1 Barolar Ve Hukuk Eğitimi

 

 

       Balıkesir Barosu yeni başkanını eskisinin vekil adayı olması sebebi ile seçti

      Anayasal bir kurum olan ve mensubu olmaktan seref duydugum barolarla ilgili bir iki kelam etmek için b u yazıyı kaleme aldım.

       -Barolar etkin olmak zorundadır.Başkalarının hakkını avukat ,avukatın hakkını baro savunur.Önce hukuk olacak hukuk olmazsa demokrasi kaostur.

       -Hızla üniversite sayısı artmakta hukuk fakültesi acmak üniversite sahipleri için kıreş açmaktan kolay olmaktadır.İstedikleri kadar acsınlar ama hukuk fakültesine alınacak ögrenci sayısında BAROLAR BİRLİĞİ  belirleyici olmalıdır. Yasal değişikli yapılarak YÖK  e ihtiyac duyulan ögrenci sayısı hususunda Barolar birliğinin görüşünü almak ve görüşüne uymak zorunluluğu getirilmelidir.

         İYİ HUKUKÇU YETİŞMEZSE HUKUKUN İÇİ BOŞ OLUR. BOŞ OLURSA BİR MEMLEKETTE  NO SOSYOLOJİ NE EKONOMİ NE EĞİTİM NE DE DİĞER İLİMLER GELİŞİR.Mutlaka diğer ilim dalları içinde aynı şey gerçerlidir ama hukuk olmazsa hayat da olmaz kuralı gereği hukuk eğitimi çok çok önemlidir.

         -M eslek içi eğitim kursları,diksiyon ve vucut dili kullanımı her secim döneminde en az bir kez program olarak düzenlenmeli,seminer ve konferanslarla desteklenmildir.Aslolan hukuk bilnicinin tüm yüreklere naksedilmesidir.

        -Avukat tek başına  görevini yaparken, teşkilat olarak  kanundan doğan görev ve yetkilerini kullananların bunu imtiyaz olarak algılayıp ezginlik yapmaya kalkanlara,adabı muaşeret kuralları dahilinde karşı koyacaktır. Karşı taraf bunu şahsileştirirse burada en b büyük görev yine BARO ya düşer.

           -Görevi hukuk olan avukat ve hakimlerin emekli olsalar bile telefon dinlemeleri ile suç örgütü üyesi gibi muamele görmesi –tutuklanması gibi haksız uygulamalarda ,baskı altına almalarda BARO nun dikilmesi ve bu konuda toplumu aydınlatması bir görevdir. Avukatlar suçu yada suçluyu korumak için değil savunma için vardır.Savunma hakkı en temel hak lardan olup anayasal bir hakkın kullanılmasıdır.

             -Allah rızası için barolar ,sadece söz konusu laiklik olduğunda değil bir meslekdasın görevi sebebi ile tırnagına zarar geldiğinde  var olun. Tarihten bir örnek;1000 yıl önce Abbasi halifesi zora düşmüş,Selçuklu imparotoru Bagdat a girerek onu zordan kurtarmıştır. Bir süre sonra Abbasi Halifesi  işler düzelince imparatorluk işlerine karışmaya çalışmış,bunu üzerine imparator’’ Senin işin sana, bizim işimiz bize ‘’ diyerek laiklik dersini 1000 yıl önce vermiştir. Bu sebeple Her türk zaten laiktir.

             -Kamu avukatları kanun la doğan yargı ücretleri,idari işlemlerle kadük hale getirilmekte dava ile hiç ilgisi olmayanlar ücrete ortak olmaktadırlar. Yada banka(TMSF  de dahil) gibi kuruluşlar avukata ücret vermeden iş yaptırmakta akdi yasal  ücreti ortadan kaldırarak karşı taraftan mechul tahsil edilecek ücrete talim ettirmektedir.  Örnek sözleşme suretinin istenmesi ve aykırı durumlar söz konusu ise Baro valilikten yazı ile avukatlık ücret tarifesine dayanak teşkil eden yasanın uygulanmasını istemelidir.

              -Sadece Balıkesir de 7.000 civarında aktif kooperatif bulunmaktadır. Avukat bulundurma yasal zorunluluğu vardır. Ama hiç birisi muhasebecisine ücret verirken, avukat bulundurma gerekliliğini yerine getirmemektedir. Baro valilik kanalı ile yasanın uygulanmasını uyulmadığında para cezası ve akabinde hapis cezası olacağı ihtarını yapmalıdır..

                -Acemi kolluk görevlendirilemeleri neticesinde haciz ve muhafaza işlemlerinde bir çok meslekdaşımız magdur olmaktadır. Kolluk için de İCRA TİM  oluşturulması Baroların etkin çalışması ile mümkün olabilecektir.

                        Bu vesile ile YENİ BAŞAKNIMIZ YAŞAR MEYVACI  BEYE başarılar diliyorum.

( Barolar Ve Hukuk Eğitimi başlıklı yazı HALİLİ tarafından 10.06.2011 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.