SEVENLE SEVMEYEN  EŞİT OLUR MU? ...

    Saygıdeğer gönül dostlarım, Saygılar, sevgiler, selamlar iletiyorum size.

Sevenle sevmeyen eşit olmaz konusuna biraz açıklık getirmeye çalışıyorum. Sevgi, saygı her canlıda mevcuttur, yeter ki zamanı geldikçe kullanmasını bilsin. Beyninde sevgiye, saygıya yer vermeyenin,  merhameti de yetersizdir.

     Her kişi birilerine bilerek veya bilmeyerek zarar verdiği zaman vicdana gelip artıyı, eksiyi dengeleyerek hangi konuda kime ne zarar verdiyse gönül alarak helalleşmesi gerekir.  Zalimce davranışlar başkalarını üzdüğü gibi kişinin kendisine de zarar verir. Yaratılan her varlığın, canlının görevi bellidir.

    Allah'ın izniyle o çizgi doğrultusunda hareket ederler. İnsanların aklıyla, fikriyle hareket etmesi bir çok sorunu çözdüğü gibi sevginin, saygının yayılmasına da vesile olur.  Her hanede,iş yerlerinde önce saygı sonra sevgi sunulmadıkça huzuru yakalamak zordur. Her insan işini,sanatını severse başarıyı yakalar. Her yuvanın temeli de saygıyla,sevgiyle oluşur.
  
     Sevenle sevmeyen elbette eşit olmaz.  İlla ki her şeyi sevmek zorunda da değiliz.  Zarar veren her şeyden uzak durulması gerekir.İletişimin en kolay yolu saygı, sevgi,  tebessümdür. Küçük çocuklar bile bir odaya girdiği zaman içinde yabancı misafirler bile olsa, kimin yüzünde tebessüm varsa o kişiye dikkatli  bakar. Kim hediye sunarsa ona çabucak ısınır. 

     Hediyeleşmek de sevginin derecesini artırır.  Hediyeleşmek Peygamber efendimizin hadisinde de vardır. Birbirinizle hediyeleşin ki sevgi bağını artırınız. Bu iki kelime dünyanın temel taşlarını oluşturur. Yaradanını sevmeyen... Nimetlerinden de yararlanmamalı.! .
  
     On dört şubat sevgililer günü olarak bilindiği halde evliliğinden bu güne kadar eşine hediye sunmayı ihmal eden nice gafiller var. Erkek olsun kadın olsun bu konu da her iki tarafında duyarlı davranması gerekli bence.  Bir bey eşine manevi değeri olan bir hediye alıp sunduğunda, hanımı da kocasına bir sürpriz hazırlasa ne kadar güzel olur. Sevginin boyutları da boylarını aşar.

     Anneler günü kutlanırken bizler acaba annemizin yeterince gönlünü aldık mı? .  Nice evlatlar onların emekleriyle büyürken, onlar ziyareti düşünmediği gibi bir telefon açıp da, anneler günün kutlu olsun, seni çok seviyorum diyebildi mi? . Anneler gününün ardından babalar günü de gelecek.  Duyarlı evlatlar görevini ihmal etmeden gönül alacaklarından eminim.
  
     Her saygının, sevginin karşılığı mutlaka vardır. Peygamber efendimizi sevenler  de huzuru mahşerde şefaatinden istifade ederler. Aile çevresinde de dargınlık, kırgınlıklar, küskünlükler olmamalı. Dünya menfaatleri ikinci planda bırakılmalıdır. Sizlerle farklı konularda beraber olma ümidi ile hoşça ve dostça kalınız.

*  EŞİT  OLMAZ  *

Yıllarca okumuş mürekkep yutmuş,
Aldığı bilgiyi beyninde tutmuş,
Kültürü, sanatı, şöhreti tatmış,
Bilenle, bilmeyen eşit olur mu? .

Veresi alsa da evin  harcını,
İşgale uğrattı makam, merciyi,
Galaya almıyor kimi borcunu,
Silenle, silmeyen eşit  olur mu? .

Kapkara çehreden hoşlanan olmaz,
Tebessüm saçandan dışlanan olmaz,
Gönlü genç durandan yaşlanan olmaz,
Gülenle, gülmeyen eşit olur mu? .

Gaflette yaşarsa uykudan kaldır,
Ruhunu rahatlat, neşeye daldır,
Şölenin, törenin  anlamı  vardır,
Gelenle, gelmeyen eşit olur mu? .

Zekinin  hayatı  oldukça  sade,
Zamanla dolacak bizim de vade,
Sözüm anlayana al müsaade,
Ölenle, ölmeyen  eşit  olur mu? .
 
*****  BEKLE  *****

Hasretlik çekerek sevgini yokla,
Sunduğum gülleri özlemle kokla,
Sana lazım olan sırrımı sakla,
Beklemek sevaptır gözle yolumu.

Kavuşma anların hayalini kur,
Tedbirini alda kapıları vur,
Tül perde ardında pencerede dur,
Duyguları artır özle yolumu.

Abdestini alıp namazını kıl,
Yasin'i şerifin kitabını bul,
Kaza, bela için duacı da ol,
Hayırdan bahsedip sözle yolumu.

Yanlış mı, doğrumu gittiğim mekan? ,
Olmasın kalp kırıp yüreği yakan,
Sadece bir sen ol karşıma çıkan,
İmkanlar buldukça izle yolumu.

Maddi ve manevi engel kalmasın,
Düşmanlar kuşatıp acı salmasın,
Zeki  geldiğine pişman olmasın,
Yeşil ışık yakıp düzle yolumu.

Ispartalı Zeki Çelik  TÜRKİYE  İLESAM  il temsilcisi.

.
( Sevenle Sevmeyen Eşit Olur Mu? ... başlıklı yazı Ispartalı tarafından 12.02.2013 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu