Okumayı sevmek,hayatta can sıkıcı saatleri en güzel saatlerle değiştirmektir.
MONTESQUIEU
Okumak ,bilgiye yol almak demektir.Tarih okumak ise insan ömrünü geriye doğru uzatır.Okuma konusuna niçin girme gereği duydum?son zamanlarda okuma oranında ki düşüş ve spor yorumcularından etkilenen gençlerin günlerinin büyük bir dilimini spor yorumu ile harcamaları.En kolay yol spor yorumcusu olmak.Tv lerde her maç sonrası yapılan yorumların geniş halk kitleleri tarafından izlenmesi gençlerde bu özentiyi artırdı.Kitap ,edebiyat,sanat okumadan kolayca yapılan bir eylem gençlerde özenti yapıyor.Bilgi ve kültürün yarışma proğramları dışında ilgi görmediği,değer bulmadığı ortamlarda başka birşey de beklenmez..Okumak zaman ister.Emek ister.Ama karşılığında okuyucuya yeni ufuklar açar.
Gözlem,düşünme okuma ile harman olunca hayal gücümüz bizleri başka ortamlara taşır,mutlu oluruz.öğrenmenin verdiği mutluluktur bu.Ünlü yazarlarımız çok okumuşlardır.Yazmak için okumak gerek.Yazarında ufkunu açar.Okuma tutkusu olan yazarlardan biri Attila İlhan bir gecede bir roman,bir kitap bitirdiğini hatıralarında yazıyordu.Alet Alatlı Acımak değil merhamet adlı eserini yazmak için 25 bin sayfa kitap okumak zorunda kaldığını açıklamıştı.
Maksim Görki fırıncı çıraklığı yaptığı yıllarda ilk defa bir gazetede tefrika edilmiş hikaye okur okur.Bu hikaye Tolstoy 'a aittir.Hikayeden çok etkilenir.Acaba büyümü var diye gazeteyi havaya kaldırır.Yıllar sonra Gorki'nin yazdıklarını bir başka okurlar okuycaktır.
Okurların aynı eseri okudukları zaman da faklı yorumlar katarlar.Her okur yazıda kendi düşüncesine ,ilgi alanına göre birşeyler alır.
Değerli eserler zamanla tekrar okunabilirler.Okuyuca yaşına eğitime göre mesafe kaydeder.Lise yılarında Beşir Ayvazoğlu,Huzur'u okur.Ama zenk almaz.Yıllar sonra tekrar okur.Artık edebiyatın içindedir.Ahmet Hamdi Tanpınar'ı okumaktan keyif alır.
Okumak için zamanım yok diyenlere şunu hatırlatmak isterim,iş paydoslarında,bankada sıra beklerken,molalarda mutlaka zaman bulunur.
Bilgi toplumu olmak okumaktan geçer.Bugün şikayet ettiğimiz ,kaltesiz müzik.magazin,radyo ,tv lerdeki gürültü kirliliği az okudumuzun sonucu.
Şikayetci olduğumuz, az okuma konusunda, senaristlerimize çok iş düşüyor."Kahramanlarının" yolu kitapevlerine,gazete büfelerine de düşmeli.Tv dizileri bu yönde mesaj vermeli.
Sınavların test usülü yapılması da okumak yerine yazar isimleri,romanın kahramanlarının isimlerinin ezberlenmesi kitap okuma analiz etme arzusunun önüne geçiyor.
(
Okumak Üzerine Düşünceler başlıklı yazı
M.Filizman tarafından
13.04.2013 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.