NASIL BİR ADLİYE

 

            Adliye teşkilatlarının verimliliği,hızlılığı ve şaşmazlığı diğer kurum ve kuruluşlardaki her tür olumsuzluğun ortadan kalkmasına sebep olacaktır.

            Adliye denilince ,fiziki unsur da denilen tüm bina ,techizat ve araçları,insani unsur hakim,savcılar ve diğer yardımcı personel girer.

             Adliyeyi ,en iyi hazırlanmış şekli ile insanımıza sunmak zorundayız. tüm politik kaygılardan uzak olarak insani ve fiziki unsurlara yatırım yapılmalı dır. 

             Adliye teşkilatının içinde yer alan cezaevlerine gelince politika o kadar arttmış tır ki mahkum sayısından fazla personel vardır. Oysa her ilçeye cezaevi kurulacağına yada kurulmaya çalışılacağına tutukevleri oluşturulsa da tutuklu hükümlü ayrımı yapılarak masum çıkacak tutuklular korunsa daha iyi olmaz mı? Bölge cezaevleri, hücre tip şeklinde kurulsa kaynaklarımız heba edilmeden ve politize olmadan en iyi şekilde degerlendirilemez mi?  Türkiye de 7 bölge var 7 tanede devasa en teknolojik donanımlı cezaevi  ve 7 tanede cezevi müdürü olsa idi kaynaklarımız daha verimli kullanılmış olmazmıydı? Oysa şimdi abartmasız her cezaevinde 7 tane müdür. 7 müdür olunca 7 muavin, muavinlerle birlik te 14 odacı şoforu lojmanı dediğinizde durumun içindeki matematik ortaya çıkar.

             Emniyet doğrudan adliye ile irtibatlı bir kurumdur. Hukuk bilgisi olmayan polis,  meşhut suç hariç, suca oluştuktan sonra müdahele eder. Onun için iştirak, teşebbüs,eksik teşebbüş nedir? Bilmez veya bilmek işine gelmediği için müdahelede bulunmaz . Yoksa  70,000 kişilik cezaevlerinde şuanda 104.000 kişi bulunmazdı. O halde Savcılık Yüksek Kuruluna baglı savcılarca,denetim ve gözetimi altındaki emniyet birimi hukuk gerçekleşmesini daha iyi sağlayacaktır. Adli zabıtadan ,ziyade siyasallaşan emniyetin hukukileştirilmesine ihtiyac vardır. Emniyetin kendi personeli içinde dahi hukuki güvenlik yoktur. Polis intiharları yada polisin park yüzünden silah ateşlemesi nin altında yatan sebepler,mobbing uygulamaları ile bir tür hukuki güvenlik öngörmeyip dertlerini içinde boğmaya çalışan polisin  asayişi sağlarkenki duygusal patlamalarından öte bir şey değildir. 

Yoksa bir yazı için mahkeme başka bir şehirdeki nöbetçi mahkemeye yazı yazacak nöbetçi mahkeme bünyesindeki başsavcılığa başsavcılık, emniyet müdürlüğüne emniyet müdürlüğü karakola yazacak ve aynı yoldan tekrar ilk mahkemeye yazının cevabı intikal edecek. böyle bir süreç te zaten yargının hızlanmasından bahsedemezsiniz.Emniyetin başındaki savcı zaten soruşturma aşamasında öngörüye dayalı oalrak bütün yazışmaları yapmış ve tam bir dosya olarak mahkemnin huzurunda vermiştir. Bu udurmda yukarıda sürec istisnai haller haricinde ortadan kalkacaktır.

Belirttiğimiz gibi temel kural devletin işlerliğinin arttırılması için adliyenin hızlı,şaşmaz ve verimli çalışması idi. şu halde emniyet hukukileştirilmelidir. Bunun içinde mutlaka Savcılık makamının emniyet binası içerisinde yada  yada emniye binası yanıda yer alan ,savcılık binası olmalıdır.

Mahkemeler bölge mahkemesi şeklinde vilayetlerde olmalı ilçelerde mahkeme kararlarına bu bölge mahkemesine itiraz edilmelidir. vilatelerin içinde yine aynı şekilde merkez ilçe mahkemeleri olmalı dır. temyiz incelemesi nitelikli davalarla miktarı belirli miktarda olan davalr  için temyiz kabul edilmelidir.

Hakimler,Hakimler Yüksek Kuruluna ,Savcılar ,Savcılar Yüksek Kuruluna  baglı olmalı, bakanlığa bağlı olmaksızın ,özlük hakları  bu kurullar nezaretinde yürütülmelidir. Bakanlık sadece fiziki yatrım ve yardımcı personel üzerinde ita makmaı olmalıdır. Atamalarda performans kriterleri karar bozma,dava –soruşturma neticelendirme gibi mesleki kırıterler yanında hukuk yaratma gibi kirterlerde olmalıdır.

 Anayasa mahkemesinde, avukat, hakimlik yapabiliyorsa baro içerisinde 15 yılını tamamlamış olanların içinde seçimle hakim atamaları yapılmalıdır. Hakimin tayini diye bir kavram tıpkı avukatlardaki gibi olmamalıdır.

   Yargı bağımsızlığı,sadece yargıç bağımsızlığı olarak anlaşılmamalıdır. yargı iddia,savunma ve hakimden oluşun bir üçlüdür. bu üçlünün birinin bağımlılığı yargı bağımsızlığından verilen ödündür.  

   Avukat hukuk fakültesini bitirdikten hemen sonra 1 yıllık stajını tamamlayınca  bürosunu açamamalıdır.. 4 yıllık stajını yardımcı personel sıfatı ile adliye içerisinde maaşlı olarak yapmalı ve sınavı yapan barodan vize alırsa avukat olabilmelidir. Vizeyi alamayan yardımcı personel olarak devam etmelidir. Sınava yardımcı personel olmayan alınmamalıdır.

  Hukuki işlem sigortası zorunlu hale getirilmeli, adalet ile para işleri kesinkes ayrılmalıdır. Paranın girdiği yerde  adalet kişilerin karakterine ve dünya görüşlerine kalmıştır. Bu sebepten para meselesi sigorta şirketleri aracılığı ile çözülmelidir. Sigorta kapsamında sadece boşanma davaları kapsam dışında bırakılır. Zaten sigorta şirketleri hafiye gibi çalışacaklarından onların parasını devletin ki gibi kolayca yiyemezler.

  Hakim ,maaş almamalı yargı ücreti altında dava açmalarda alınan harçlardan gelirlerini temin etmelidirler. Maaş almadıkları gibi bu gelirlerinden vergi bile alınabilir.

   Savcı yaptığı iş itibari ile yeni CMK  hükümleride göz önüne alındığında yargılamaya hizmet eden idari bir kadro olduğu ortadadır. Polis akademilerinin de eğitim kalitesinin yüksekliği düşünülürse savcılık kadrosunun adliye dışında olduğu ortaya çıkacaktır. Mevcut savcılık kadroları hakim olarak atanarak,emniyet,baro,jandarma içerisinde ehil olan isteklilerin   oluşturulan Bagımsız Savcılık Kurulunca atamaları yapılabilir..Aksi takdirde idari nitelik taşıyan görev gereği bir kısım savcılar özel görev ve yetkili diye özel emirlerle  demoklesi in kılıcı gibi sistemin tepesinde sallanacak  ve cumhuriyet savcıları ileride Savcılık Cumhuriyeti ne dönüşecektir.Adalet duygusunun yaralanması bizzat sistemin tıkanması sonucunu doğuracaktır. O Halde savcılar,yargıç olmadığına göre adliye binası içerisinde kadrolarının olmaması gerekir. Avukatlar gibi yargının bir uzvu olarak adliye dışında olmaları,yargıçların kararlarının daha bagımsız verilmesi anlamına da gelir. Uygulamada savcı ve hakim kendilerini psikolojik olarak bir ve aynı gördükleri için adli hatalara  olma ihtimali daha yüksek gözükmektedir.

BU SİSTEME BİR GECEDE GEÇMEK İSTERSENİZ MEVCUT HAKİM VE SAVCILARIN TÜMÜNÜ TETKİK HAKİMİ GİBİ ÜST MAHKEMELER ATAMAK GEREKİR. EMEKLİLİĞİ GELENLER ZATEN EMEKLİYE AYRILIR.

TOPLUMSAL ÇÖKÜŞÜN VE ONUN BİR KISMININ YANSIMASI SUÇLARI  SADECE POLİSİYE TEDBİRLERLE YADA EKONOMİK GELİŞMİŞLİKLE ÇÖZEMEYİZ. ÇÖZÜM,ADLİYELERİN ETKİNLEŞTİRİLMESİ,TEKNOLOJİYE AYAK UYDURMASI UYDURAMAYAN HAKİM VE SAVCILARIN DA HEMEN EMEKLİYE AYRILMASI İLE IVME KAZANACAKTIR.

( Nasıl Bir Adliye... başlıklı yazı HALİLİ tarafından 23.06.2011 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu