1 Bir Şiddet Daha Var

Cinayet haberlerini ard arda yazsan biz bu şehirde nasıl yaşıyoruz ? diye sorasanız gelir.istanbul Zeytinburnu ilçesinde sokakda yürürken bir bakıyorsunuz önünüze insan kafası düşmüş...Ömrünün sonuna kadar bu travmayı atlatabilir misin? Ev arkadaşı iki yabancı dan biri tartıştığı ev arkadaşının balta ile kafasını kesiyor..
İstanbul Esenyurt ilçesi bu memlekette polis yok mu idareciler uyuyor mu? Kiracısı çıkmadı diye adam gelip balta ile kapısını kırıyor..Evi tahliye ediyor..Otelde fuhuş yapmaya giden yabancı kadın 50 TL eksik veren doktoru, asıl tokmakçısına telefon ederek çağırıp otel odasında öldürüp kaçıyorlar...
İzmir de akademisyen eşlerden erkek olan 4 yaşındaki kızını kayın validesini öldürüp eşini ağır şekilde yaralayıp, intihar ediyor aracında 4 adet ruhsatsız silah bulunuyor...
Her katil suçlu profiline sahip değildir. Bazen bulunduğu şartlar ,bulunduğu ortama ayak uydurma gibi hallerle ortaya cıkan kitlesel iradeye uyum cabası yada bulunmaması gereken yerde bulunmaması gereken kişilerle bulunduğu için kader örgüsünü maktulun aleyhıne işletiyor.. Misalen ;Ağzından küfür çıkmayan gayet kibar birisi gittiği maçta tribünlerin oluşturdugu ortak iradeye ayak uydurarak bir küfürbazdan aşağı kalmayacak şekilde galiz küfürler savuruyor.. Rakip takımın seyircilerine saldıran guruhun içine karışarak hayatında yapmadığı şekli ile adam dövme linç girişimine katkı sağlıyor. Yada içinde bulunduğu aracın bilinmezliği suç işlesede bulunmazlığı hissi ile suç işleme hürriyetinin üzerinde gerçekleştiğini kabul ederek,tartışığı diğer aractaki hiç tanımadığı bir annenin bir babanın hayatına son veriyor..
Tüm bunların hepsinde zamanı tekrar bir dakika geriye alma kudretiniz olsa suç işlemeyecek insanların hayatlarının karardığı ve çevresndekileri de kendisi ile beraber bir yaşam zorluğuna getirdiğini farketmiyor bile ..
Burada asayişe dair bir problem var demektir. Önleyici suça ilişkin tedbirler alınmıyor ve görevli amirler yeterince işini yapmıyor rehavet içerisinde bulunuyor demektir. esenyurt Teksas a ceviren sadece olayın failleri mi ? Yoksa onlara o lojistiği sağlayan tornacısından kaçakçısına silah tedariki ve suç işleme imtiyazı oluşturan amirlerin varlığı mı?İnternet ortamında bile temin edilen silahlara kim dur diyecek ?Alman polisi mi ?Silah imalatçısı tornacıyı Yunan emniyeti mi yakalayacak?Bir otobüs yolculuğunda bile normal vatandaşı iki -üç defa arayarak yol süresinin uzamasına yol açan ve seyahat hürriyetini normal vatandaş açısından zehire dönüştürürken Esenyurt gibi bir ilçede kafası bozulan taramalı ile işyeri camlarını indirirken ,büfede alacak için iş yeri sahibinin kafasına sıkarken polis nerede ?İlaçlandı -haplandı cesaretlendi ve geldi sıktı diye olabilir mi? diyeceğiz..Borcunu ödese miydi ?diyeceğiz.. Orospunun parasını tam verseydi mi? diyeceğiz Tabii ki hayır...
Temel problem silaha ulaşma kolaylığını ortadan kaldırmaktır. Silaha ulaşanların harclar dolayısı ile ruhsatsız silaha ulaşma kolaycılığıdır.. O halde harçları indireceğiz .Kaçak silahı sıfırlayacağız.. Tornacılara ,internet satıcılarına göz açtırmayacağız. Cuma hutbelerini suç bölgelerine mahsus olmak üzere motive edici hutbelerle süsleyip cezaevine girmekle sadece failin değil cezaevi ziyaretleri ve ekstra cezaevi harçlıkları ile zor şartların ailesini de cezalandırdığını hatırlatmak gerek ..
Cinayetleri Psikolojidir deyip yoksa kanıksayalım mı ?
Torun Halili
Beğen
Yorum Yap
Paylaş
( Bir Şiddet Daha Var başlıklı yazı HALİLİ tarafından 26.01.2024 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.