•  18 Okunma
  •  0 Yorum
  •  0 Beğeni

ORTA DOĞU VE YENİ GELİŞMELER

ORTA DOĞU VE YENİ GELİŞMELER


ORTA DOĞU VE YENİ GELİŞMELER

ORTA DOĞU VE
YENİ GELİŞMELER

Ortadoğu’da neler oluyor? Orta doğu coğrafyası yıllardır bitmeyen kaos ve karışıklıklar, buhranlarla kavrulmaktadır.
Bu coğrafya nedense hep dünyanın gündeminde oluyor, en büyük acılar bu coğrafyada yaşanıyor.

Ortadoğu ulu’l-azim peygamberlerin vatanı. ulu ’l-azm peygamberlerden Kur’an-ı Kerim’de bahsi geçen 24 peygamberin tamamı bu coğrafyada dünyaya gelmiş ve tebliğlerini burada gerçekleştirmişlerdir.

Orta doğu bu anlamda dünyanın kalbidir. Ancak bu kalp dünyanın yaşadığı sıkıntıları en derin ve ateşli bir şekilde yaşamakta, dünyanın neresinde bir olay, bir olgu ve oluşum varsa bu olay, oluşum ve olgu bu coğrafyada şiddetini artırarak sürdürmektedir.

Geçmişte her ne kadar bazen Asya bazen Avrupa gündeme oturduysa da bu gün en büyük olaylar Ortadoğu’da cereyan etmekte, en büyük acılar bu coğrafyada yaşanmaktadır. Bu acıların en büyüğü ise günümüzde yaşanmakta ve yaşanmaya da devam edeceği düşünülmektedir.

Bugün olup bitenlerin yıllar önce bu coğrafyaya taşınmış İsrail faktörüyle açıklanması yanlış olmaz. Bu faktör öyle derin ve etkindir ki dünya üzerindeki tüm güçlerin bu coğrafyada etkin olmasını sağlamakta, bu coğrafya bu mihrakların etkisiyle cadı kazanı gibi karışmaktadır.

Bu gün Suriye ve Irak üstüne oynanan oyunların İsrail faktörü dışında izahı kısır bir izah ve açıklamadan öteye geçemez.

O halde İsrail faktörünü iyi tanımak zorundayız. İsrail’in arzı mevud düşüncesini bilmeden olup biten anlaşılamayacaktır.

Theodor Herlz’in Siyonist emellerinin bugün gerçekleşme yolunda büyük merhaleler kat ettiğini görmek bize bu konuda büyük ufuk açmakta, olup biteni daha iyi anlamamıza yardımcı olmaktadır. Gerek Suriye’deki savaş ve sonucu göç olayları, gerekse Güneydoğu’daki terör nedeniyle yaşanan göçleri birlikte düşünürsek, bu coğrafyalarda yaşanan nüfusu azaltma politikalarının ne anlama geldiği anlaşılacaktır.

Bu gün bir yandan parçalanan ve Şia’ya teslim edilen Irak, diğer yandan Esad ve çevresinde Şia ve Sünni savaşı Yemen’de Husiler ve onların arkasındaki İran’ın yürüttüğü Şia-Pers karışımı müstevli ve zalimane hareketler,
dahası diğer Arap Ülkelerine yönelen Şia fitnesi Ortadoğu’da bir Şii-Sünni savaşının başladığının göstergesi olmaktadır.

Bu gelişmelerin kimin işine yarayacağı açıktır. Bu olayların gidiş yönü ve amacının belirginleştiği kesinlik arz etmektedir.



Ahmet Kemal
Kayıt Tarihi : 12.12.2015

( Orta Doğu Ve Yeni Gelişmeler başlıklı yazı EDİP GÜL tarafından 26.10.2024 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu