dünyaya hiçbir değişim ve dönüşüm göremiyorum hayret. Mesela dünyada Filistin de savaş vahşete karşı birisi insan kasabı Nefretyanunun karşısına çıkarak ”Ulan şerefsiz sen insanları acımadan öldürüyordun sen insan değilsin, yakalayın asın şunu elleri kolları bağlı şekilde günde 24 saat işkence yapın aman ha sakın ölmesin, aç bırakın ama bir lokmada verin diyecek bir insanı hatta kendimi görmek isterdim bu metamorfozun açıklamasını yazarken. İnsanlar yaşamları boyunca birçok farklı evre ve dönemden geçerler ve bu süreçler onları şekillendirir lakin sadece kendi çıkarına şekillendirince bu şekilden öte bir şeye bağlanma kölesi olma kendini kaybetmek değil mi..? Metamorfoz, bu değişimlerin sembolik bir ifadesi olabilir anlam bakımında lakin sembolik kazançların peşinde zengin olmak için tüm insanı değerlerimizi yok ederken bu sembolik çıkarın peşinde koşmak olmuyor mu acaba?

 

Metamorfoz, insan yaşamındaki önemli bir kavram ise kavramak için el verilmişken, neden elimiz cebimde paraların sıcaklığını hissederken, karşıda haksızlığa uğrayan garibana zulmeden karşı, elimizi cebimizden çıkarmıyor ve ona şöyle bir Osmanlı tokatı atmıyoruz ki? Bir şeyi kavramak tutmak gerekir değil mi? Bir yaşam şeklini, haksızlığa karşı gelme modelini vs. ama kavrayacak el kol akıl yok olmuş gitmiş uçmuş, uzayda boşlukta geziyor. Bu terim, dönüşüm, değişim ve büyüme anlamına gelirken, insanlıkta ne değişim ne dönüşüm var güzel olanı bulmak adına, buna bende dahilim gerçi gece gündüz bu haksızlıkları yazarken çektiğim sancılar az değil, akıtmadım ter damlası kalmadı lakin anlayan yok, ya da anlatım şeklini değiştirerek sopayla anlatmak gerekir ki, eskiden o güzel insanlar ellerinde baston dediğimiz sopalarla gezerken galiba bunu yapıyorlardı yada hatırlatıyorlardı galiba… İnsanlar hayatları boyunca birçok farklı evre ve dönemden geçerler. Bu dönüşümler, kişinin kimliğini, düşünce yapısını ve duygusal durumunu etkilermiş mişte miş. Metamorfoz, bir tür yeniden doğuş olarak da düşünülebilir içsel düşünce içindeki nefret kini temizlemek adına. Örneğin, ergenlik dönemi, fiziksel ve zihinsel değişimlerin en belirgin olduğu bir metamorfoz örneğidir. Aynı şekilde, yaşamın diğer aşamalarında da benzer dönüşümler yaşanırmış. Bu süreçler, insanların kendilerini keşfetmelerine, büyümelerine ve olgunlaşmalarına yardımcı olur bak bunu sevdim, sevdim de etkisi nerede acaba? Hangi karanlık sokakta, hangi gölgelikte kaldı da görünmüyor… Metamorfoz, hayatın doğal bir parçasıdır ve bizi daha iyi bir sürüm haline getirebilir miyiz, bunu zaman gösterecek galiba sanırsam… Galiba bu değişimden öte anlamıyla değil her şey bakış açısıyla önemli, gökyüzü mavi iken kızgınlık anımızda kıpkırmızı gözükür, bakmasın bilmek, bakarken gözle hırsla değil de gülümseyerek bakma, gülümsetmeyi model alma kavram olarak, kavramak önemli olsa galiba bugünde bu kafa karışıklığıyla kafanızı karıştırmadım umarım vesselam…

 Mehmet Aluç

Bu Metamorfoz kelimesini yeni tanıştığım edebiyat evindeki kardeşim “Sönmez Korkmaz’ın “Kukla Ustası-1- Eserinde okuyarak az kafa yormak beyin jimnastiği yapmak istedim.

Görsel alıntıdır.
( Metamorfoz başlıklı yazı kul mehmet tarafından 12.07.2024 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu