Değerli Gönül Dostlarım,

Neleri söylediğimizden daha çok nasıl söylediğimiz önemlidir. Söylerken ses tonumuzla birlikte yüz ifademiz önem taşıyor. Bir değerli eğitimci: "Ağzımdan çıkanlara ve ağzıma koyduklarıma sürekli dikkat ederim" diyor. Konuşmadan önce sözlerimizi aklımızdan geçirerek, ölçüp biçerek¸ tartmalıyız. Sözlerim karşımdaki kişileri kırar, üzer, incitir, aşağılar, yaralar mı diye düşündükten sonra konuşmalıyız. Gelin sözlerle ilgili bir demet sunalım.

Sözler vardır mermi gibidir. Ağızdan çıktı mı bir daha geri dönmez. Sözler vardır ebediyen sönmez, sözler vardır bir saat sürmez. Sözler vardır yüz güldürür, sözler vardır nur söndürür. Sözler vardır gönül okşar, sözler vardır dağlar aşar. Sözler vardır gelir geçer, sözler vardır deler geçer. Sözler vardır inci saçar, sözler vardır zehir saçar.

Sözler vardır kanatlanıp uçar, sözler vardır sırlı kapılar açar. Sözler vardır sevgi kurar, sözler vardır öfke kusar. Sözler vardır tek bir ağızdan çıkar, sözler vardır ocak yıkar, sözler vardır canlar yakar. Sözler vardır namus gibi biliriz, sözler vardır sinemize çekeriz, sözler vardır, başımızı eğeriz. Sözler vardır duyguları yok eder¸ sözler vardır insanları hapseder, sözler vardır zehirleri bal eder. Sözler vardır nice başlar kestirir, sözler vardır insanları küstürür, sözler vardır fırtınalar estirir, sözler vardır âşıkları söyletir. Sözler vardır söyleyeni daraltır, sözler vardır söyleyeni sarartır, sözler vardır söyleyeni karartır.

Atalarımız: "Bin düşün, bir söyle" "Ağzınla söylediğini kulağın duysun" "Söz insanı yerine göre rezil eder yerine göre de vezir eder" demişlerdir. Yunus Emre: "Söz ola kese savaşı / Söz ola kestire başı / Söz ola ağulu aşı / Bal ile yağ ede bir söz." diyerek sözün önemini belirtmiştir.

Eğer ki istemeyerekte olsa ağzımızdan bir kötü söz çıkmışsa yapacağımız ilk iş hemen özür dilemektir. Üç söz vardır ki bu sözlerin kullandığında hemen olmasa da ileride çok büyük işler başardığını göreceksiniz. Hata yaptığımızda özür dilerim, bir iyilikle karşılaşınca teşekkür ederim, yapılan güzel bir işi gördüğünüzde de tebrik ederim diyebilme erdemini gösterebiliyor muyuz?

Kullandığımız bu üç ifade insanları mutlu eder, kavgaları bitirir, sevgi, saygı, huzur ve güven kazandırır. İnsanların birçoğunun söylemekten çekindiği ve cimrilik ettiği önemli sözcüklerdir. Başka insanları eleştirmeden önce kendimize bakalım. Başkalarında kusur aramak yerine kendi kusurlarımıza bakalım. Eleştirmemiz gerekiyorsa kişileri değil, davranışları eleştirelim.

Sözlerimizin sırlı kapıları açması dileklerimle selam, saygı ve sevgilerimi sunuyorum. Yüreğinizden sevgi, yüzünüzden tebessüm, dilinizden güzel sözler eksik olmasın. Hoşça kalın dostça kalın.

( Sözler Vardır… başlıklı yazı Ali ÖZKANLI tarafından 12.09.2009 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu