Reyting; izlenme payı ,okunma payı.Bu ölçü medyamızda yer alalı, herşey bu ölçüye tabii oldu.
Çok okunan,çok izlenen,proğramlar süreli oldu.Bu yazı ve filimlerde sanat adına birşeyler varmı konusu tartışılır oldu,neticede..
Popüler bir filim,popüler bir yazarın yazısı, akedemik olandan çok ilgi görüyorsa ne yapmalı?

Akademik yazılar yazan yazar özgüvenini mi kaybetmeli.Az okunuyorum diye yazmamalı mı?
Bütün bu sorunlara baktığımızda akademik yazıları medyada az yer aldığını görüyoruz.
Bu görüşe cevap yıllar önce İbni-sina şöyle yer varmişti."sanat ve ilim değer bulmayan yerden göç eder".

Yorumlar kuşkusuz önemli.Bir yazarın okunduğunu bilmesi ona yeni ufuklar açar.Nazan Bekiroğlu okurları için şöyle bir düşüncesi vardı;kitapların sayfaları arasında altı çizilmiş satırlar beni mutlu eder. demişti.

Sanal edebiyat sitelerinde durum daha farklı,şiir ön planda.Nesir yazıları okunmaz.Çok yorum alan şiirlerde kırık aşk şiirleridir.

Benim bu yazıyı yazmama sebepse Necef Uğurlu.Dördüncü kuvvet medya da yazılar yazıyor.Yazılı basından  daha kaliteli,patron neder,gibi düşüncelerden uzak özgün yazarlar artık internet medyasında yer alıyor.Birde hak ettiği yere gelemeyen yazarlar var.Bir cemaate,bir partiye,bir klübe üye olmadan medyada yer almak mümkün değil.
Bu konuda Necef Uğurlunun görüşleri şöyle;
 
Mustafa BEy
Dğerlendirmenize kısmen katılıyorum, umarım düşündüğünüz gibi olur ama
benim fazla umudum yok gene de iyi düşünceler saadet getirir.
Takdirlerinizle beni onurlandırdığınız için teşekkür ederim
sevgi ve saygılarımla
necef

Gazeteciler konusunda tartışmalar var.Bunlardan biri, BİRAND,özeleştiri yaptı."genlerimizde darbecilik var"dedi.Bu itirafını samimi bulmayanlar vardı.Yılların gazetecisinin aklına şimdimi geldi diyenler oldu.Bir başka düşünce; değişen güç odaklarına yakınlaşma olarak algılandı.

Hasan Cemal,"kimse kızmasın ben kendimi yazdım"adlı kitabında yine basında yapılan maniplasyonları anlatıyordu.

Bir tartışılan gazeteci,Ertuğruk ÖZKÖK,yıllar önce Ahmet Kaya'nın ödül aldığı bir etkinlikte Ahmet Kaya'nın meydan okuması.Ve Hürriyet gazetesinin de; bak şu şerefsize diye manşet atması oldu.Yılar sonra Özkök Kaya'nın mezarının başında helallik istedi.Bu  istem diğer yazarlar tarafından şiddetle eleştirildi.

Güncel bir tartışma,Türkiye %11 lik kalkıma hızı ile çok ülkeleri geri bıraktı haberine Mehmet Altan'ın yaptığı yorum oldu.
Bu koundaki haberleri,hükümet yanlısı buldu,Muhafazakar basını "topa tutdu"
 
"Habertürk ekranlarında Akşam Raporu'na konuk olan Star gazetesi baş yazarı Mehmet Altan'da Ece Üner'in sorularını yanıtladı. Gündemdeki meclis krizinin masaya yatırıldığı programda Altan'ın hükümete ve muhazafakar gazetelere yaptığı eleştirler dikkat çekti.

Türkiye'nin 2011'in ilk çeyreğinde yüzde 11'lik büyüme oranıyla yakaladığı büyük başarının medyada geniş yer bulduğunu söyleyen Mehmet Altan rakamların gösterdiği çok önemli bazı tehlikelerin ise karartıldığını kaydetti.

PROPAGANDAYLA HAYATI KANDIRAMAZSINIZ!

Ece Üner, Ahmet Altan'ın Taraf'taki yazısını hatırlatarak ekonomik büyüme başarısının perde arkasındaki soru işaretinin altını çizdi. Söze giren Mehmet Altan da büyüme oranındaki başarıya karşın dış borçtaki yüzde 104'lük büyümeye dikkat çekti. Açığın gelecek için büyük riskler taşıdığını belirten Altan, konunun gazetelerde yansıtılma biçimini eleştirdi. Hükümeti destekleyen gazetelerde haberin sadece bir tarafıyla verildiğini söyleyen Altan şöyle devam etti:

"Bazı gazetelere baktım, bir satır yazdığı cari açık işinin haberini koymamışlar. Olumluyu söyleyip altında yatan muhtemel krizleri söylememek ahlaksızca bir iştir, propagandadan ibarettir. Hayatı propagandayla kandıramazsınız. Biz büyüyoruz ama elalemin parasıyla büyüyoruz. Yani ihtiyaçlarımız üreten bir ülke değiliz. Oralarda zaaflarımız var"

Basının  bu kadar hatalarla okuyucuyu aldatması ,sonrada "kimse kızmasın ben kendimi yazdım"demesi ne kadar doğru?.
Darbelere çanak tutan gazetecilerin itirafları ne kadar samimi.Özkök'ü bugün eleştirenler ne kadar samimi?.
Günlük mü düşünüyoruz,yoksa?
( Yazarlar,yorumlar Ve Gazeteciler başlıklı yazı M.Filizman tarafından 3.07.2011 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu