“Hayat bir kitaptır ve gezip görmeyenler hep aynı sayfayı okur.” – St. Augustine

“Kıyıyı gözden kaybetmeye cesaret etmedikçe insan, yeni okyanuslar keşfedemez.” – Andre Gide

“Gezgin, bir yere varmak için değil; keşfetmek için seyahat eder.” – Lao Tzu

“Seyahat etme mikrobu size bir defa bulaştıktan sonra artık tedavisi yoktur.” – Michael Palin

Bu güzel sözler, “bacasız fabrika” dediğimiz turizm için söylenmiştir ve düşündürmeye değerdir. Çünkü turizm sadece yemek, içmek ve eğlenmekten ibaret değildir; sosyalleşmenin, alışverişin, ülke tanıtımının, barışın ve kalkınmanın en önemli göstergelerinden biridir.

Okullarda okutulmasını istediğim iki ders var: tarım ve turizm. Bu iki alan, adeta öz kardeş gibidir; biri akciğerimizse diğeri karaciğerimizdir, biri kolumuzsa diğeri bacağımızdır, biri nefesimizse diğeri kalbimizdir. Öğrencilerimizin sosyal bilimlere ilgi duymadıklarından yakınıyoruz; ezbere dayalı bir sistemde beklenen sonuç zaten budur,fazlasını bekleyemezsiniz.

Bizim zamanımızda seçmeli ders olarak el sanatları ve iş eğitimi vardı. Ağaç ne zaman ve nasıl budanır, fidan nasıl dikilir ve nasıl sulanır gibi bilgiler öğretilir ve uygulanırdı. Okulumuzun bahçesini meyve ağaçları süslerdi. Ayrıca hayvan sağlığı, haşereler ve yabancı otlar gibi konuları da işlerdik. Böylece doğaya ve doğanın yaratıcısına olan sevgimiz artar, derslerimize sıkılmadan çalışır ve okula koşa koşa gelirdik.

El sanatları dersinde tahtadan ev, çekiç, tokmak, oklava, tırmık, yaba, dirgen, sandalye, masa, kağnı ve traktör gibi ürünler yapardık. Bunları yaparken mahallemizdeki büyüklerimizden hem yardım alır hem de bilgi edinirdik. Yapım sürecinde anlattıkları tecrübelerle dolu samimi sohbetlerin ise tadına doyum olmazdı.

Turizm, bir yerin tarihini, kültürünü, dinini, ticaretini ve sosyolojik yapısını tanımaya,anlamaya ve delil toplamaya öncülük eder.
Tarım ise savaşta ve  barışta  insan topluluklarının varlıklarını sürdürebilmesi için toprakla, suyla ve havayla kurduğu hayati bağdır.

Sevdirerek, özendirerek ve istekleri artırarak uygulanacak bir eğitim sisteminin daha kalıcı olacağı görüşündeyim.
( Tarım Ve Turizm başlıklı yazı berberce tarafından 12.04.2026 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu