Bir Bazar Bir De Ahvali  Bezırgan

Bu bakimdan adandigi bagli güdümlü kuyrukculuk eden militanliga dair  dolguya getirilmis veya dolgulanmis  kavga nizah kutuplasma ve polomik  catistiran siyasi söylemli fanatiklikle bulasip uzlasmaz araiklardan dokunuslar yapmak tümüyle ve tamamen benimle karsi duran zitliktir. Tüm yazip paylastiklarim  hatta tam da bütün sakincasi belasi kiri zehri ve arizasinin buralarina dikkat cekmek ve  burayi isaret etmektir.  Yasayarak deneyimlediklerimden inandigim bildigim onurlu saygin kararli duyarli ilgili bilgili ve kisilikli dogrular adina Türkiye, Dünya, Atatürk Insanlik ve Türklük deger kiymetlerine duydugum hassasiyetle buralardayim.

Atatürk, Türklük, Insanlik ve Dünya degerliliginden bakip yaklasinca toplumsal hayatin  gününe güncesine iliskin bütün olumlu veya olumsuzluklarini tanir bilir görür duyar ve kayitsiz kalamaz karakter sahibi kisilikli insan. Ben de tam da bu sebepten bunlari yazip paylasmaktayim. Eger ki Atatürk`ü yazamayacaksam ne isim var buralarda. Bu kutlu eksen disinda buldugu yolu oldugu iddasiyla  bildigini gördügünü tanitima sunanlaraysa, en acik yüreklilikle ve samimi yaklasimla baktim irdeledim destim didikledim,  katilmasam bile ifade özgürlügüne saygi duydum.

Bundan haric siir edebiyat mi..? „ agliyorum emmi, yaraliyim emmi, ölüyorum emmi, emmi beni birakma ne olursun emmi, hicranlardayim emmi, körkütük kötürümlere düstüm yuvarlandim emmi beni bana birakma emmi veya imami azam vilayeti fizan…“ gibi gibilere hep birbirinin tekrarindan olma bitme sanrilar ve duygusal calkantili girdaplar kendi disinda hicligi duymama sartiyla kapali bir fanusun icinde burda ötede her yerde, kibir taklitciligi kendinden menkul sekilci hayalimsileri birbirine bagli ve birbiriyle nispetlesen karabasan hezeyanlari halinde, lafin sözün dörttarafindan ezbere cigirtkanlik edip  cirit atmakta iste…

Zaten her konu basliginda oraya dokunma, buraya ilisme, ötekine karisma, kendinle ilgilenme, toplumla aynilasma  diye diye, hayatin bütünlügünü bozup, yagma yikimlarini en kivamli kabulde hic bir duyumu iliskisi bagi iletisimi cesareti sorgulamasi ve aidiyeti olmayan; magazin afyonuyla yetinip yutkunarak her türlü bozulmusluga davetiye cikarici kifayetlenmeyi dayatan ;  ve her sartta birbirine iliskin sinirlari gecilmez yasamsal baglardan kodlama ve katagorize olmaya yilginlasmis berbat olmusluguyla, isztisnasiz hepimizi en cok akil fikir duygu düsünce baglaminda kisinin   itirazi duyarliligi ve tepkisi yerli yerindeki  sanat bilgi özgürlük cesaret duygu düsünce akil fikir söz yazi ( toplaminda siyaset ) ulasim iletisim sevgi saygi gibi tüm degerler bütünülügüyle varlik gösterdigi hassasiyetiyle  herkes kendi kendisine hor görülüp yasaklanmakta. Bu sayede de burayi bu vakkumlanmis esaret deposunda saglayip Tüketim Günlügüne mecbur mahkum ve mümkün kilanlar, kendilerinin hepimize sinirlayip yasakladigi her hayati damardan ( siyaset dahil) sinirsiz sorgusuz serbestlikte girip algimizi ilgimizi zehirleyerek ülke devlet toplum ve cümle degerlerimize dair sürekli korkuyu güvensizligi belirsizligi ve ardi arkasi kesilmedik felaketleri güncelledikleriyle talan tarumar etmedikleri hic bir kutsalimizi ve mahremimizi birakmamaktalar

Hic bir özgünlügü olmayan, üretken bagimsiz özgür emek deneyim katki irade ve idrakla ve hic  bir gercekligi olmadan birbirine yaslanmis ayni sav ve söylemli gurupculugun bana en yakin söylemlerde dahi olsa, beni bogan bunaltan yozlasmislik lackaligiyla en rahatsizlik duydugum seydir.

Bu bakimdan kimseyi ötekilestirmeden, ön yargisiz, pesin hükümsüz, kendi yordugum gördügüm bildigim ve taniklik ettigim aklim fikrimle bana temelden ayri ve ters gelenlerin-  tipki burasi gibi- kendini ifade etme özgürlügüne hic erinip gocunmadan farkliliklari gösteren toplum  aynasinda kendime de disardan bakmanin, yüzlesebilmenin, görmenin, duymanin yapici ve katkisini sunan karsilikli tanisip ögrenmenlerindeki sonsuz  kivanciyla ve büyük bir mutlulukla, saygi duyarak anlar dinler vaziyet alirim.

Burda bulundugum sürece bütün buralara sorumluluk duydum, sözün yazinin ve paylasmanin en incelerinden derleyip toplayarak yordum yazdim. Her yer herkesi sonuna kadar tasiyip katlanma mecburiyetinde degildir elbette. Bazi haller ve durumlar onurlu kisisinden daha fazla sorumluluk alip zemini tasimayan yerden kendine yol göstermesi gerekir.

Bu sebeple ne kirilarak ne de incinerek bu yazdigim ve paylastigim son satirlarla bir daha hic bir paylasimda bulunmamak üzere ve burada yorulan degerli emeklere SIKINTI verici kurallari zorlayici yahut zaten hasta sayri kendi can derdinde olanlariyla, kendi hayati önceliklerini kenara koyma pahasina hem burayi hem de benim gibilerle ugrasmayi kendini yoran sevgili yönetici insanlari daha fazla zora düsürücü, zoraki katlanmalara mahal vermemek adina ( aslinda belki coktan beriye hayli gecikmis bir kararla ) ayrilip kesin uzaklasiyorum Edebiyat Evi`nden.

Yazdiklarimi alinganlik edip sökmüyorum simdilik. Ilerleyen zamanlarda anlamsizlastikca ugrar bakar bosaltirim. Site yönetimi diledigi gibi paylastiklarimin tümünü ondan evvel de silip üyelik islemlerime son verebilirler. Basta  Adem Elifofglu kardesim olmak üzere emeklerini esirgemeden burdaki degerli bulusmalari mümkün kilan ( ki EDEBYAT EVi, hic bir yerde olmadigim kadar yakin, sicak, dogal ve samimi selamlasmalarima da sebep, bana göre en edebiyatlasmaya dair degerliler arasinda ilk siralardadir ki)  bana tahammül edip katlanan herkese sonsuz tesekkürü borc bilirim.

…lafin daha ötesi siirin hakkiydi her daim…


BiR BAZAR BiR DE AHVALi BEZiRGAN


Buralarin ihtiyarinda ne isin vardi
Sanirsinkisine sonbahar
Yolcular gitmis, yol kendi basina sarpalara saran seyran
Cetelesini tuttugu günlerden
Aci kestanelere kalmis yapraklarini yolup koparan takvim hüküm ve defter
Renkli düsleri olsun diye siyah beyazdan
Öpülmüs ve örselenmis bir dudak gibi pecete kagidinin üstündeki kann rengine
Nasil inandin da aldandin
Aklina uyup zehir zikkim dikenlerine takildin
Esen hozan poyrazin taaa duvar dibi bezirgan kiskacina kadar
Sönmüsün de aydan günesten
Bitip tükenmissin de sokaktan irmaktan topraktan
Bir bazar bir de bezirgan,
Titrer durursun kollarin bedenine bagli ve büzüsmüs
Bilip bilmedigin zifir soguklara yürek yakmaktasin
Ayaz parkta yoksul bahcede
Ve bulut rengi ay karalarda
Sanirsinkine veresiyesini satmaktadir sonbahar
 
Seyfi Karaca……….Ekim / 24
( Bir Bazar Bir De Ahvali Bezırgan başlıklı yazı Yeldegirmeni tarafından 26.10.2024 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu