100.YIL ALMANAĞI
 BABAYA MEKTUP... 
    Osmanlı zamanı bütün Türk ler yoksuldu ama birey olarak borçlu değildi ve yarını yoksulluğa mahkum değildi..
     Cumhuriyetin 100.yılında refah görünümlü, yoksulluğa mahkum edildik..Kredi kartları ile sadece gün değil yarınlarda yoksulluğa mahkum oldu..
      Yoksul olduğu için hak ve özgürlüklerden yararlanamama ya da  zengin olsada hak ve özgürlüklerden yoksun olduğu için yararlanamamak bir Türk ün kaderi midir?  Özgürlük kullanılabiliyorsa hakka dönüşür. 
       Mülk edinme özgürlüğün var ama kirada bile yasayamıyor. Ana baba evinde bir odaya sığınıyorsun.. Seyahat etme özgürlüğün var ama değil memlekete işe toplu taşıma ile gidemiyorsun. Ayaklarına sözün geçiyor. Bir türlü hakka dönüşemeyen özgürlük sahibi olmak" - mış gibi" yaşamanın diğer adıdır..
         Alkol kullanmıyorum, sigara içmiyorum, kumar oynamıyorum, zorunlu harcama dışı israf harcamam yok, sabahın kör karanlığında işime gidip geliyorum ama geçinemiyorum. Bir terslik var.
            Elin oğlu, karta beni borçlandırı yor. Çekerken, harcarken hem benden hem aracıdan komisyonu alıyor.Adam durdukça vuruyor Asgarisinide ödesem kronik tecavüz halinden vazgeçmiyor..
Baba ben ne yapacağım? Bana karşılıksız veren bir tek sen vardın.. Sen gittin gideli artık  o da yok..
           20 yıldan beri  Cumhuriyetin 100.yılı dediler. Anam elden gitti.
Kahvehane de bile 1 kg çay parasına, bir bardak çay oldu.5kğ buğday parasına bir ekmek alır olduk.20 kğ çiğ süt parasına, 1 kğ peynir almaya başladık.. 
30 Tane Türk parası verip, 1 tane it parası alır olduk... 
          ABD li işadamı uzay a turist olarak giderken, bize turiste astronot dedirttiler. Yüzyılın olayı diye de yutturdular.
           Baba 1974 de Kilis pazarından aldığın pilli tren vardı ya şimdi onu büyüttüler.. Büyüklerin önüne araba diye oyuncakları koydular.. Eksiye düşen hava da benzinli araba, zayıflayan aküsü, marş dinamosu öksürüp dururdu ya.. O bile hap yap para kapa dönüşdü.. 
           Yıl 2023 Adam ın paris de bir kahve içerken ödediği para, Balıkesir de tarlada çalışan  işçinin yevmiyesinden fazla. Biri keyif parası, diğeri zaruri yaşam parası... 
          Emeklinin maaşı nı duysan iyi ki ölmüşüm dersin..Baba Cumhuriyetin 100 yılında  7.500 TL  bir kira parası bile değil.350 yuro
           Üzülme ama maaşlar düşükde olsa 17 milyon mülteciye de biz bakıyoruz.Hepsi bir biyolojik silah üssü,Verem mikrobu hortladı.Her 10 kişiden birisi veremli 1900 lere geri döndük.Bilinmez varyantlarda binlerce yeni hastalık çeşidi aramızda geziyor
            Vahhabiler bize bir kere daha çekirge yedirdiler. TC nin 100 yıl şanına yakışır kupa törenini bir akıllı Riyad da yapılsın dedi.Maç iptal oldu.. Otellerin gölgesinde Kabeyi bırakanlar, Atatürk e küfür yarışına girdiler.
             Baba, Et yemez olduk.. Hayvancı sizlere ömür.. Çivi çakılmaz dediğimiz Meralar imara açıldı.. Müteahitler hayvan tüccarıyım diye hayvancılara çıkan kredileri toplayıp, beton yığınına dönüştürdüler..Süt köylüde 12 TL rafa geçince 40 TL içmez olduk.
           Tarım ürünlerini sorarsan 50 kğ buğday 150 TL 50 Kğ buğdaydan yan ürünleri hariç 50 kğ çıkan un 850 TL
         Şehit oluyor, vatan aşkımızla bile dalga geçiyorlar. Hep fakir mi şehit olacak? diyorlar.. Memleket aşkını, yavşaklar hemen paraya tahvil ediyorlar..Bilmiyorlar şehitlik riyası olmayan tek ibadettir.. 
          Baba ha bire devlete veriyoruz..Amarika dan adam getirdiler. Harcıyoruz yarısından çoğu devletin. Kazanıyoruz, yarısından çoğu devletin.. Ama bütün kırmızı mavi siyah plakalı süper lüks araçlarımız var İtibardan tasaruf olmaz diyorlar.. 
          Orman kalmadı orman.. %93 ü orman olan kastamonu da pınarbaşı küçük bir ilçe 300 tane maden ruhsatı verilmiş diyorlar.. Bir ağaç kökü ile toprağı yaprağı ile bulutları tutar.. Ses dalgalaının yayılmasıma engel olur.. Bilmiyorlar bir nesil eker, sonraki  nesil gölgesini görür.. 
            Velakin babacığım bakınca ortam güzel gibi duruyor. Lüks arabalar, bulvarlar, 5 yıldız konforunda restaurantlar ve full çakılı görünüyor .. 300 bin nufus lu bir şehirde 300 koltuk full olsa ne yazar? Makyajlı karı, filtrelenmiş karı bakıyorsun bomba, sabah kalktığında çekim yapmışlar yok edici  atom bombası.. Halimiz bu bomba filtrelenmiş sanal güzelliklere bakıp bakıp mutlu oluyoruz..
Bazen keşke benide yanına alsan diyorum baba..
Dualarımız seninle

Torun Halili

( 100.yıl Almanak Babaya Mektup başlıklı yazı HALİLİ tarafından 31.12.2023 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.