1 Malatya Ve Bilsam

Genel olarak İstanbul dışındaki illerimizde, kültürel ve sanatsal faaliyetlerin azlığından şikâyet ederiz. Hiç şüphesiz, İstanbul’daki sosyal faaliyetlerinin hızına yetişmek mümkün değil. Neticede on beş milyon insanın yaşadığı bir şehirde, bu faaliyetleri çok görmemek lazım. Ama diğer illerimizin de kültüre, sanata önem vermesi gerekiyor.

            Geçtiğimiz günlerde haberini aldığım, İstanbul Zeytinburnu belediyesinin yayımladığı “Matbuatta Mehmet Âkif” isimli eseri beni heyecanlandırdı. Millî şairimize sahip çıkılması ve onun mirasının gelecek kuşaklara aktarılması açısından önemli bir çalışma. Bu eser hakkında önümüzdeki günlerde daha ayrıntılı bir yazı yazmayı düşünüyorum.

Malatya’da konferansların azlığından şikâyet ederken, son zamanlarda önemli şeylerin de yapıldığını söylememek haksızlık olur. Malatya’da kültürel alanda faaliyet gösteren “Bilgi Yolu Eğitim Kültür ve Sosyal Araştırmalar Merkezi”, kısa adı ile BİLSAM’a dikkat çekmek istiyorum. 2005 yılında daha çok akademik ve kamu kesiminden insanların bir araya gelmesiyle kurulan BİLSAM, hızla gelişerek toplumun her kesimine hitap etmeyi hedeflemektedir. Bu güzel merkezi ben 2010 yılında tanıdım. Hilmi YAVUZ, Malatya’ya gelmiş, bir söyleşi yapmış ve gitmişti, tabii benim bu etkinlikten sonradan haberim oldu. Kimin düzenlediğini sorunca BİLSAM’ın olduğunu öğrendim. Hilmi YAVUZ,  iki günlük Malatya hatırasını, yazdığı gazeteye taşımıştı. Prof. Dr. İbrahim GEZER beyin öncülüğünde yönetilen BİLSAM’da önemli çalışmalar yapılıyor. Muhtelif tarihlerde konferanslar dizisi düzenleniyor, muhtelif kurslar açılıyor, ayrıca toplumsal hayata karşı da sorumluluklarını yerine getirerek çeşitli araştırma raporları yayımlıyorlar. En son “Malatya Vizyon 2023” başlıklı bir rapor yayımlandı.

Raporun tanıtım konuşmasında, “Malatya İlinin Genel Özellikleri; Malatya’nın Stratejik Unsurları; Malatya’nın Gerçekleştirdiği Önemli Projeler; Malatya’da Eğitim, Kültür, Çevre ve Orman; Malatya’da Tarım, Sanayi ve Hizmetler Sektörü; Malatya’da Ulaşım ve Altyapı; İşsizlik, İstihdam, Yoksulluk ve Sosyal Hizmetler; Malatya’nın Gelişim Eksenleri ve Öne Çıkan Sektörler; Malatya 2023 Vizyon Önerisi; Malatya SWOT Analizi ve Malatya İçin Proje Önerileri gibi bölümlerden oluşmaktadır.” denildi. Sosyal sorumluluk hassasiyetiyle de hareket eden BİLSAM’ın bu önemli çalışması, şehrin kalkınması yolunda da önemli rol oynadığı kanısındayım.

Malatya’da önemli bir atılımın öncüsü olacağını düşündüğüm BİLSAM, geçtiğimiz aylarda her haftaya bir konferans sığdırmış ve önemli isimleri Malatya’ya davet etmişlerdi. İnsanlar bu konferanslar ile aydınlandı ve karşılıklı fikir alışverişi yapma imkânı buldu. Zaten Malatya’mız kültüre, kitaba yabancı değil. Artık her şeye çok kolay ulaşabiliyoruz. Önemli olan ulaşmayı istemek ve okumak…

BİLSAM’dan yeni muştular alıyoruz bu arada. BİLSAM Yayınları olarak bazı eserleri basacak ve Türkiye’ye Malatya kalesinden güzel eserler kazandıracaklarını temenni ederek, bu güzel faaliyetlerinin hayırlı olmasını diliyorum.

BİLSAM’ın yeri de çok güzel, tarihi bir konak… İstanbulluoğlu konağında, tarihi bir atmosferde insanın içini farklı bir huzur kaplıyor. Gösterişten uzak, divanlar, yer minderleri insanı teknolojiden uzaklaştıran, biraz dinlenmesini sağlayan bir ortam. Eğer Malatya’da ikamet ediyorsanız ya da Malatya’yı ziyaret ederseniz mutlaka BİLSAM’a uğrayın, o güzel konağı ve o güzel insanları görün ve bir çaylarını için.

( Malatya Ve Bilsam başlıklı yazı Erol AFŞİN tarafından 24.04.2011 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.