HAYVANLAŞAN İNSAN
Emile Zola ölene kadar bir çok eser bırakan ,olanı olduğu gibi okuyucuya yansıtan natürüalist bir yazardır..
Hayvanlaşan insan adlı eserinde aşk cinayetleri miras yüzünden işlenen cinayetler,katliam gibi kaza süsü verilmiş masum insanların öldüğü cinayet teşebbüsleri akıcı bir dille romanda anlatılıyor..
Yazarı Emile Zola ,Eğitim hayatındaki başarısızlığı, hayatın kendisine verdiği yönle Hacette yayınevinden başladığı memuriyet ve gazetelere gönderdiği yazı ve romanlar sonrası ünü yakaladı.. Evliliğinden çocuğu olmadı ilişkisinden iki çocuğu oldu..Tam bir bilim adamı gibi gözlemciliğe dayalı olanı olduğu şekli ile anlatım tarzı onu, sürekli üreten bir yazar yaptı.. Paris in paris olmak için çaba sarf ettiği fuarlar, kafeler, Eyfel le sürekli toplum hayatının hareletliliğinde yaşam, ona bir üretim atölyesi oldu.. Bir dönemde kanun kaçağı durumuna düşen Emile Zola Paris de n Londra ya kaçmak zorında kaldı ..Yahudi bir subayın casusluk suçlaması ile yargılandığı dönemde onun suçsuzluğunu savundu. "Dreyfus Savunması "nda sanığın ,Adli hatalarla cezalandırılamayacagını dile getirirken Paris sokakları yahudilere ölüm çığlığı ile sarsılıyordu.. Kendisi de ceza almaktan korktuğu için ingiltere ye kaçtı..Netenyahu sever Macron, bunları bilmez…
“Hayvanlaşan İnsan “adlı eserinde Pedofili olan ama bunu yaşadığı çevreye hissettirmeden paris in ileri gelenleri içerisinde olan saygın ve zengin başkan özel vagonunda bir cinayete kurban gider.. Pedofili mağduru olan küçük kız bilsek de bilmesek de aramızda yaşayan biri olarak halen vardır ..Halen fakir ailenin güzel çocuğuna iyilik maksadı ile yanaşan sapık babanın, sevecan tavırlarını siz görmeseniz de 200 yıl boyunca her toplumda varlıklarını devam ettirdiler. Suçu örtmek için kız çocuğunu da utanmadan everirler.Mazlum ana babaya maddi kazanımları yardım gibi yaparlar..
Roman da pedofili kurbanı çocuk büyür, genç ve gösterişli bir kadın olduğunda aynı zamanda evin hizmetkarıdır ve bir iyilik olarak da buharlı trenin makinisti ile evlendirilir... Yaşlanan başkanın, cinsel anlamda da hizmetini evli de olsa gören koleksiyonun bir parçasıdır.. Çocukluğundan itibaren cinsel istismarın magduru olmuş bir kadın kocası ile arasında ki cinsel ilişkiye de tiksinerek bakar.. Ve bu gerek kocası gerekse velinimeti gibi duran sapık başkan onun aynı zamanda esaretinin adıdır.. Bu magdur kadın eşinin sonradan başkanla arasındaki ilişikiyi fark etmesi ve kıskançlık krizi ile başkanın öldürülmesi olayında roman da suç ortağı da olmuştur.. Başkanın özel vagonunda işlenen cinayetin görgü tanığı makinist katilin iş ortağı vardıya değişimciside kadının yeni sevgilidir.
Pedofili magduru kadın cinsellik korkusu ile ilerleyen zaman içerisinde tutkulu bir aşkın esiri olarak olarak katil kocanın,yeni sevgili eliyle katli programına da dahil olur.
Bir başkan öldürülmüşse failini yakalamak, maktülü zenci birinin katilini yakalamakdan daha farzdır ..Ama romanda insanlık dışı ilişkilerini yansımaması, baska namuslu gözüken, namussuzların kirinin ortaya cıkmaması için örtüleme faaliyetinde araç yapılır..
Adalet bakanı düzeyin de cinayet eyleminin nasıl korumaya alındığının anlatıldığı kitap da çok affedersiniz. Birbirine atlayan atlayanadır.. İsimlerle hafızayı boşa doldurmaya gerek yok.Nasıl olsa unutacaksınız ve zaten hayali isimler.. Olayın nakış nakış işlenmesi Pedofili magduru güzeller güzeli mavi gözlü siyah saçlı kadının eşi çocukluk döneminden devamla gelen ama korku ve menfaat endeksli cinsel içerikli ilişkinin varlığından haberdar olması ile başkanı öldürmesi ile başlayan cinayetler zinciri.Aşk kıskançlığı ile masum insanların taşındığı trenin kaza gibi gösterilen masum yolcuların öldüğü olaylar zinciri ile devam eder.
Sorgu hakimi zeki akıllı ve namusludur. Ama olay mahalli görev yerinde hem geliri düşük hem de makamı geçen yıllara ragmen sabit kalmıştır .. Cinayeti çözen ,maktulun bulunduğu kentten bir türlü parise arkası olmadığı için ataması yapılmayan sorgu hakimine üst düzey bir görüşme sağlanması hür ve bağımsız karar verme yeteneğine saygı duyduğunu belirtiyor.
Ama sözünden sonra olayların genişleyeceği maktulun manevi şahsiyetinin zarar göreceği kendisininde paris atamasına ihtiyaç duyduğu söylediğinde sorgu hakiminin dirayeti bir makama kayboluyor..200 sonra bile değişmez kaderler değişmez kurallara kurban olur . Ve Sorgu hakimi dosyayı takipsizlikle kapatması gerektiğini anlıyor..
Cinsel ilişkiye girdiğinde öldürme hissi kabaran bir diğer katil aynı zamanda demir yolu görevlisidir. ,başkan öldürüldüğü anda katili gören tanıkdır. Hani pedofili magduru kadının aşk ile bağlandığı yeni katil adayı...Mesai arkadaşının karısına sarkmayı ve ondan yararlanmayı sonun da onun yönlendirmesi ile kocasını öldürmeyi kafasına koymuştur..
Romandaki bir diğer kahraman 1000 frank için makattan zehirlenerek öldürülen haladır..Ölsemde bu parayı size yedirmeyeceğim inadı kadının sonunda yaşamına mal olur ama gerçekten parayı katili bile bulamaz.
Türk senaristlerinin çektiği ,amcasının karısına sarkan ,saray entrikaları ille oğul boğduran ana baba hikayeleri toplumsal şartları farklı da olsa olayların sümerlerden beri değişmediği anlamını çıkarır..
İmandan yoksun İnsan hayvanlaşır
TORUN HALİLİ
Beğen
Yorum Yap
( Hayvanlaşan İnsan -emile Zola başlıklı yazı HALİLİ tarafından 16.02.2024 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.