ZAVALLI  DURUMUNA  DÜŞMEYELİM...

       Merhaba gönül dostlarım. Saygılar, sevgiler, selamlar ileterek zavallılar la ilgili duygularımı paylaşıyorum. Kötü alışkanlıklar sağlığımızı bozup varlığımızı  da elimizden aldığı gibi zavallı  durumuna da düşürmektedir. Her vatandaş kötü alışkanlıklarından kurtulmalıdır. Devam ettiği sürece çevresine de zarar verebilir. Kendi iradesine hakim olamayan atalar evlatlarını da koruyamaz! .

        Çünkü evlat iyiliği de, kötülüğü de atasından öğrenir. İlk sırdaşı onlardır. Okula başladığı andan itibaren de öğretmenlerinden öğrendikleriyle bilgisi gelişir. Okul seviyesi yükseldikçe de başarılarını artırmış olur. Arkadaşlarının yaptığı yanlışları aklı selimini kullanan öğrenciler yapmaz. Hatta onları da yanlıştan döndürebilmek için çaba sarf ederler. Bence diyalog sürdürülmeli.

        Arkadaşlarını sevip, değer verenler de onların toplum içinde zavallı durumuna düşmemesini engellemiş olurlar. Okul döneminde bazı çıkarcılar zalimliklerini uygulayarak onları kötü alışkanlıklara sürüklüyorlar. Eroin, esrar, morfin bağımlısı olanların  kurtulma şansını engellemek için onları da satıcı, aracı olarak kullanıyorlar. Hayatlarının sönmesine sebep olanlar gizleniyor.

       Ailesinden bile gizlediği kötü alışkanlıklar öğrenim hayatına son verdiği gibi yaşam hayatını da sağlığının bozulmasıyla karartmış oluyor. Sorunların çözümü doktor tedavisi olsa da ondan da kaçma yollarını arıyorlar. Zararlı maddelere bağımlı olanlar kendini hasta olarak görmüyor ki. Vücuduna pisliği ilettiği zaman kendini belkide dünyanın en mutlu insanı hissediyor! .

      Allah cümlemizi bu iğrenç pisliklerden korusun. İnanın hayali bile beynimi karıştırıyor, midemi bulandırıyor, gözümü sulandırıyor. Zavallıları da bazen de dilendiriyor. Yaradanı, yaşatanı, Resulün sevgisiyle dünyayı kuşatanı bildiği halde Kuran aydınlığını kabullenmeyip nefsine uyarak, şeytanların maşası olarak masum insanları da kandıran zavallıların hesapları elbet sorulacaktır.

      Helal kazanç varken haramı tercih edenler, imalat yapanlar, satanlar, alıp içenler başkalarını da alkolik durumuna düşüren zavallılar huzuru mahşerde yanıldıklarını er geç anlayacaklardır. Bir evladın büyütme zahmetini öncelikle anneler bilir. Yavrularını  sarhoş, ayyaş görmeyi kim arzu eder ki! . Onların okuyup iş mekan sahibi olmasını dileyip mürüvvetini görmek istemektedir.

      Evlatlarının güçsüz, aciz zavallı durumuna düşmesini hiç bir ata istemez. Bence zavallı şiirimde ki örneklerden hiç kimse alınmamalı. Tiryaki olsa da bazı zararlı maddelere bağımlı olsa da yaptığı yanlışlardan kurtuluş çaresi aramalıdır. Sigara ile ilgili yüzlerce adet şiirlerim olsa da bu kötü alışkanlıklar devam ettiği sürece bende  nefret duygularımı paylaşmaya devam edeceğim

      Teknoloji harikalarının hızla arttığı dönemde kendimizi aydınlığa çıkaralım. İlim ve bilimin beynimizde yer etmesi gerek. Hücrelerimizi bize zararlı  tüm maddelerden arındıralım. Hayatı kararanın dünyası da karadır. Bizleri yoktan var eden yüce Allah'a sığınarak duacı olalım, bilerek bilmeyerek işlenen tüm günahlarımız için de tövbekar olalım. Cennet varken cehennemi seçmeyin !.

       Yalancı dünyanın zevklerini tadayım derken, hırslara kapılıp gereğinden fazla yatırım yaparak, ibadetlerini de aksatarak günaha sürüklen meyiniz. Olur şiirimi incelediğinizde içinde ki ufkunuzu aydınlatacak yanan ışıkları fark edeceksiniz. Allah herkesin gönlüne göre versin. Bu dünyada zavallı duruma düşmeyenler mahşerde de mahcup olamayacaklardır. Hoşça kalınız.

*****  BENCE  ZAVALLI  *****

Allah'ı  Resulü bildiği halde,
Kuran okumuyor, küfür var dilde,
Günaha giriyor aklı da elde,
Yanlışı seçiyor bence zavallı.

Eroin, esrar ve morfin kullanır,
Tiner, amonyakla beyni sallanır,
Haplara bağımlı zor şer dallanır,
Kendinden geçiyor bence zavallı.

Tütün ürünleri gıdası olmuş,
Teni de morarmış, benzi de solmuş,
Puro, nargileye  serveti salmış,
Sigara içiyor  bence zavallı.

Cahillik özünde kültürden çakmaz,
Tedavi yönteme dönüp de bakmaz,
Durumu vahimdir seneye çıkmaz,
Doktordan kaçıyor bence zavallı.

Uyarmak istiyor dil döker Zeki,
Alkolik, sarhoştur, ayyaşın teki,
Kefen hazırlanır yazdığım ne ki,
Yarayı açıyor bence zavallı.

*****  O L U R   *****

Hayatın tadını  kavraya bilsen,
Kültürel bilgiler sağlaya ilsen,
Sözünü de güzel bağlaya bilsen,
Önemli bilgiler yazsan da olur.

Üretime karşı  meyilli yürek, 
Sanat eserini korumak gerek,
Değeri biçilir emek vererek,
Anlamlı resimler çizsen de olur.

Okuyup beynini geliştirirsin,
Öğrenip öğrenci yetiştirirsin,
Emrinde işçiler çalıştırırsın,
Farklı ülkeleri gezsen de olur.

Şiire,romana aklın yatmalı,
Şahsını düşünme, faydan artmalı,
Boş yere harcama dikiş tutmalı,
Kalıcı eserler dizsem de olur.

Zekiyim desende süre sınırlı,
Toplumun içinde yaşa onurlu,
Evlatlar, torunlar elbet gururlu,
Vadeyle toprağa sızan da olur.

Ispartalı  Zeki Çelik  TÜRKİYE İLESAM  il temsilcisi.
( Zavallı Durumuna Düşmeyelim başlıklı yazı Ispartalı tarafından 25.02.2013 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu