ATATÜRK’Ü AN(LA)MAK

 

     Bugün günlerden 10 Kasım 2016 Perşembe. 10 Kasım 1938 özel tarihindeki sabah saat 9’u 5 geçe atamızın sonsuzluğa yolculuğundan bugüne yıllar geçti. 2016 yılı itibariyle bugün Atatürk’ün ölümünün 78. yıldönümü. 2018 yılında ulu önderin ölümünün 80. yıldönümü olacak ve kocaman seksen yılı anacağız. Bu sabah siren sesiyle saygı duruşuna geçtik. İtfaiye, cankurtaran, polis arabası gibi taşıtlar tiz sesiyle sabahı muştuladı. Kız yurdumuzun dibindeki polis arabasının sireniyle uyanışta doğruldum.

     Sabah namazı sonrası uyanık olsam da azıcık uykuya dalıp da saat 9’u bekleyen biriydim. Saat 9’u 5 geçe alarm kurmuş gibi tetikte olup saygı duruşu yapma hayalim vardı. Siren sesi ile yatağımdan fırladığım yarı uykulu halimden ve üniversite vakfı kız yurdumdaki odamdan hemen saygı duruşuna geçtim. İstiklâl marşı, bir dakikalık saygı duruşu, şehitlere has tören, ölüm yıldönümü gibi özel anlar olunca insan her an hazır ol durumuna geçiyor. Bankada, uykuda, alışverişte, lavaboda, sokakta bile olsam saygıda hiç kusur etmedim ve bir dakikamı gönülden ayırdım. Sizin de eminim böyle hazırlıksız yakalanıp günlük yaşamda şahit olduğunuz anılarınız olmuştur.

 

 

     Atatürk’ü an(la)mak… Ulusal paralarımızın üstündeki fotoğrafıyla bize bakışı, ders kitaplarımızda ilk sayfada yer alışı, ‘Gençliğe Hitabe’sini yüreklerimize sunuşu, ‘Nutuk’ adlı eseriyle tarihimizden sahnelere yer verişi, Türk bayrağımızın hemen yanında yer alan resminin pırıltılı yansıması hep zihinlerde yer etmiştir.

     Atatürk’ü anlamalı ve liderlik fikirlerini anlatmalı çocuklara. Onu kötüleyip bizden soğutmaya çalışanların aksine, iyi yönleriyle atamızı anla(t)malı. Savaş esnasında bile askerî dehası yanında Türk askerine örnek oluşu, cephede dahi çözüm üretebileceği kitapları okumaktan kendini alamaması ve birçok Türklük özelliğiyle dillerde anılan bir Atatürk o. 10 Kasım 1938… Sondaki 8’i bizler kabullenemedik, 8 rakamı sonsuzluk (∞ ) İşaretine dönüştü ve sonsuza dek kalplerde yer aldı. 8’lerde sıfır rakamı coştu ve ‘Türkiye’ adını aldı. 8 rakamını üzmeden ters çevirip sonsuzluk ( ) işaretine dönüştürdük. 10 Kasım “193∞” ile 10 Kasım “193Türkiye” oldu. Hayattaki başarıları 80 yıl, 800 yıl daha sondaki sıfırlar arttıkça tarihte yâd edilecekti belki de.

     Şair Ümit Yaşar Oğuzcan’ın Atatürk ile ilgili şiirinin son iki kıtası pek hoşuma gitti ve bugüne özgü bir armağan olarak sizlere sunayım:

 

 

 

   MUSTAFA KEMAL’İ DÜŞÜNÜYORUM

 

   ……         …………      ………..

   …....          …………      ………..

 

   Mustafa Kemal’i düşünüyorum;

   Ölmemiş bir Kasım sabahı!

   Yine bizimle beraber her yerde.

   Yaşıyor dört köşesinde vatanın

   Yaşıyor damar damar yüreklerde.

 

 

   Mustafa Kemal’i düşünüyorum:

   Altın saçları dalgalanıyor rüzgârda,

   Mavi gözleri ışıl ışıl görüyorum.

   Uykularıma giriyor her gece.

   Ellerinden öpüyorum.

 

    Ümit Yaşar OĞUZCAN

 

 

     1938’den 2016’ya ve 2016’dan sonsuzluğa… Atatürk’ü anmalı ve kendimizi onun yerine koyup Atatürk’ü anlamalı her 10 Kasım günü. Onun sevdiği kitapları, sanat müziği eserlerini, folkloru, çocuklarla olan iletişimini yaşatmalı bir günlük de olsa. Bir güne sıkıştırılan dopdolu hatıraları koca bir yıla da tebessümle dağıtmalı en içten duygularla.

     Mustafa Kemal’i an(la)mak, cumhuriyetimizin kurucusunu insanlığa an(lat)mak ve atamızı saygıyla anmak…

     Saygı duruşuyla, şehitlerimize olan içten dualarıyla Türk insanının mertliği sağ olsun. Türkiye’m aziz duruşuyla sonsuza dek var olsun.


                                                                  10 Kasım 2016     Perşembe

( Atatürk Ü Anlamak başlıklı yazı KONUK YAZAR tarafından 10.11.2016 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu