Gazelerin ilk çıkışı MÖ ye dayanır.İlk önce duvar gazeteleri vardı.Okurları sınırlıydı.Okumayı bilenler tarafından sesli okunurdu,okumayı bilmeyen insanlar için.O bölgenin insanları diğer yakın yerlerden haberdar olurdu.
Matbaanın icadı ile daha hızlı basım yapıldı.Ulaşım imkanlarının gelişmesiyle uzak  yerlere dağıtım yapma inkanı oluştu.
Gazeteler, ilk başta devlet destekli yarı resmi olarak yayın hayatına başladı.Zamanla özelleşti.Fikirlerin,ideolojilerin etki alanına girdi.
İsmet Özel zamanla gazetelerin Holdingleşmesi sonucu;"Medyanın gücü yok,gücün medyası var"dedi.Bu ülkemizin içinde bulunduğu durum için doğru bir tesbitti.

Basına zaman zaman arzu edilmediği haberler için sansür uygulandı.Sansür gazetelerin korkulu rüyası oldu.Tekzip olan yazılar mahkeme kararı ile düzeltildi.
Ülkemizde gazeteler ,İstanbul işgal yıllarında ve darbeler sürecinde sıkı sansürlere uğradı.Bu sansürü aşmak için çok farklı yollar denendi.

Bugün pazardı ve eski alışkanlıklarımı hatırladım.Her pazar birkaç gazete alırdım.Pazar günerine özel ek ilaveler verirdi gazeteler.Gazetelerin altın çağı seksenlerin sonunda yaşandı..O zamanlar bir gazetenin trajı bile bir milyona ulaşanlar vardı.Aslında bu traj azdı bile.Japoya da bir gazetenin trajı on milyonu buluyordu.
Şimdi toplam traj bir milyon yediyüz binlerde.

Seksenlerin sonunda gazeteler bir ansiklopedi furyasına başlamıştı.O zamanlar kıyasıya bir traj yarışması vardı,gazeteler arasında.O günden bugüne kimsenin evinde bu ansiklopediler kalmadı.Gelişen teknoloji o kadar hızlı değişti ki.İki kutuplu dünya Varşova paktının çökmesi ile yeni ülkeler meydana geldi.Vefat eden yazarlar,değişen coğrafya güncelleşme ihtiyacı duydu.O Günün bilgileri eskidi.

Pazarın  karantina saatlerinde açık olan marketlerden gazete almak için dışarı çıktım.Eskiden birkaç adım mesafede gördüğümüz gazte bayiilerinden eser yoktu.Uzun bir yürüyüşten sonra ancak bir marketin önünde gazete reyonu görebildim

Gazeteler artık dijital ortama doğru gidiyordu.Sayfaları ve okuyucuları azalmış fikir gazeteleri bir avuç meraklıları tarafından alınıyordu.
Gazetelerde tutunamayan ünlü köşe yazarları kendi bloglarında günlük makalelerini özgürce yazmaktalar.İnternet ortamında bütün gazeteleri ve öne çıkan makaleleri okumak mümkün olunca gazetelerin trajında düşüşler devam ediyor.

Akşam döüşlerine kadar satılmayan gazetelerin hüzünlü bekleyişleri okurlarını yitirene kadar devam edecek..
( Gazetelerin Hüznü başlıklı yazı M.Filizman tarafından 7.12.2020 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu