Milli Eğitim Bakanlığı web sitesinde bir SBS anketi yapıyor. Malumunuz, daha önce adı LGS, OKS vs iken sadece sekizinci sınıf sonunda yapılan sınav kaldırılmış ve SBS adıyla her yıl sonuna bu sınav dağıtılmıştı.

Sekizinci sınıf sonunda yapılan sınavın şu zorluğu vardı ki öğrenci son sınıfta 6,7 ve 8’inci sınıf konularından sorumlu oluyor, dolayısıyla ağır bir çalışma temposunun içine giriyordu.

SBS sistemiyle bu yük hafifletildi, öğrenci her yıl sonunda girdiği sınavda sadece o yıldaki derslerden sorumlu hale getirildi.

Teorikte baktığımızda bu oldukça güzel bir sistem; ancak altıncı sınıfta gelişme çağında, ergenliğe adım atmaya hazırlanan bir çocuk için sınav psikolojisi yaşamak hiç de iyi olmadı.

Çocukların sınav psikolojisi yaşamasındaki en büyük etken de veliler arasındaki yarıştan kaynaklanıyor. SBS’ye öğrencilerden çok veliler hazırlanıyor ve veliler “Benim çocuğum şu okulda okuyor, benim çocuğum şu kadar iyi.” diyebilmek adına çocuklarını sınavlara kurban veriyorlar.

Yedinci sınıfa giden bir oğlum var ve o da sınavlara hazırlanıyor. Geçen yıl çocuğumdaki ve altıncı sınıf öğrencilerindeki bu sınav stresini görünce konuyla ilgili bir yazı yazmış; "Sayın bakanım, kaldırın bu SBS’yi!" demiştim.

SBS’nin bu yıl üçüncüsü uygulanacak. Sınavın ne kadar doğru ne kadar yanlış olduğunu bakanlık yaptığı anketle belirleyecek; ancak benim aklıma takılan bir nokta var: Milli Eğitim Bakanlığı’nda hiçbir çocuk gelişimi, çocuk psikolojisi uzmanı yok mudur ki SBS kararı alındığında bu sınavın çocuklar üzerindeki etkisini yetkili mercilere bildirmemiş olsun.

Eğitim uzmanları eğer bunu zamanında düşünmemişlerse bakanlık bu adamların işine hemen son vermelidir; yok bildirmişse o zaman bunun da muhasebesini yapmalıdır.

Şimdi ben bir veli olarak sormak istiyorum sayın bakanıma ve yetkililere. Benim çocuğum geçen yıl, altıncı sınıfta, sınava girdi. Sizin anketiniz bu yıl neticelenecek ve muhtemelen yaz döneminde sonuçları değerlendirip SBS’yi önümüzdeki yıl kaldırma kararı alacaksınız. Benim çocuğum ve binlerce çocuk bu yıl da sınava girecek, tekli sınava geçmiş olsanız bile gelecek yıl da sınava girecek.

Benim çocuğumun bozulan psikolojisini kim onaracak? Çocuğum ve çocuklarımız deneme tahtası mıdır ki bir sistemi üç yıl denedikten sonra "Yok, olmadı, oynamıyorum; bu sistem iyi değil, falanca sisteme geçeceğim." diyeceksiniz?

Amerika’yı her yıl yeniden keşfetmek zorunda mısınız?

MEB’in SBS’yi kaldırması ve yerine başka bir sistem getirmesi bana göre eğitim sistemimizin, bakanlığımızın çökmesi demektir ki ben veli olarak bu durumda çocuğumun psikolojisini bozan, çocuğumun gelişme çağında onun geleceğiyle oynayan kişileri mahkemeye vereceğim.

Burası muz cumhuriyeti midir efendim, geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızı böyle acımasızca, kobay gibi kullanıyorsunuz? Eğitim uzmanlarımız ne iş yapar, çocuk psikolojisi, çocuk gelişimi uzmanı yok mudur bu ülkede?

Neredesiniz, nerelerdeydiniz?... Başınızı hangi kumlara gömdünüz?


( Sbs Anketi başlıklı yazı M. Kuvancı tarafından 25.04.2010 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu