Bir binanın temellerini sağlam yapmazsanız o bina yıkılmaya mahkumdur.Bunu neden söylüyorum? Anne olmanın veya baba olmanın ne  okulu var ne kursu,olsaydı işe yarar mıydı,bu konuda pek iyimser değilim. Araç kullanmak için kursa gidip sınava tabii tutuluyorsunuz ancak ömür boyu aile birliğinizi sağlamak,eşinizi mutlu etmek,çocuklarınızı en iyi şekilde yetiştirmek için hiçbir bilgiye ihtiyaç duymuyorsunuz(!) Evlenenlerin çoğuna sorsanız"evlilik nedir?"diye "üremek-çoğalmaktır" diyeceklerdir kısır bir anlayışla.Oysa çocuğu olmayan,işinde gücünde,mutlu mesut yaşayan  nice çiftlerin olduğunu da biliyoruz,diğer yandan evlatları tarafından dışlanıp huzurevlerinde,kaderlerine terkedilen nice yaşlı kimseleri de.

Her aile  bir okuldur,her anne-baba da öğretmen.Çocuğunuzu en iyi sizler tanır ve sizler yetiştirebilirsiniz,Sizin eğitemediğiniz,söz geçiremediğiniz ve  terbiye veremediğiniz yerde,herşeyi öğretmenden beklemek  ancak haksızlık olur. Bir bitkinin yetişmesi için toprağa,havaya ve suya ihtiyaç varsa;bir çocuğun yetişmesi için de anne-baba ve öğretmenin işbirliğine ihtiyaç vardır.

Boşanmalarda en büyük yarayı çocuklar alıyor,anne sevgisinden veya baba sevgisinden yoksun büyüyen çocuklar;
*Yalnızlık hissine kapılıyorlar.
*Alkol,sigara ve uyuşturucu gibi kötü alışkanlıklara meyilli oluyorlar.
*Kolay ikna olurlar,tez kandırılırlar,çabuk karar verirler  bu yüzden hata yapma ihtimalleri yüksektir.
*Sürekli kendini ispatlama  girişiminde bulunurlar.
*"Çocuk istismarcıları" tarafından kullanılabilirler.
*Bazı psikolojik  ve nörolojik hastalıklara yatkındırlar.

Çocuklar,ailesinin eseridir iyi veya kötü,onların hayatlarındaki boş ve temiz sayfaları önce ailesi,sonra öğretmeni daha sonra ise çevresi(komşusu,akrabası,arkadaşları)doldurur.
Çorak bir araziye fidan dikip üç- beş yıl sonra ondan meyve beklemek mümkün değilse,başıboş,sorumsuzca yetiştirilen çocuklardan da fayda  gelmeyeceğini bilerek ona göre eğitilmelidir.Bilinmelidir ki geleceğin yatırımı ne dövizdir ne altın,çocuklarımızdır.

 Ne diyordu İbn-i Sina: "Çocuk eğitiminde söz olmaz…"
( Çocuk Eğitimi başlıklı yazı berberce tarafından 28.09.2024 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu