DEĞİŞİMİN FARKINDA OLMAK

Öğretmen, derse bir soru ile başlar öğrencilerin dikkatlerini daha iyi çekebilmek için. “Geçen haftadan bu yana değişen bir şey var mı hayatınızda?”  Öğrencilere garip gelir bu soru. Biraz düşündükten sonra cevap verirler. Düşünürler gerçekten değişti mi bir şey geçen haftadan bu yana? Yok, değişmemişti hiçbir şey aslında. Sabah erkenden kalkıp okula gitmişlerdi bir hafta boyunca. Okuldan sonra eve dönüp, ödevlerini yapmışlardı. Televizyon ve internet başında geçirilen saatler... Başka bir şey yoktu hayatta. Öğretmen bunları sormuyordu oysa. Bir daha sordu sorusunu: Hayatınızda geçen haftadan bu yana hiçbir şeyin değişmediğinden emin misiniz? Öğretmen neden soruyu tekrar ediyor ki diye düşündüler öğrenciler. Sonra öğretmen değişen şeyleri bir bir anlatmaya, hatırlatmaya başladı. Öncelikle bir hafta daha yaşlanmışlardı öğrenciler geçen haftadan bu yana. Her gün okula gitmişlerdi. Öğretmenler her günde farklı şeyler anlatmıştı. Eve döndüklerinde farklı şeylerle karşılaşmışlardı oysa. Geçen haftaya göre yüzleri, boyları, kiloları değişmişti. Vücutlarında bir sürü hücre yenilenmişti. Bunlar ilk aşamada öğretmenin söyledikleriydi. Öğrencileri bir daha düşünmeye davet etti öğretmen. Evet gerçekten bunların hepsi değişmişti. Ama bunlar her hafta değişiyordu ve çok önemli değildi. Olağanlaşmıştı bu söylenenlerin hepsi. İnsanların arkadaşlarının yaşaması, ölmesi kadar etkilemiyordu insanları. Bunda bir gariplik vardı. Ölümcül bir kazadan kurtulan birisinin hayatta kalmasına sevindiği kadar sevinmiyordu yanındakinin ertesi gün de yaşadığını gören insanlar. Garip değil mi hayat? Mucize olması için bir şeyin nadiren olması mı gerekiyordu?

Bir nevi gözleri açık uyuyordu insanlar. Uyanık olduklarını zannedenler çevresinde hergün meydana gelen mucizeleri göremiyorlardı. Nasıl aşılandı bunlar insanlara? İnsanların neyi, nasıl ve ne kadar düşünecekleri, neyin farkında olmaları, nelere karşı duyarsız olmaları gerektiği bilinçaltına işlenmişti.

Hayır, yaratan hergün, her an yeni birşeyler yaratmaktadır. Yarattığı her şey diğerlerinin hayatlarına etki etmektedir. Bizim, arkadaşımızın, komşumuzun, kardeşimizin, düşmanlarımızın yaptıkları her şey olumlu yada olumsuz hayatımızı mutlaka etkilemektedir. Bunun farkında olarak yaptığınız her şeyin bir şeyleri değiştirdiğini unutmamalıyız. Aldığınız bir nefesin, içtiğiniz bir bardak suyun  tabiattaki dengede bir yeri vardır. Bu yüzden duyarsız kalamayız çevremizde yaşananlara.

Öğretmen dersin devamında örnekler vermeye devam etti. Öğrencilerin birkaç saat sonra bu söylediklerinin bir çoğunu unutacaklarını  bildiği halde anlattı yine de. Deniz yıldızları ile ilgili bir hikayeyi okumuştu zamanında. Öğrencilerini deniz yıldızlarını benzetiyordu. Kaç tanesini denizle buluşturabilirse o kadar başarılı olacağını düşünüyordu. Kıyıya vurmuş deniz yıldızları ne kadar çok olursa olsun, denizle tekrar buluşan deniz yıldızlarının denizdeki dengeyi değişteceğine inanıyordu. 

( Değişimin Farkında Olmak başlıklı yazı sabahattin-s tarafından 2.01.2012 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu