Harfler heceleri, heceler kelimeleri, kelimeler cümleleri, cümleler de anlam bütünlüğünü oluşturur. Kelimeler, bizim günlük yaşantımızın ve işlerimizin ruhunu yansıtır. Kelimelerle düşünür, kelimelerle konuşur ve kelimelerle kendimizi ifade ederiz.
“En çok kim konuşur?” desem, herkes büyük ihtimalle “kadınlar” diye cevap verecektir. Bu yüzden kadınlara “kelime mühendisleri” diyebiliriz. Hangi yaşta olursa olsun, kadınların sürekli bir şeyleri aktarma,paylaşma gibi bir özellikleri vardır her nedense.
Araştırmalara göre Türk insanı günlük ortalama 400–600 kelimeyle iletişim kurarken, bu sayı kırsal bölgelerde 60–100’e kadar düşebiliyormuş. Öğretmen, avukat, satıcı, siyasetçi, gazeteci ve sunucu gibi mesleklerde ise bu sayı çok daha fazladır. Bu yüzden bu tür araştırmaların mesleklere ve yaş gruplarına göre yapılması gerektiğini düşünüyorum.
Sosyal medyanın hem yazmayı hem de konuşmayı artırdığını düşünüyorum. Çünkü saatlerce mesajlaşanları, sesli ve görüntülü konuşanları da hesaba katarsak bu sayının daha da arttığı söylenebilir.
Kadınlar ortalama günde yaklaşık 15.000–20.000 kelimeyle konuşurken, erkekler ortalama 7.000–10.000 kelime konuşuyormuş; yani iki katı.
Bayram tatiline gelen üniversite öğrencisi olan yeğenim Özgür’ü ziyarete gittiğimde bunu öğrenmiş oldum. Üniversitede bir söyleşiye katılmış ve bu soruyu sormuşlar. Yeğenim doğru cevabı verince ödülün sahibi olmuş: kupa bardak.