DOSTLUK

     “Dostluğa adını veren sevgi, insanların yakınlık duygularıyla birbirine bağlanmasında başlıca nedendir.” demiş Cicero, ‘Dostluk’ konu başlıklı denemesinde. Dostluk nasıl bir şeydir sizce? Dost belki de denizin dibinde aranıp da herkese nasip olmayan bir inci gibi olsa gerek. Ender bulunan, değerli ve biricik bir inci gibidir işte dost da. Dosta ve dostluğa dair ne çok söz söylenmiştir.

     Hayat kendiliğinden ne iyi ne fenadır, ona iyiliği ve fenalığı katan sizsiniz.
Bir gün yaşadıysanız her şeyi görmüş sayılırsınız. Bir gün bütün günlerin eşidir. Başka bir gündüz, başka bir gece yoktur. Atalarınızın gördüğü, torunlarınızın göreceği hep bu güneş, bu ay, bu yıldızlar, bu düzendir.”
demiş dünyaca ünlü deneme üstadımız Montaigne ‘Ölüm Üstüne’ adlı denemesinde. Hayat, insanlık ilişkileri, güneş gibi ışıldayan komşuluk iletişimi yıldız parıltısındadır. İyi gününde herkes canım cicim olur, önemli olan kötü gün tabirindeki kara günde yoldaş olabilmeli dosta ve bir el uzatmalı dostça.

     Bir kimseye gönülden bağlı olmayan, arayıp sormayan, acaba ne durumda diye merak etmeyen ve arkadaşını özlemeyen kişiyi hayal edin. Yalnızlık, demirden gömlek giydirir ve tuğladan kalpler ördürür öyle bir ruhta. Bencillik, insanlardan uzaklaşma, egolarıyla hesaplaşma böyle bir insanın yaşamını alt üst eder. Birini karşılık beklemeden sevmek ve el uzatmak, dostu dostça benimsemek, onun için merakta kalmak, ara sıra arayıp gönlünü hoş etmek sevgiye kucak açar. Ölüm korkusu ve yalnızlık vardır arkadaşsız kalanlarda. Güzeldir birini sevmek ve sevildiğini fark etmek.

     Bir şiirle, güzel sözle bile mutlu edebilmeli candan bağlandığımız dostumuzu. Arkadaş; candır, canandır, şiirsel bir melodiden seçilmiş kanlı canlı bir örnektir sizin için. Şiir belki mensur belki manzum sizin nazarınızda, nasıl algılarsanız belki de dostluğun şiiri öyle ruhunuzda. “Bizim tarif etmeye çalıştığımız şiir, tabiidir. Şiire vezinli, kafiyeli söz demek, sun’i olur. Bu konuda tabiilik, sun’ilikten önce gelir. Çünkü insanın hiç beğenmeyeceği bir söz manzum olabilir. Aksine, pek beğenebileceği bir söz de mensur bulunabilir. Ötekine şiir demeğe, berikine dememeğe neden mecbur olsun? Bu, zevke ait bir keyfiyettir. Hangi sözü şiir olarak telakki ediyorsa, bu adı ona verir. Kendisince hiçbir meziyeti olmayan sözlere, sadece manzum olduğu halde şiirden saymamakla beraber edebiyat bile dememek elindedir.” paragrafının sahibi Tanzimat Dönemi sanatçılarından Muallim Naci’yi örnek vereyim. Bu sözler onun ‘Şiir’ başlıklı denemesindendir, okuyanınız var mı?

     Dostça dokunuşlar da haz verir sevgiliye. Kitap âşıkları da kitaplarıyla sıkı fıkı dosttur ve tozlu raflar onlara hiç de tozluymuş gibi gelmez. Kimilerinin gözünde de dost kavramı kanlı canlı değil de sayfalardan ibaret bir sonsuzluktur işte. Dostluk üzerine söylenecek ne çok kelam var şu an bile. Dosta dair konuşmalı ve bir fincan kahve dostça türkülerle tütmeli buram buram. Arkadaşlığın, insanlığın pelerinden maneviyatı gönüllere petek petek süzülüverse.

     Dosta doğru kucak açan yürekler arkadaşsız kalınca üşümese. Uzansak bir limana kaçar gibi, kaçamak yapsak sahildeki deniz kabuğu toplayan miniklerimiz gibi çocukça hayallere. ‘Dost, Dost!’ diye atsa kalbimiz. Sözlerimiz musiki tadında bütünleşse, şiirler nesirle süslense, açan her bir çiçek dostluk kokusu yaysa, bülbül dostluk şarkısını mırıldansa o gün ve “Hoş Geldin Dostum!” selâmıyla gülümseyiverse.     KONUK YAZAR

 

( Dostluk başlıklı yazı KONUK YAZAR tarafından 11.10.2016 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu