1 Ekonomiyi Canlandırın
Son günlerde bir reklam filmi dönüyor televizyonlarda: Alın, verin; ekonomiye can verin diyor ekonomi uzmanları.

Ciklet alın, çiçek alın, simit alın, oyuncak alın.... siz alın ki ülke kazansın, ekonomi canlansın! Alın, verin!

Yıllardır hep aynı şeyi yaşıyoruz. Sadece alın ve verin. Ülkemiz zaten bu hale geldiyse bu alıp verme sevdası yüzünden geldi. Yahu ekonomi bu kadar basit mi? Sakız al, simit al, çiçek al, oyuncak al ekonomi canlansın. Dalga mı geçiyorsunuz milletin gözünün içine baka baka milletle?

Üretimden uzak, tüketime alıştırılmış ve tüketmeye sevdalandırılmış bir milletiz. Hala aynı seneryo üzerine çalışıyor yönetenler. Hala bu ülkenin ekonomisinin sadece tüketmeyle düzeleceği aklıevvelliğini taşıyorlar. Yahu hiç mi ekonomi okumadınız, hiç mi vatandaşın arasına girip dolaşmadınız?

Neyle alsın vatandaş? Memura önerilen yüzde dört zam; ekeltriğe yapılan yüzde on zam!

21 şubat krizinden sonra banka kredisi faizleri tavan yapmıştı. O krizle millet hayatından bezdirildi, ardından gelen iktidar öyle uyanık bir politika izledi ki bankalar faizleri dibine kadar düşürdü. Ekonomiyi canlandırmak adına ucuz taşıt ve konut kredileri verildi. Özellikle konutta büyük bir patlama yaşandı ve ucuz kredi maskesi altında fahiş faizlerle insanlar sekiz, on yıllığına bankalara bağlandı, mahkum edildi.

Bugün insanlar maaşlarını aldığı gibi bankalara yatırıyor; kredi kartına, taşıt kredisine, konut kredisine, ihtiyaç kredisine, tatil kredisine, bayram kredisine...

Artık halkta alışveriş yapacak para kalmamış. Sakızla, çiçekle koca bir ülkenin ekonomisini düzelteceğini sanacak kadar akıllı olan birilerine ne demek gerekir bilmiyorum.

Üretim yapacak fabrikalar açarak, fabrika açılmasını teşvik ederek işsizlere iş verecek ve ekonomiyi canlandırmak yerine sakızla simitle uğraşan bir yönetim var başımızda maalesef...

Vergi indirimi yaptık, buzdolabı alın, bilgisayar alın, klima alın, araba alın...Yani tüketin... Üretip dışarıya satalım, para kazanalım yok. Bu arada aldığımız ürünlerin büyük oranı da dışarıdan gelsin.

Tüketin, tüketin! Siz tükettikçe birileri mutlu olacak, çünkü onlar sizin cebinizdeki simit ve sakız parasına bile göz dikmişler. Siz de mutlu olursunuz artık...





( Ekonomiyi Canlandırın başlıklı yazı M. Kuvancı tarafından 6.09.2009 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.