Herkesin öğrencilik anılarını paylaştığı bu günlerde,babamla olan anımı anlatmazsam kendimi borçlu hissederim. İlk ve orta öğrenimimi bir köy okulunda tamamladıktan sonra sıra liseye gelmişti,en  yakın lise köyden yaklaşık yirmi kilometre uzaktaki ilçedeydi.O yıllarda taşımalı  eğitimle tanışmış, yol ve yemek masraflarını da kendimiz karşılamıştık.

Bir eylül sabahı babamla  ilçenin yolunu tuttuk,amaç belli,liseye kayıt olmak hem sevinçliyim hem de içim burkuk,tanımadığım yerde tanımadığım arkadaşlarla  beraber olacağımın  tedirginliği var,acaba anlaşabilecek miyim,acaba  başarılı olabilecek miyim?

Babam   her zaman şık giyinirdi,o gün de çok şıktı;takım elbise,beyaz gömlek,boyalı kundura ayakkabılar ve fötr şapka. Babamın gençliginde fötr şapka adetmiş babamı bir gün bile olsa şapkasız dışarı çıktığını görmedim, oysa saçları da vardı yani kelliğini saklamak için falan takmıyordu.

Herkesin  anne ve babası dünyanın en şerefli,en onurlu ve en namuslu kimseleridir,benim için de öyledir.Babamı otuz iki-otuz üç yaşlarında  kaybettim ne hırsızlık yaptığını ne kavga  ettiğini ne içki içtiğini ne de  yalan söylediğini gördüm.Tahsili olmamasına rağmen "ideal baba" dediğimiz portrenin  tüm özelliklerini taşıyordu.

Müdürün odasını çaldığımızda  içeride bir kaç kişi vardı,bizleri buyur etti,hoş beşten sona konu,asıl mevzuya geldi ve müdür,beni şöyle bir  güzel süzdükten sonra diplomamı istedi,verdim.Bir diplomaya bakıyor,bir bana bakıyor;bir diplomaya bakıyor,bir bana bakıyor... 
"Bunu düz liseye kayıt yapalım,"dedi babama bakarak; düz lisenin ne olduğunu ne babam biliyordu ne de ben  biliyordum.
Diğer arkadaşları ise  diploma notları düşük olduğu için kimini muhasebe kimini mobilya kimini kimya gibi meslek bölümlerine kayıt ettiler.

Babam,müdürün odasına girerken şapkasını çıkardı,saçını başını düzeltti,çeketini ilikledi ve  müdür bey "oturun"demeden koltuğa oturmadı.Demek istediğim eski adamların makama karşı aşırı derecede saygıları vardı,şimdi bazen şahit oluyorum kimi insanlar köy kahvelerine girer gibi giriyorlar devlet dairelerine.
( Şapka Çıkarmak başlıklı yazı berberce tarafından 20.08.2024 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu