......
Uhud'da savaş vardı
Bu savaş bir imtihandı
Gerçi her savaş bir imtihandı
Tüm yaşam bir imtihandı
Tüm yaşam bir imtihandı
Ama
Uhud
İmtihan içinde bir imtihandı.

       Erdem Bayazıd'ın bu  eşsiz dizeleri insanı bambaşka bir aleme götürüyor. İnsanın hayat içerisinde verdiği mücadeleler ancak bu kadar güzel anlatılabilirdi.  Düşünelim Uhud Savaşı sanki bizim hayatımızın içindeki savaşlardan biri gibi.  Bu savaş bir imtihandı ve hayatın kendisi de imtihandı.   Bu güzel dizeler doğrultusunda düşünürsek hepimiz imtihan dünyasındayız.  Aslında Hz Peygamberin yaşadığı olayların hepsinin birer iz düşümünü kendihayatımızda da görebiliyoruz. Ganimet peşine düşüp kendini kaybedenler, bazı okçuların komutanı dinlemeyip yerlerini terk etmesi gibi  olayların bir benzeri günümüzde de yaşanıyor. Velhasıl  Hz Peygamber döneminde yaşananların savaşlar, hayat mücadelesi, varlık - yokluk, göç (hicret), evlilik, makam ve bunun gibi birçok sınav başlıklarının karşılığını  hayatımızda da  bulabiliyoruz. Yani bizler de birtakım savaşlar, mücadeleler, göçler, varlık- yokluk gibi kavramları bugünkü modern hayatımızda yaşıyoruz.
           İlk insandan beri insanlık imtihan halindedir.  İmtihan insanla başlar.  Çünkü, seçme hakkı olan tek yaratık insandır. Doğruyu yanlışı birbirinden ayırma yeteneği sadece insana verilmiştir. Örneğin; meleklerin, hayvanların veya bitkilerin   bir imtihan olma gibi bir  durumu yok. Bize bu özellik akıl sayesinde verilmiştir. İşte aklımızla yaptğımız  seçimlerle ya çok yükseliriz ya da çok alçalabiliriz.  Hatta Kur'anda  (Furkan  44 suresi ) bazı insanların hayvandan bile daha aşağı olabileceğini söylemektedir.   Neye göre hayvandan daha aşağı olabiliyor. Tabii ki imtihan içerisinde yaptığı seçimlere göre aldığı tavra göre durumunu belirlemiş oluyor. Yani bir insan kendisini yüceltmesi ve alçaltması kendi elindedir.  Bu eşsiz özellik sadece insana verilmiş. Biz imtihan bilincini kavrayabilmemiz için tarihte yaşanan birtakım imtihan örneklerine göz atmamız belki de daha yararlı olacaktır. Maalesef   tarih tekerürden ibarettir. Hatta    Üstad Mehmet Akif bu konuda şöyle demiştir:
“Tarihi tekerrür diye tarif ediyorlar, İbret alınsaydı, tekerrür mü ederdi”?
Hz Nuh Peygamber Rabbinin emri ile bir gemi yapmıştı ve bu gemiye binenler sınavı kazanmıştı. Fakat onun canı ciğeri evladı  bu gemiye binmemekte direnip imtihanı kaybediyordu. Ayrıca, o gemiye birçok hayvan dahi binmişti. İşte tercih hakkı bulunan insanın durumu.  Sezai Karakoç “ Her çağda, şartlar ne kadar ağır ve umutsuz olursa olsun inananlar için bir Nuh’un gemisi vardır." demiştir.  Yani günümüz dünyası o dönemden çok farklı değil kurtulmak herkes için bir yol vardır.  Bu yol karada, denizde, havada olur.  Belki de bizim şu an bilemediğimiz başka yollar da olabilir.  Önemli olan sağlam tercihler yapmak imtihan bilincini yitirmemektir.  Diğer bir örnek olarak Hz Yusuf'u verebiliriz. Zamanın First Lady'si Hz Yusuf'un güzelliği ile büyülenip sınavı kaybederken Hz Yusuf bu sınavı başarı ile geçiyordu.  Hz. İbrahim'in Rabbine inanarak ateşe hiç çekinmeden atlarken sınav sonucunu bir nevi orada öğrenmiş oluyordu. Çünkü o dağ gibi ateş bir anda gül bahçesine dönüyordu.  Allah tarafından bıldırcın eti ve kudret helvası ile beslenen İsrailoğulları (Taha Suresi  80) bu nimetin karşılığında nankörce bir tavır almışlardı.  Çünkü, Allah onları denemek amacıyla zorba bir kavmi çıkarmalarını isterken onlar  :
«–Ey Mûsâ! Onlar orada bulundukları müddetçe, biz oraya aslâ girmeyiz; şu durumda Sen ve Rabbin, gidin savaşın! Biz burada oturacağız!» dediler.” (el-Mâide, 24)



         Değerli Şairimiz Erdem Bayazıt'ın  da dediği hayatımız tamamen bir imtihan ve içinde de başka imtihanlar var. Bu imtihanların şeklini ve şemalini bazen hayat akışı içersinde tanıyamayabiliyoruz. Fakat, üzerinde iyice düşündüğümüz yaşadığımız olayların hepsinin aslında birer imtihan olduğunu görebiliyoruz. Hayat içerisinde bazen varlık ile bazen yokluk ile sınanabiliyoruz.  Bazen birine makam verilerek varlıkla  sınanıyor, bazen o makam verilmiyor bu sefer yoklukla sınanabiliyor.  Bazen maddiyat verilir varlıkla bazen verilmez yoklukla sınanabilir.
                 Hayatımızın her anının bir imtihan olduğunu bilerek yaşamak çok keyifli bir o kadar da mesuliyetli. Çünkü bazen sabır etmen bazen şükür etmen gerekebilir. Yeni doğan bebekleri görünce aklıma hep ne kadar masum oldukları gelir. Belli bir zaman sonra onlar da bizler gibi hayat içerisinde birtakım bozulmalar  yaşayabiliyorlar. Aslında ne kadar çok bu hayata kendimizi kaptırırsak o kadar bozulmuş oluyoruz.  Belki de işin sırrı burda . Yani   bu dünyaya ne kadar az kendimizi kaptırırsak dünyaya ilk geldiğimiz gibi saf ve temiz kalabiliriz.
 Yaşadığımız hayatın her anının stresli ve heyecanlı  bir imtihan olduğunu  unutmamak dileğiyle.
"Kim daha fazla insan ise, daha fazla dertli olur..."  (Ali Şeriati)

( Sınav Bilinci başlıklı yazı Mesut Kaymakçı tarafından 22.02.2012 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu